Νικόλας Άσιμος

Νικόλας Άσιμος

Ο Νικόλας  Άσιμος είναι μία τραγική φιγούρα στην ιστορία της ελληνικής μουσικής και κατά συνέπεια της ελληνικής κοινωνίας, Καθημερινά πυρπολούσε την ψυχή του για να φωτίσει τις ιδέες του και με τρομερή συνέπεια προς αυτές πήγαινε κόντρα σε όλους και για όλα : στο καλλιτεχνικό, στο κοινωνικό στο στρατιωτικό κατεστημένο.

Αντιστάθηκε σε κάθε τι που περιόριζε την ελευθερία σκέψης και τρόπου ζωής, και όπως συμβαίνει στην Ελλάδα με κάθε τι που δεν καταλαβαίνουμε, έγινε ο γραφικός της πλατείας Εξαρχείων ώσπου αποφάσισε να φύγει από την  ζωή και να έρθει η αναγνώριση μετά θάνατο γιατί οι στοίχοι και τα τραγούδια του είναι πιο επίκαιρα από ποτέ!

Ο Νικόλας Άσιμος (1949 – 1988) ήταν στιχουργός, συνθέτης και τραγουδιστής του ελληνικού ροκ και όχι μόνο. Τραγούδησε και πολλά άλλα τραγούδια σε λαϊκό στυλ. Το πραγματικό του επίθετο ήταν Ασημόπουλος. Ο Νικόλας Άσιμος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 20 Αυγούστου του 1949 από γονείς Κοζανίτες. Μικρός υπήρξε αρκετά φιλομαθής. Το 1967 γράφεται στη Φιλοσοφική σχολή του Α.Π.Θ.. Τα χρόνια της φοιτητικής του ζωής ασχολήθηκε ενεργά με το θέατρο, ενώ παράλληλα έγραφε τραγούδια και τραγουδούσε σε μπουάτ. Συχνά είχε προβλήματα με την αστυνομία: ήταν η περίοδος της Χούντας και της λογοκρισίας που αυτή επιβάλει.

Το 1973 φεύγει από τη Θεσσαλονίκη και πηγαίνει στην Αθήνα. Συνεχίζει να ασχολείται με το θέατρο και τελειώνει μια ιδιωτική σχολή Δραματικής Τέχνης. Γράφει τραγούδια τα οποία δε δισκογραφεί επίσημα, αλλά τα γράφει μόνος του σε κασέτες τις οποίες πουλάει σε διάφορους δρόμους της Αθήνας. Δίνει ακόμα μουσικές παραστάσεις σε μπουάτ της Πλάκας, και συνεργάζεται με καλλιτέχνες όπως ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Σάκης Μπουλάς, ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας και η Κατερίνα Γώγου. Το 1976 απέκτησε μία κόρη από την σχέση του με την Λίλιαν Χαριτάκη, εκτός γάμου.

Η πρώτη του συμμετοχή στη δισκογραφία ήταν το 1974 με το single Ρωμιός-Μηχανισμός σε ηλικία 25 χρόνων. Το 1977 φυλακίστηκε προσωρινά μαζί με άλλους 5 εκδότες και συγγραφείς. Αποφυλακίστηκαν και οι 5 μετά από πρωτοβουλία του Διονύση Σαββόπουλου. Το 1978 κατατάχτηκε στον στρατό. Ωστόσο δεν υπηρέτησε, αλλά πήρε απαλλαγή στράτευσης καταφέρνοντας να του αναγνωριστεί ότι πάσχει από Σχιζοειδή ψύχωση. Κάτι τέτοιο δεν είχε ωστόσο καμία σχέση με την πραγματικότητα γιατί όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην αυτοβιογραφία του υιοθέτησε αυτή την συμπεριφορά γιατί ήταν αντίθετος προς την στράτευση και απλά ήταν ένα σχέδιο για να την αποφύγει. Την περίοδο 1980 – 1981 έγραψε το βιβλίο του Αναζητώντας Κροκάνθρωπους, το οποίο δεν εκδόθηκε επίσημα, αλλά κυκλοφόρησε από τον ίδιο σε φωτοτυπημένα αντίγραφα. Τα τελευταία χρόνια, και μετά τον θάνατό του, το βιβλίο αυτό έχει κυκλοφορήσει και από εκδοτικό οίκο.

Το 1982 κυκλοφόρησε το πρώτο του δίσκο μακράς διάρκειας με τίτλο Ο Ξαναπές Μελοποίησε το “Ουλαλούμ” του Γιάννη Σκαρίμπα. Το 1987 κατηγορήθηκε άδικα για το βιασμό μίας κοπέλας και οδηγήθηκε για λίγο στο ψυχιατρείο. Το γεγονός αυτό είχε σημαντικές συνέπειες στη ψυχολογία του και στις 17 Μαρτίου του 1988 κρεμάστηκε στο σπίτι του, που ονόμαζε χώρο προετοιμασίας. Πέθανε σε ηλικία περίπου 39 χρόνων.

Δισκογραφία

 • 1974, Ρωμιός- Μηχανισμός, single.
 • 1978, Παράνομη κασέτα Νο.000001 “Κασέτα με το βαρέλι που για να βγει το σπάει”
 • 1979, “Τριπλή κασέτα μπελά με χωρίς ταμπέλα” που περιέχει:
 1. Παράνομη κασέτα No.000002 “Είμαι παλιάνθρωπος”
 2. Παράνομη κασέτα No.000003 “Γιατί φοράς κλουβί”
 3. Παράνομη κασέτα No.000004 “Κλάστε ελευθέρως”
 • 1982, Ο Ξαναπές. Συμμετέχουν ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και η Χάρις Αλεξίου.
 • 1986, “Τριπλή κασέτα” που περιέχει:
 1. Παράνομη κασέτα No.000005 “Ο Σάλιαγκας”
 2. Παράνομη κασέτα No.000006 “Η Ζαβολιά”
 3. Παράνομη κασέτα No.000007 “Πάλι στην Ξεφτίλα”
 • 1987, Παράνομη κασέτα No.000008 “Το Φανάρι του Διογένη”
 • 1987, Συμμετοχή με 5 τραγούδια στο δίσκο “Χαιρετίσματα” του τραγουδιστή Βασίλη Παπακωνσταντίνου.
 • 1989, “Το Φανάρι του Διογένη”. Ο δίσκος αυτός κυκλοφόρησε μετά θάνατον και περιέχει κομμάτια από την Παράνομη κασέτα No.000008 με μερικές απουσίες λόγω παρέμβασης από την δισκογραφική εταιρία. Συμμετέχει η Σωτηρία Λεονάρδου.
 • 1992, “Στο φαλημέντο του κόσμου”. Μετά θάνατον. Περιέχει επιλογές από τις παράνομες κασέτες. Συμμετέχει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου.

Ακούστε από Παράνομη κασέτα No.000002 “Είμαι παλιάνθρωπος” το τραγούδι Γιουσουρουμ :

Posted in Μουσική, Ο Διαβάτης του Ερέβους and tagged , , , , , , , .

2 Comments

 1. Αλλάξτε τη φωτογραφία. Δεν είναι ο Νικόλας Άσιμος, αλλά ο τραγουδοποιός Θανάσης Γκαϊφύλλιας!

 2. Pingback: Ζητούν φόρο και από νεκρούς. “Ραβασάκι” εφορίας στον Νικόλα Άσιμο!!! « e-Πύλη Εκπαίδευσης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *