Σιδέρωμα του μαστού: μια βάναυση παράδοση στο Καμερούν

«Αισθάνεσαι να λιώνει κάτι μέσα σου. Ζεσταίνεσαι, έχεις φαγούρα, η περιοχή γύρω από το στήθος σου γεμίζει σημάδια, δε καταλαβαίνεις γιατί η μητέρα σου στο κάνει αυτό», κάποια από τα λόγια κοριτσιών που η μητέρα τους εφαρμόζει τη πρακτική του σιδερώματος του μαστού.

Το σιδέρωμα του μαστού είναι το χτύπημα και το μασάζ ενός στήθους ενός εφηβικού κοριτσιού, χρησιμοποιώντας σκληρά ή θερμαινόμενα αντικείμενα, για να προσπαθήσουν να τα σταματήσουν από το να αναπτύσσονται. Η πρακτική συνήθως εκτελείται από μια γυναικεία φιγούρα στο νεαρό κορίτσι, που παραδοσιακά εκπληρώνεται από μια μητέρα, γιαγιά, θεία ή γυναίκα κηδεμόνα που θα πει ότι προσπαθεί να προστατεύσει το κορίτσι από σεξουαλική παρενόχληση και το βιασμό, για να αποτρέψει την πρόωρη εγκυμοσύνη που θα αμαυρώσει το οικογενειακό όνομα, αποτρέποντας και την εξάπλωση σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων όπως το HIV ή το AIDS ή για να επιτρέψει στο κορίτσι να συνεχίσει την εκπαίδευση, αντί να αναγκαστεί σε πρόωρο γάμο.

Αυτό ασκείται κυρίως σε περιοχές του Καμερούν, όπου αγόρια και άνδρες μπορεί να πιστεύουν ότι τα κορίτσια των οποίων το στήθος έχει αρχίσει να μεγαλώνει είναι έτοιμα για σεξουαλική επαφή. Έρευνες δείχνουν ότι έχει εξαπλωθεί και στη Βρετανία, όπου ο νόμος όμως το ορίζει ως παιδική κακοποίηση. Το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο εργαλείο για το σιδέρωμα του μαστού είναι ένα ξύλινο γουδοχέρι. Άλλα εργαλεία που χρησιμοποιούνται περιλαμβάνουν φύλλα, μπανάνες, κοχύλια καρύδας, πέτρες λείανσης, κουτάλες, σπάτουλες και σφυριά, που θερμαίνονται πάνω σε κάρβουνα. Η πρακτική σιδερώματος του μαστού γίνεται γενικά γύρω από το σούρουπο ή την αυγή σε έναν ιδιωτικό χώρο, όπως η οικιακή κουζίνα, για να αποφευχθεί το να βλέπουν άλλοι τη διαδικασία, ιδίως οι πατέρες ή άλλες ανδρικές μορφές. Η διαδικασία μασάζ θα μπορούσε να συμβεί από μια εβδομάδα έως και αρκετούς μήνες, ανάλογα με την άρνηση του θύματος και την αντίσταση των μαστών. Σε περιπτώσεις όπου το στήθος φαίνεται να προεξέχει σταθερά, η πρακτική σιδερώματος μπορεί να συμβεί περισσότερες από μία φορές την ημέρα για αυτές τις εβδομάδες ή μήνες κάθε φορά.

Μολύνσεις, καταστροφή των γαλακτοφόρων αδένων, καρκίνος του μαστού, δυσμορφία μαστών και φλεγμονές είναι ορισμένα από τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν από το σιδέρωμα του μαστού. Πιο πλούσιες οικογένειες μπορεί να χρησιμοποιούν και ειδική ζώνη για να πιέσουν το στήθος των κοριτσιών.

Posted in Διεθνή and tagged , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *