Τα όπλα διασποράς ακρωτηριάζουν ζωές. Ας τα καταργήσουμε επιτέλους.

Η Ελλάδα δεν έχει ακόμα υπογράψει τη Σύμβαση για τα όπλα διασποράς

Η Ελλάδα δεν έχει ακόμα υπογράψει τη Σύμβαση για τα όπλα διασποράς

Για περισσότερα από 40 χρόνια, οι βόμβες διασποράς σκοτώνουν και τραυματίζουν αθώους πολίτες, προκαλώντας ανείπωτο πόνο, απώλεια και ταλαιπωρία για χιλιάδες ανθρώπους, σε περισσότερες από 20 χώρες. Τα εν λόγω όπλα προκαλούν το θάνατο και τον τραυματισμό αμάχων κατά τη διάρκεια επιθέσεων αλλά και για χρόνια μετά, λόγω της θανατηφόρας μόλυνσης που προκαλούν όταν δεν εκρήγνυνται κατά την πρόσκρουση.

Έχουν προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων αμάχων στο Ιράκ το 2003 και το Κοσσυφοπέδιο το 1999, από οποιοδήποτε άλλο οπλικό σύστημα. Η μαζική χρήση αυτών των όπλων από το Ισραήλ στο Λίβανο τον Αύγουστο του 2006 στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 200 αμάχους στη διάρκεια του έτους μετά την κατάπαυση του πυρός.

Τα όπλα διασποράς είναι όπλα που ανοίγουν στα μέσα της πτώσης και τυχαία διασκορπίζουν δεκάδες ή και εκατοντάδες ξεχωριστές βόμβες (ή “βομβίδια”) σε μεγάλη έκταση ακρωτηριάζοντας ανθρώπους.

Διεθνές Δίκαιο
Η Σύμβαση για τα Όπλα Διασποράς αποτελεί μια νίκη, ορόσημο για την εκστρατεία της κοινωνίας των πολιτών, μιας και θέτει νέα διεθνή νομικά πρότυπα για την απαγόρευση των όπλων μη διάκρισης και την προστασία των αμάχων κατά τη διάρκεια αλλά και μετά από ένοπλες συγκρούσεις.
Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι, αν και η νέα Σύμβαση δεν είναι τέλεια, θα επιτρέψει στα κράτη να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου και τραυματισμού αμάχων σε συγκρούσεις και σε μετά-πολεμικές περιόδους και θα μειώσει σημαντικά τις καταστρεπτικές επιπτώσεις των πυρομαχικών διασποράς για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Σύμβαση τίθεται σε ισχύ από τον Αύγουστο του 2010.

Η περίπτωση της Ελλάδας
Η Ελλάδα δεν έχει ακόμα υπογράψει τη Σύμβαση για τα όπλα διασποράς. Παρευρέθηκε στις προκαταρκτικές διεθνείς συναντήσεις της διαδικασίας του Όσλο αλλά δεν διατύπωσε όμως καμία επίσημη δήλωση σε οποιαδήποτε από αυτές τις συνεδριάσεις.
Αποτελεί παραγωγό και εισαγωγέα των πυρομαχικών διασποράς. Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ) γνωστά και ως ΕΑΣ, παράγουν δύο ειδών βλήματα διασποράς (GRM-49).

Υπόγραψε την έκκληση

Πηγή: Διεθνής Αμνηστία

Posted in Διεθνή and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *