Ψηφιακή τηλεόραση: Η Digea απαντάει στα ερωτήματα σας

Ψηφιακή τηλεόραση: Η Digea απαντάει στα ερωτήματα σας

Ψηφιακή τηλεόραση: Η Digea απαντάει στα ερωτήματα σας

H Digea απαντά στα συνήθη ερωτήματα που έλαβε μέσω της γραμμής υποστήριξης της μετάβασης από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση, τη στιγμή που συσσωρεύονται εκατοντάδες σχόλια από τους πρώτους τηλεθεατές για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Η Digea πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία την εκπομπή του επίγειου ψηφιακού σήματος στην Αττική από τα κέντρα εκπομπής του Υμηττού και της Αίγινας στις 18 Ιουνίου για τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας Alpha, Alter, Ant1, Μακεδονία TV, Mega, ΣΚΑΪ, και STAR.

1. Ακούω τον ήχο των προγραμμάτων αλλά δεν λαμβάνω εικόνα. Τι συμβαίνει;

Η Digea για την εκπομπή του ψηφιακού σήματος χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο MPEG4. Αν λοιπόν αντιμετωπίζετε το παραπάνω πρόβλημα τότε αυτό είναι ένδειξη ότι ο τηλεοπτικός δέκτης ή ο αποκωδικοποιητής που χρησιμοποιείτε είναι τεχνολογίας MPEG2. Για να δείτε το πρόγραμμα των καναλιών του ψηφιακού παρόχου Digea, θα πρέπει η συσκευή της τηλεόρασής σας να έχει ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή MPEG4 ή να συνδέσετε την τηλεοπτική σας συσκευή με εξωτερικό αποκωδικοποιητή τεχνολογίας MPEG4.

2. Το ψηφιακό μου σήμα είναι ασθενές ή κάνει διακοπές. Έχω ελέγξει ότι ο αποκωδικοποιητής μου είναι τεχνολογίας MPEG4. Τι πρέπει να κάνω;

Είναι πολύ πιθανό η κεραία σας να μην είναι προσανατολισμένη σωστά. Δοκιμάστε να επαναπροσανατολίσετε την κεραία σας προς το κέντρο του Υμηττού ή της Αίγινας ή να εγκαταστήσετε δεύτερη κεραία ή να χρησιμοποιήσετε έναν ενισχυτή σήματος εφόσον αυτός απαιτείται αφού συμβουλευτείτε εξειδικευμένο τεχνικό.

3. Έχω συνδέσει τον αποκωδικοποιητή MPEG4 με τη συσκευή. Πως τον προγραμματίζω;

Χρησιμοποιώντας το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασής σας θα πρέπει να επιλέξετε μία από τις εισόδους  εξωτερικών πηγών που συνήθως περιγράφονται ως AV1,2 …, ΕΧΤ1,2…, HDMI1,2…κ.λπ. και στην οποία έχετε συνδέσει τον αποκωδικοποιητή. Στη συνέχεια επιλέγετε την αυτόματη αναζήτηση καναλιών. Εάν στην αυτόματη αναζήτηση δεν μπορέσει ο αποκωδικοποιητής να εντοπίσει τα ψηφιακά κανάλια για οποιοδήποτε λόγο προτείνεται η αναζήτηση να γίνει χειροκίνητα. Χρησιμοποιώντας τώρα το τηλεκοντρόλ του αποκωδικοποιητή πρέπει να μπείτε στο μενού της συσκευής σας και να συντονίσετε τον δέκτη σας στις συχνότητες 46 (674 MHz) και 47 (682 MHz) στις οποίες εκπέμπουν, πλέον, ψηφιακά τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας Alpha, Alter, Ant1, Μακεδονία TV, Mega, ΣΚΑΪ και Star.

Σημειώνεται ότι κάθε περίπτωση οι τηλεθεατές θα πρέπει να συμβουλεύονται τις οδηγίες χρήσεως του αποκωδικοποιητή.

4. Μπορώ να λάβω το ψηφιακό σήμα στην περιοχή που βρίσκομαι;

Αν  η περιοχή σας εξυπηρετείται από τα κέντρα εκπομπής της Αίγινας και του Υμηττού, τότε μπορείτε σίγουρα να λάβετε το ψηφιακό σήμα της Digea. Αν λαμβάνετε τηλεοπτικό σήμα από το κέντρο εκπομπής της Πάρνηθας ή από κέντρο τοπικής αναμετάδοσης, τα οποία σε αυτή τη φάση δεν συμμετέχουν στη μετάβαση και εξακολουθούν να εκπέμπουν αναλογικά, τότε είναι πιθανό να εξακολουθείτε να έχετε τη δυνατότητα να πιάσετε ψηφιακό σήμα χωρίς να χρειαστεί να μετακινήσετε την κεραία σας. Στην περίπτωση όμως που δεν πιάνετε κάποιο από τα δύο μπουκέτα (συχνότητες 46 & 47) ή αντιμετωπίζετε αστάθεια στην εικόνα σας τότε προτείνεται ο επαναπροσανατολισμός της κεραίας σας προς τον Υμηττό ή την Αίγινα, ώστε να διαπιστώσετε αν μπορείτε από εκεί να λάβετε το ψηφιακό σήμα ή χρήση 2ης κεραίας στραμμένη προς ένα εκ των 2 προαναφερθέντων κέντρων.

Στον ιστότοπο www.digea.gr μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες για τις περιοχές κάλυψης, μέσω της ειδικής εφαρμογής «Περιοχή Κάλυψης».

5. Έχω ελέγξει ότι η τηλεόραση μου έχει ενσωματωμένο δέκτη MPEG4, ωστόσο δεν λαμβάνω το ψηφιακό σήμα;

Θα πρέπει να συντονίσετε τα κανάλια στην τηλεόρασή σας από την αρχή όπως όταν την εγκαταστήσατε πρώτη φορά. Συμβουλευτείτε τις οδηγίες χρήσης.

6. Γιατί δεν εκπέμπει ψηφιακά το κέντρο της Πάρνηθας;

Σύμφωνα με όσα ορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση 21161/2008, την οποία εφαρμόζει η Digea, το κέντρο εκπομπής της Πάρνηθας δεν μετέχει, στη φάση αυτή στην ψηφιακή μετάβαση για κανένα σταθμό που συμμετέχει στην μετάβαση.

Η Digea επισημαίνει τέλος ότι η εκπομπή ψηφιακού σήματος γίνεται στα πλαίσια της μεταβατικής φάσης που προβλέπεται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση 21161/08. Προς το παρόν η εκπομπή γίνεται από τα κέντρα εκπομπής της Αίγινας, του Ξυλοκάστρου, του Υμηττού, του Φιλίππειου και του Χορτιάτη, επομένως σίγουρη πρόσβαση σε αυτό μπορούν να έχουν οι κάτοικοι των περιοχών που λαμβάνουν σήμα από τα παραπάνω σημεία εκπομπής και μόνο.

Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία οι καταναλωτές μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της Digea στην διεύθυνση: www.digea.gr

Posted in Τεχνολογία and tagged , , , , , , , , , , , .

26 Comments

 1. Τα καναλια τα βρηκα απ’τις συχνοτητες που λετε και τα κατεβασα αλλα δεν εχω ουτε ηχω ουτε εικονα και γραφει “υπηρεσια HD”.Ενδεχεται η T.V. μου να εχει δεκτη mpeg2 και οχι mpeg4 οπως το διαφημιζαν? Η μηπως συμβαινει κατι αλλο?

 2. Κάνετε έλεγχο αν πράγματι η τηλεόραση σας έχει το σωστό δέκτη. Αν θέλετε πείτε μας ποιος είναι ο τύπος της τηλεοράσεως σας

 3. Ξερουμε αν και ποτε θα ενεργοποιηθει η παρνηθα? τι γινεται με εμασ που δεν βλεπουμε υμηττο και αιγηνα?

  • Σας ρωτάει ο xagg πότε θα ενεργοποιηθεί η Πάρνηθα και σείς, ενώ λέτε ότι απαντάτε στά ερωτήματά μας, ούτε απαντάτε ούτε δίνετε μια εξήγηση γιατί δεν απαντάτε (άν υπάρχει κάποιος λόγος, εκτός από την ανευθυνότητα ή την τεμπελιά των αρμοδίων σας. Θεωρώ την συμπεριφορά σας ανάξια ενός πολιτισμένου οργανισμού.
   Απαντήστε.

 4. το ψηφιακό σήμα στην τηλεόραση μου κάνει διακοπές, δηλ. καποιες ωρες λειτουργει και καποιες ερχεται η εικονα και ο ηχος για ενα δευτερολεπτο και ύστερα κολλαει. μενω στην αθηνα, πατησια και η ΤV ειναι καινουργια με ψηφιακο δεκτη. που μπορει να οφειλεται?

 5. kai emis edo exoume pari dektes mpeg4 alla den exoume sima psifiako edo sta sinora tis doiranis tou nomou kilkis kserete kati sto melon gia edo? euxaristo!

 6. μενω στην περιοχη της ευαγγελιστριας θεσσαλονικης (κεντρο)μεχρι χθες επιανα καλα 10 σταθμους (οχι ριk cine tv 100 κλπ) απο χθες δεν εχω σημα στα περισσοτερα καναλια και σε οσα εχω παγωνει η εικονα.αναγνωριζει και ερτ hd αλλα δεν πιανει τιποτα.ολοι οι γειτονες βλεπουν καλα ολους τους σταθμους.τι φταιει;

 7. εχω προβλημα μεγαλο εχω 2 παλαιου τυπου τηλεορασεις και 2 με mpeg 2 εβαλα καρτα στις μεν και αποκωδικοποιητες στις αλλες 2 αλλα κολλαει συνεχως

 8. Παιδια εχω ενα προβλημα. Εχω αγορασει την LG M2362DP-PZ 23″ με εσωτερικη κεραια Greentek UVR-AV 183. Οταν μιλαω στο κινητο η τηλεοραση χανει την εικονα και γραφει δεν υπαρχει σημα. Ειναι προβλημα κεραιας ή της τηλεορασης;Στην αρχη ειχα μια κεραια Konig KN-DVBT-IN10 αλλα την αλλαξα μηπως φταει αυτη. μπορει κανεις να βοηθησει;

 9. εχω tv 37ιντσων με ενσωματωμενο mpeg2.Mενω σε πολυκατοικια με κεντρικη κεραια.αγορασα mpeg4 και ενω ολα τα καναλια δειχνουν πολυ καλα τα τρια κρατικα αλλοτε κολλανε αλλοτε παιζουν και αλλοτε εχουν μονο ηχο.τι μπορει να φταιει?μηπως χρειαζεται ενισχυτης κεραιας?ευχαριστω

 10. μενω στην βεροια και σγκεκριμενα σε περιοχη που στον χαρτη δεν ειναι κοκκινη αρα σε τυφλο σημειο. Τι γινεται σε αυτην την περιπτωση κυριοι της Digea που τοσο υπεροχα διαφημιζατε την ψηφιακη εποχη και που αγορασα και αποκωδικοποιητη MPEG 4? Τι θακανετε για τετοιες περιπτωσεις?

 11. Eno exw parei mpeg4 kai sidonistike Mia xara prin ti diakopi tu analogikou simatos twra den mou vgazei 3 sigekrimena kanalia ANT1, ALPHa Kai Makedonia. Oti Kai an exw kanei (anazitisis kanalion,syxnotitwn klp.) eksakolouthei Kai den vriskei sima se afta ta 3 kanalia,(to pososto tou simatos tous kimenete apo 31-34% ). H perioxi mou einai to kilkis (sto kentro tis polis)! Gnorizete mipos einai provlima ton sigekrimenon kanalion Se aftin tin perioxi H einai thema dikias mou siskevis, TI MPORO NA KANW;;;;;;;;;;

 12. kalispera!!! exw parei mpeg4 hdmi klp klp, alla kapoia kanalia apla pagwnoun k ksanaraxizoun, se enoxlhtiko vathmo, dld den mporeis na parakolouthhseis kati. kai auto ginetai kai polles fores se kanalia p paizoun kanonika… ti ginetai me auto ?

 13. ΚΑΛΗΜΕΡΑ.. ΕΧΩ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΜΕ ΕΝΣΟΜΑΤΟΜΕΝΟ MPEG4 ΑΛΛΑ ΕΧΩ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ. ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΙΓΜΑ ANT1 ALPHA KAI KANA ΔΥΟ ΑΛΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΚΑΤΙ ΤΕΤΡΑΓΟΝΑΚΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΚΟΛΑΝΕ ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥ. ΕΝΩ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΕΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ.. ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΙΕΙ?

 14. Αθηνα/Ηλιουπολη – Εγω πιανω ολα τα καναλια σε μια SAMSUNG μια χαρα.Και στο διπλα δωματιο σε μια SONY πιανω απο DIGEA ANT1/MEGA αλλα τα STAR ALPHA SKAI μια τα πιανω μια οχι!!!Tη ΝΕΡΙΤ τι πιανω και σε ΗD!

 15. Το ψηφιακο σημα ειναι χειροτερο απο τα αναλογικα που παλι δεν πιαναν παντου!!!
  Ενα αισχος ειναι!Αν δεν εισαι στο κεντρο της Αθηνας η κατω απο τον Υμηττο,το σημα που εχεις ειναι χαλια!
  Χρυσες δουλειες για ΝOVA/OTE TV…γι’αυτο φαγωθηκαν να βαλουν τα ”ελευθερα” καναλια στα μπουκετα τους!!

 16. Μένω Γλυφαδα. Εχω αγοράσει αποκοδικοποιητή αλλά η εικόνα κολλάει Ολος ο Ελληνικός λαός στην κρίση πληρώνει κερατιάτικα λεφτά γιά το κέρδος των ολίγων και τηλεόραση δεν έχει
  Ντροπή σας . Με ερωτήσατε γιαυτές τις ηλίθειες αλλαγές? Εχω ζημιωθεί αρκετές εκατοντάδες ευρώ αν συμπεριλάβουμε και το στρεσάρισμα .(pain and suffering) Θα διεkδικήσω όλα τα νόμιμα μέσα γιά αποζημίωση

 17. Στα χανια σε αρκετα σημεια (και μεσα στην πολη) αλλα κυριως στην περιοχη μου (ψαθογιαννος πρωιν δημοσ Μουσσουρων νυν Πλατατανια) δεν πεζει το mega, star, 902, apo οτι διαβασα ανοικει στον ιδιο δυαολο και δεν μου πεζουνε

 18. Από Θεσσαλονίκη (άνω πόλη) δεν πιάνω skai mega star ενώ στα άλλα κανάλια πχ alpha ant1 έχω full σήμα

 19. Πιανω κανονικα ολα τα καναλια εκτος απο antenna και alfa τι να κανω;;;;

 20. Καλημέρα. Εγώ μένω στα Γιάννενα, στις εστίες του Πανεπιστημίου. Αγόρασα έναν αποκωδικοποιητή HD και τον σύνδεσα με καλώδιο SCART στη τηλεόραση, η οποία είναι λίγο παλιά μικρή ογκώδης SONY και έχει εσωτερική κεραία. Όμως, όταν άνοιξα τον αποκωδικοποιητή δεν εμφανίστηκε το μενού. Το μόνο που έδειχνε ήταν μια μαύρη οθόνη στο AV και όποιο κουμπί από το τηλεκοντρόλ του αποκωδικοποιητή και αν πατούσα δεν έκανε τίποτα, εκτός από αυτό που απενεργοποιεί τον αποκωδικοποιητή. Ξέρετε μήπως ποιο μπορεί να είναι το πρόβλημα. Φταίει η τελεόραση, ο αποκωδικοποιητής ή μήπως δεν έχει σήμα?

 21. Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΜΟΥ ΛΕΕΙ NO STORAGE DEVICE ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΝΑΛΙ ΟΤΙ ΚΟΥΜΠΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΤΗΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΗΛΕΚΟΝΤΡΟΛ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟΥ ΜΕΝΟΥ ΑΛΛΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΝΑΛΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΩ ΚΣΑΝΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΠΕΡΝΑΕΙ ΓΙΑΤΙ΄

 22. kalispera
  eno douleuei kala toso kairo o dektis mou
  ksafnika den vriskw kanena kanali oute me automati anazitisi oute me xeirokiniti
  ekana epanafora ergostasiakwn ruthmisewn alla tpt pali
  ti mporei na ftaiei ?
  euxaristw

 23. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ
  ΕΧΩ ΜΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ SAMSUNG ΜΟΝΤΕΛΟ-UE48JU6450UXZG ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΓΟΡΑΣΑ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ,ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΒΑΣΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,Η ΑΠΟΡΙΑ ΜΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΑΝ ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ ΕΚΕΙ,ΕΝΝΟΩΝΤΑΣ ΑΝ ΟΙ ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΣΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
  ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *