Δημήτρης Πουλικάκος

Δημήτρης Πουλικάκος

Δημήτρης Πουλικάκος

Το ελληνικό ροκ υπάρχει παρά τα προβλήματά του και τις παιδικές αρρώστιες που το ταλαιπωρούν και έχει και παππού ,ποιον άλλο φυσικά από τον Δημήτρη Πουλικάκο.

Ο Δημήτρης Πουλικάκος είναι αναμφισβήτητα από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στο χώρο του ελληνικού ροκ. Πολυσχιδής και πολυπράγμων, οραματιστής και πρωτοπόρος, καταπιάστηκε μ’ ένα πλήθος δραστηριοτήτων: τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός, μεταφραστής, παραγωγός δίσκων, αλλά και ραδιοφωνικών εκπομπών, dj και, βέβαια, ηθοποιός.

Ξεκίνησε ως μπασίστας και τραγουδιστής στους MGC κατά τη δεκαετία του ’60, διασκευάζοντας επιτυχίες του κλασικού ροκ ρεπερτορίου. Περί τα τέλη της δεκαετίας, το συγκρότημα διαλύθηκε και από τις στάχτες του ξεπήδησε το σχήμα Εξαδάκτυλος“, χαρακτηριστικό γνώρισμα του οποίου ήταν η χρήση ελληνικού στίχου στις δικές του πλέον συνθέσεις, που βασίζονταν σε ένα blues/jazz/rock κράμα.

Σταθμούς στην πορεία του Δ. Πουλικάκου αποτέλεσαν οι κυκλοφορίες του προσωπικού του άλμπουμ Μεταφοραί – Εκδρομαί ο Μήτσος (1976) και του Crazy Love στου Ζωγράφου“(1979) αποτελώντας «στιγμιότυπο» μιας ολόκληρης εποχής με πενιχρά μέσα αλλά και φλέγοντες οραματισμούς.

Επιμελήθηκε την παραγωγή στο άλμπουμ “Zorba The Freak” του Παύλου Σιδηρόπουλου και σχημάτισε το συγκρότημα “Αδέσποτα Σκυλιά“. Συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, με τους Δ. Σαββόπουλο, Λογό, Ζώρζ Πιλαλί και Λάκη Παπαδόπουλο. Παράλληλα με τη μουσική, προχώρησε και σε κινηματογραφική και τηλεοπτική καριέρα.

Από το 1972 άρχισε να παίζει και σε ταινίες με πρώτη τη «Φόνισσα» του Κώστα Φέρρη, και να κάνει εκπομπές στο ραδιόφωνο ως θείος Νώντας. Έκτοτε έχει συμμετάσχει σε περίπου 60 ταινίες μεγάλου μήκους, όπως οι «Αλδεβεράν» και «Ρεπόρτερ» του Ανδρέα Θωμόπουλου, «Τεμπέληδες της Εύφορης Κοιλάδας» του Νίκου Παναγιωτόπουλου, «Οι Απέναντι» του Γιώργου Πανουσόπουλου, «Το Κελί 0» του Γιάννη Σμαραγδή, «Ρεβάνς» του Νίκου Βεργίτση, «Δονούσα» της Αγγελικής Αντωνίου (για τις δυο τελευταίες ερμηνείες πήρε δυο βραβεία β’ αντρικού ρόλου στο κινηματογραφικό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης), «Μελισσοκόμος» και «Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «Άρπα Κόλλα», «Λούφα και Παραλλαγή», «Βίος και Πολιτεία» του Νίκου Περράκη, «Τηλεκαννίβαλοι», «Δράκουλας των Εξαρχείων», «Σουβλίστε τους» του Νίκου Ζερβού, «Happy Day» του Παντελή Βούλγαρη, «Γλυκειά πατρίδα» του Μιχάλη Κακογιάννη κ.ά.

Σήμερα, ο Δημήτρης Πουλικάκος συνεχίζει τόσο με live μουσικές εμφανίσεις, παρέα με τους «Άσσους του Καράτε», όσο και με τηλεοπτικές και κινηματογραφικές στιγμές.

Δισκογραφία:
1976 Μεταφοραί εκδρομαί ο Μήτσος (ΕΜΙ)
1979 Crazy love στου Ζωγράφου (ΜΙΝΟS)
1998 Απο το περιδικό ΠΟΠ&ΡΟΚ ” Ο Θείος Νώντας Ξέρει…”
2004 Αδέσποτα σκυλιά (MBI)
2009 Τα παιδία παίζει με τον Σ.Λογαρίδη

Ο Δημήτρης Πουλικάκος μέτρα επίσης πολλές συμμετοχές σε δίσκους άλλων τραγουδιστών.

Ακούστε το Στα γενέθλια μου από τον δίσκο Ελλαδεξ του Γ.Λογοθέτη:

Posted in Μουσική, Ο Διαβάτης του Ερέβους and tagged , , , , , , .

4 Comments

  1. Ελα ρε Διαβάτη μ’εφτιαξες πρωί πρωί. Ο Πουλιτάκος είναι μεγάλη καραβάνα. Τον θυμάμαι στο Αν πριν από χρόνια να βγάζει όλο το live κρατόντας μια μπουκάλα whisky.

  2. Giorgos και πριν ένα χρόνο που τον είδα με ποτό και ένα τσιγάρο ήταν συνεχώς, φοβερός που αντέχει ακόμη!

  3. Οταν είσαι ρόκερ δεν κόβεις το ποτό και το τσιγάρο. Και πάντα αντέχεις!

  4. Pingback: Γιάννης Λογοθέτης | Slap

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *