«Έφυγε» ο θρύλος της Heavy metal, Ronnie James Dio!

«Έφυγε» ο θρύλος της Heavy metal, Ronnie James Dio!

«Έφυγε» ο θρύλος της Heavy metal, Ronnie James Dio!

Το επώνυμό του στα ιταλικά σημαίνει Θεός (Dio). Όποιος τον έβλεπε για πρώτη φορά και δεν τον γνώριζε, νόμιζε ότι είναι… Διάβολος. Ο Ρόνι Τζέιμς Ντίο είχε «θεοποιηθεί» από τους περισσότερους οπαδούς του heavy metal και του ευρύτερου χώρου της rock. Όμως, δυστυχώς για όλους ήταν απλά θνητός και άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 67 ετών την προηγούμενη Κυριακή (16/05). Ο άνθρωπος που καθιέρωσε την χειρονομία με το σήμα «Κέρατα Διαβόλου», η ατίθαση φωνή, ο αεικίνητος στη σκηνή performer, η μουσική ιδιοφυΐα, ο φιλάνθρωπος, η προσωπικότητα που την αγαπούσαν όλοι όσοι τη γνώριζαν, ο μουσικός που τύγχανε της αναγνώρισης από όλον τον κόσμο της rock δεν είναι πια κοντά μας. Έχασε τη μάχη με τον καρκίνο στο στομάχι που τον ταλαιπωρούσε τον τελευταίο χρόνο.

Ροκάς εκ γενετής
Ο Ronnie James Dio (το πραγματικό του όνομα ήταν Ronald James Padavona) γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου του 1942 στο Portsmouth της Μεγάλης Βρετανίας από Ιταλούς γονείς.
Μετά το τέλος του πολέμου εγκαταστάθηκε με τους γονείς του στις ΗΠΑ. Από πολύ μικρή ηλικία ήταν εμφανές το ταλέντο του στη μουσική. Το πρώτο του συγκρότημα ήταν οι «The Vegas Kings», οι οποίοι σύντομα μετονομάστηκαν σε Ronnie and the Rumblers, για να καταλήξουν στο όνομα Ronnie and the Redcaps με το οποίο τελικά κυκλοφόρησαν δύο singles. Το 1961 το σχήμα άλλαξε πάλι το όνομά του σε Ronnie Dio and The Prophets. Οι Prophets κυκλοφόρησαν αρκετά singles και ένα ολοκληρωμένο album. To 1967 οι Prophets διαλύονται και ο Dio δημιουργεί τους Electric Elves, οι οποίοι μετονομάζονται σε Elf το 1969. Οι Elf κυκλοφορούν τρία άλμπουμ και παίζουν σε πολλές συναυλίες με τους Deep Purple. Σε αυτά τα live ο Dio γνωρίζεται με το κιθαρίστα των Purple, Ritchie Blackmore, ο οποίος εντυπωσιάζεται τις φωνητικές ικανότητες του και όταν φεύγει από τους Deep Purple σχηματίζει μαζί του τους Rainbow. Το 1975 κυκλοφορούν το πρώτο τους άλμπουμ, το οποίο περιέχει κομμάτια – θρύλους της Hard Rock μουσικής όπως το «Man on the silver mountain», «Catch the Rainbow» και το «The temple and the king». Ο Dio κυκλοφορεί άλλα τρία άλμπουμ με τους Rainbow και φεύγει από το συγκρότημα το 1979, όταν και διαφωνεί με τον Blackmore για το είδος της μουσικής που θα ακολουθήσουν στα επόμενα άλμπουμ τους. Ο Blackmore ήθελε να γυρίσουν σε ένα πιο «εμπορικό» στυλ, ενώ ο Dio να συνεχίσουν σε ακόμα πιο σκληρούς ρυθμούς, κλίνοντας προς το νέο τότε ρεύμα της Heavy Metal.

Οι Sabbath και οι Heaven and Hell
Το 1979 ο Dio αντικαθιστά τον Ozzy Ozbourne στους Black Sabbath. Οι Sabbath ένα χρόνο μετά κυκλοφορούν το άλμπουμ Heaven and Hell, το οποίο αναγεννά ουσιαστικά την καριέρα του συγκροτήματος. Με τους Black Sabbath θα μείνει ως το 1982 και ως τότε θα προλάβει να κυκλοφορήσει άλλα δύο άλμπουμ το Mob Rules και το Live Evil. Η μίξη του τελευταίου άλμπουμ ήταν η αιτία που αυτός και ο ντράμερ Vinny Appice φεύγουν και δημιουργούν τη heavy metal μπάντα Dio. Το 1983 κυκλοφορούν το άλμπουμ Holy Diver, το οποίο αποτέλεσε τεράστια επιτυχία και τους έκανε από τα πιο hot ονόματα στη Heavy Metal μουσική σκηνή. Οι Dio θα κυκλοφορήσουν άλλα εννέα άλμπουμ (το τελευταίο το 2006). Τη διετία 1991-1992 ξαναγύρισε στους Black Sabbath.  Το τελευταίο του συγκρότημα ήταν οι Heaven and Hell, οι οποίοι δημιουργήθηκαν το 2006 και αποτελούνταν από πρώην μέλη των Black Sabbath. Ο Dio είχε ίσως την πιο χαρακτηριστική και δυναμική φωνή Heavy Metal τραγουδιστή. Θεωρείται από πολλούς ως ο κορυφαίος τραγουδιστής του είδους του και η μοναδικότητα της χροιάς του είναι αυτή που τον έκανε τόσο αγαπητό. Στις 25 Νοεμβρίου του 2009 οι γιατροί διέγνωσαν ότι πάσχει από καρκίνο του στομάχου. Το Μάρτιο η δισκογραφική εταιρία των Heaven and Hell ανακοίνωσε ότι λόγω της αρρώστιας του Dio, αναβάλλεται το καλοκαιρινό προγραμματισμένο tour του συγκροτήματος. Τελικά ο Dio απεβίωσε το πρωί της 16ης Μαΐου 2010, αφήνοντας ακόμα πιο φτωχό το κόσμο της ροκ και μέταλ μουσικής…

Posted in Kyveli_creative, Μουσική and tagged , , , , , , , , , .

3 Comments

  1. θα μεινει για παντα στιs καρδιεs μαs αναντικαταστατοs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *