Με την υπογραφή του Termatofylaka

Το ανθρώπινο λάθος είναι πάντοτε μέρος του ποδοσφαίρου

Το ανθρώπινο λάθος είναι πάντοτε μέρος του ποδοσφαίρου

Καλησπέρα  σας,

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές παρακολουθώ τα τελευταία λεπτά του αγώνα της Benfica με την Liverpool.

Οι Πορτογάλοι κέρδισαν ένα πέναλτι στα μέσα του δεύτερου ημιχρόνου από το χέρι του Γκάραχερ που όμως υπέδειξε ο τέταρτος διαιτητής που βρισκότανε στην γραμμή του άουτ. Πλέον στο Europa League πειραματικά η UEFA χρησιμοποιεί 5 διαιτητές (μαζί με τον αναπληρωματικό) για καλύτερη κάλυψη όλων των φάσεων και για να ελαχιστοποιήσουν τα λάθη. Η απόφαση ήτανε πέρα για πέρα σωστή και η Benfica έκανε το 2-1.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι η επιμονή της UEFA και της FIFA να μην κάνουνε χρήση της τεχνολογίας για να μπορέσουνε ελαχιστοποιήσουνε τα λάθη αλλά να αυξήσουνε τον ανθρώπινο παράγοντα –διαιτητές- οι οποίοι πλέον πρέπει να συνεννοούνται μεταξύ τους για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Σε πολλά σπορ αυτή την στιγμή έχουνε κρατήσει διαφορετική τακτική. Στην Αμερική στο American Football έχουν εδώ και χρόνια εισάγει την τεχνολογία για να δούνε αν υπήρξε παράβαση των κανονισμών ή όχι. Το ίδιο και στο Αγγλικό Rugby όπου οι θεατές μπορούνε να βλέπουνε σε γιγαντοοθόνες τα replay ζωντανά στο γήπεδο. Ακόμα και σε ένα παραδοσιακό άθλημα όπως το τένις ο παίκτης μπορεί να μην δεχθεί μία απόφαση του διαιτητή και να ζητήσει τον έλεγχο του replay όπου ένας υπολογιστής ελέγχει με virtual reality αν η μπάλα είναι μέσα ή έξω από το τερέν.

Πολλοί έχουνε ταχτεί υπέρ της τεχνολογίας και είναι κυρίως οι ποδοσφαιριστές, προπονητές και πρόεδροι καθώς σε κάθε λάθος απόφαση χάνονται κύπελλα, δουλειές ή ακόμα και ολόκληρες ποδοσφαιρικές επιχειρήσεις καθώς μια λάθος διαιτητική απόφαση μπορεί να κάνει την διαφορά από παραμονή ή υποβιβασμό. Πρόσφατα ο πρόεδρος της Fulham, Mohamet Al Fayet και ιδιοκτήτης των πολυκαταστημάτων Harrods είχε αποκαλέσει τρελούς τους διοικούντες της FIFA για την απόφαση τους να μην συμπεριλάβουν την τεχνολογία στους αγώνες.

Η γνώμη μου είναι πως έχει άδικο ο –κατά τα αλλά συμπαθής κ.Al Fayet αν και καταλαβαίνω την θέση του. Όμως το ανθρώπινο λάθος είναι πάντοτε μέρος του ποδοσφαίρου και αυτό το οποίο το κάνει πιο συναρπαστικό. Πάντοτε θα υπάρχει και αυτό είναι που κάνει το ποδόσφαιρο να διαφέρει από όλα τα άλλα τα αθλήματα.

Δυστυχώς πάντοτε θα το σκεφτόμαστε από την άποψη της ομάδας που υποστηρίζουμε. Κάποιοι θα το σκέφτονται ανάλογα και με την πλευρά της ομάδας που έχουνε στοιχηματίσει. Αλλά από την πλευρά μου σαν φίλαθλος θέλω να βλέπω την ομορφιά του ποδοσφαίρου και από αυτή την πλευρά γιατί κάπως έτσι φτιάχνονται οι μύθοι του Παγκόσμιου Ποδοσφαίρου.

Στην Ελλάδα πάντοτε καθόμαστε και κοιτάζουμε λόγω καχυποψίας όλες τις φάσεις ακόμα και αυτές που είναι ξεκάθαρες με γυμνό μάτι. Πάντοτε στην τηλεοπτική μετάδοση τα replay είναι πολλά περισσότερα για τα οφ σαιντ και τα φάουλ παρά για τα γκολ και τις φάσεις.

Μήπως όμως είμαστε και εμείς αρκετά «γκρινιάρηδες» και δίνουμε πολλή σημασία σε αυτά αντί να κοιτάμε την ουσία; Πάντοτε σε όλα αυτά θα πρέπει να κοιτάμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη και να κάνουμε λιγάκι αυτοκριτική γιατί όπως έχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν, έτσι έχουμε και το ποδόσφαιρο που μας αξίζει , και τους δημοσιογράφους που μας αξίζουν…..και τις τηλεοπτικές μεταδόσεις ….και….και….και….και….

Να είστε καλά και Καλή Ανάσταση

Termatofylakas

www.no1onsports.com

Posted in Αθλητικά and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *