Απορρίφτηκε το αίτημα του Κάρατζιτς για αναβολή της δίκης του

Ο Κάρατζιτς βαρύνεται με κατηγορίες για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου

Ο Κάρατζιτς βαρύνεται με κατηγορίες για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου

Το αίτημα του πρώην ηγέτη των Σερβοβόσνιων, Ράντοβαν Κάρατζιτς απορρίφθηκε από τους δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία, στη Χάγη. Ο Κάρατζιτς είχε ζητήσει περισσότερο χρόνο ώστε να προετοιμάσει την υπεράσπιση του, αλλά οι δικαστές θεώρησαν πως ο χρόνος τον οποίο του έδωσαν ήταν υπεραρκετός και πως το αίτημα του κρίνεται αβάσιμο.

Ο Κάρατζιτς ο οποίος βαρύνεται με κατηγορίες για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου, συνελήφθη από τις Σερβικές αρχές το καλοκαίρι του 2008, οι οποίοι με της σειρά τους τον παρέδωσαν στο δικαστήριο της Χάγης.

Κατά την εναρκτήρια κατάθεση του πριν από ένα μήνα ο Σερβοβόσνιος πρώην ηγέτης αρνήθηκε την οποιαδήποτε συμμετοχή του σε αυτά που τον κατηγορούν υποστηρίζοντας πως τα περισσότερα είναι μυθεύματα των δυτικών δυνάμεων.

Το κατηγορητήριο του προσάπτει συμμετοχή και ηθικό αυτουργό για την τετραετή πολιορκία του Σεράγεβου, όπου σύμφωνα με στοιχεία χάθηκαν περίπου 10000 άνθρωποι, αλλά και για την σφαγή 7000 μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα το 1995. Ο Κάρατζιτς υποστηρίζει πως ουδέποτε έδωσε εντολή για κάτι τέτοιο και μάλιστα πιστεύει πως τα νούμερα είναι αφύσικα φουσκωμένα.

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς δηλώνει αθώος για τις 11 κατηγορίες που αντιμετωπίζει – γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και παραβίαση κανόνων πολέμου. Το πιθανότερο είναι η δίκη να συνεχιστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες με την κλήτευση μαρτύρων.

Το δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία ιδρύθηκε με σκοπό να αποδώσει δικαιοσύνη στα θύματα των αιματηρών πολέμων που έπληξαν την γειτονική μας χώρα. Ο Κάρατζιτς ήταν ένας εκ των δύο μεγαλύτερων φυγάδων του δικαστηρίου και η σύλληψη του θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας. Αυτή τη στιγμή, οι μοναδικοί που διαφεύγουν τη σύλληψη είναι ο στρατηγός του Κάρατζιτς και ηγέτης του Σερβοβοσνιακού στρατού Μλάντιτς και ο ηγέτης των Σέρβων της Κράγινα (στην Κροατία), Γκόραν Χάτζιτς.

Το δικαστήριο έχει κατηγορηθεί αναρίθμητες φορές για μεροληπτική στάση κατά των Σέρβων, μιας και πάνω από το 50% των κατηγορουμένων είναι Σερβικής καταγωγής – αλλά και λόγω της αθώωσης πολλών φονιάδων μη Σερβικής καταγωγής, όπως ο μουσουλμάνος σφαγέας Νάσερ Όριτς, και ο Αλβανός Ραμους Χαραντινάι.

Πάντως ίσως το πιο δίκαιο να ήταν, να καθήσουν στο εδώλιο του κατηγορούμενου και ηγέτες από τις δυτικές χώρες (όπως ο Τόνι Μπλαίρ και ειδικότερα ο Μπιλ Κλίντον), για το ρόλο και τα εγκλήματα που οδήγησαν οι αποφάσεις τους κατά την διάρκεια των Γιουγκοσλαβικών πολέμων και ειδικότερα για τον ανελέητο βομβαρδισμό της Σερβίας το 1999.

Posted in Διεθνή and tagged , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *