Πράσινες λύσεις για τα καλοκαίρι

Το WWF Ελλάς προτείνει εναλλακτικούς τρόπους δροσισμού που θα βοηθήσουν και το περιβάλλον και την τσέπη μας

Το WWF Ελλάς προτείνει εναλλακτικούς τρόπους δροσισμού που θα βοηθήσουν και το περιβάλλον και την τσέπη μας

Τα  τελευταία χρόνια στην Ελλάδα η μείωση της θερμικής καταπόνησης κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών έχει συνδεθεί αποκλειστικά με τη χρήση κλιματιστικού.

Κάθε καλοκαίρι το σύστημα διανομής ηλεκτρισμού φτάνει στα όρια του και η ζήτηση ενέργειας εκτινάσσεται στα ύψη.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων, περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που ενισχύουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αυξημένους λογαριασμούς ηλεκτρισμού, αλλά και περαιτέρω επιδείνωση των ασφυκτικών συνθηκών στο κέντρο αστικών πόλεων, λόγω της θερμότητας που εκπέμπουν τα κλιματιστικά.

Εν όψει ενός θερμού, όπως πάντα, καλοκαιριού, το WWF Ελλάς προτείνει εναλλακτικούς τρόπους δροσισμού που θα βοηθήσουν και το περιβάλλον και την τσέπη μας:

  • Ανεμιστήρες οροφής: υπολογίζεται ότι το κέρδος από την επιλογή ανεμιστήρα οροφής αντί κλιματισμού κατά τη διάρκεια του καλοκαιρού μπορεί να ανέλθει περίπου σε 36 ευρώ  και σε 300 κιλά CO2.
  • Φυσικός αερισμός: Ο φυσικός αερισμός επιτυγχάνει ταυτόχρονα την απομάκρυνση της θερμότητας από το κτήριο, αλλά και από το ανθρώπινο σώμα δημιουργώντας συνθήκες θερμικής άνεσης.
  • Φύτευση μπαλκονιών και ταρατσών: Εκτός από τη θερμομόνωση που προσφέρουν οι φυτεμένες ταράτσες, βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα, το μικροκλίμα και την οπτική άνεση των αστικών χώρων.
  • Βαφή των εξωτερικών επιφανειών με ανοικτά χρώματα: Οι ανοιχτόχρωμες επιφάνειες ανακλούν την προσπίπτουσα ακτινοβολία και εμποδίζουν την απορρόφησή και τη μετάδοσή της στο εσωτερικό του κτηρίου.
  • Φυσικός φωτισμός: βοηθάει επίσης στη διατήρηση των θερμοκρασιακών στάθμεων σε χαμηλά επίπεδα, αφού συντελεί στη μικρότερη χρήση τεχνητού φωτισμού, ο οποίος εκτός από τη λάμψη παράγει και θερμότητα.

Παράλληλα το WWF επισημαίνει ότι αν ανήκει κάποιος στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού ή η επιλογή κλιματιστικού είναι μονόδρομος, υπάρχει δυνατότητα να επιλέξει ο καταναλωτής το πιο «πράσινο» κλιματιστικό, κάνοντας ένα μόνο «κλικ» στην ιστοσελίδα www.ecotopten.gr

Το ecotopten.gr είναι το μοναδικό ελληνικό διαδικτυακό εργαλείο αναζήτησης, με την αναγνώριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που παρουσιάζει τα air condition με τη χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, και παρέχει συμβουλές για την ορθότερη εγκατάσταση, χρήση και συντήρηση του κλιματιστικού.

Αλλάζοντας τις καταναλωτικές συνήθειες και χρησιμοποιώντας συσκευές ενεργειακά αποδοτικότερες, μειώνεται η κατανάλωση ενέργειας και επομένως η ανάγκη για παραγωγή ενέργειας.

Πηγή: WWF

Posted in Οικολογία and tagged , , , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *