Η παχυσαρκία αυξάνει τους κινδύνους για εγκεφαλικό επεισόδιο

Το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους. Επίσης, όσο πιο βαρύς είναι ένας άνθρωπος τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχει.

Ο Dr. Pasquale Strazzullo, από το Πανεπιστήμιο Frederico II της Νάπολη, δήλωσε πως ένας παχύσαρκος άνθρωπος έχει υψηλότερο κίνδυνο να πάθει ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο με σοβαρή πιθανότητα μόνιμης αναπηρίας και μειωμένου προσδοκώμενου επιβίωσης.

Ενώ το υπερβάλλον βάρος αυξάνει την πιθανότητα ενός ανθρώπου να έχει παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως υπέρταση, η ερώτηση για το αν το επιπλέον βάρος ή η παχυσαρκία αυξάνει άμεσα τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου δεν έχει απαντηθεί επαρκώς, σημειώνει ο Strazzullo, προσθέτοντας ότι οι ενδείξεις από προηγούμενες έρευνες είναι αντιφατικές.

Οι ερευνητές επισκόπησαν 25 έρευνες που περιλάμβαναν 2.274,961 ανθρώπους που είχαν υποστεί συνολικά 30.757 εγκεφαλικά επεισόδια.

Οι υπέρβαροι είχαν 22% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με ανθρώπους φυσιολογικού βάρους, ενώ ο κίνδυνος για τους παχύσαρκους ήταν 64% υψηλότερος, ανακάλυψαν οι ερευνητές. Ο κίνδυνος αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου δεν ήταν υψηλότερος για τους υπέρβαρους αλλά ήταν 24% υψηλότερος για τους παχύσαρκους.

Ο κίνδυνος ενός ανθρώπου για εγκεφαλικό επεισόδιο τα επόμενα 10 χρόνια μπορεί να υπολογιστεί με βάση το φύλο, την αρτηριακή πίεση, το αν είναι ή όχι καπνιστής και το αν έχει διαβήτη ή όχι εξήγησε ο Strazullo.

Για παράδειγμα, άντρας 62 ετών με συστολική πίεση 125, που δεν καπνίζει και δεν πάσχει από διαβήτη ή άλλα καρδιολογικά προβλήματα θα είχε 4% κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου την επόμενη δεκαετία. Αν ο ίδιος είχε συστολική αρτηριακή πίεση 160 και δεν λάμβανε θεραπεία για υψηλή αρτηριακή πίεση ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου τα επόμενα 10 χρόνια θα ήταν 15%. Επομένως, η παχυσαρκία αύξανε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σχεδόν κατά 6% για άντρες με φυσιολογική αρτηριακή πίεση και κατά 25% για άντρες με μη ρυθμιζόμενη υπέρταση.

Ο Strazzullo επίσης παρατήρησε ότι όταν έλαβε υπόψη παράγοντες τρόπου ζωής όπως το κάπνισμα, η ηλικία και παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, το επιπλέον βάρος και η παχυσαρκία ανεξάρτητα επηρέαζαν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Πιθανή εξήγηση γι αυτό είναι ότι τα λιπώδη κύτταρα εκκρίνουν αρκετές ουσίες που έχουν ανεπιθύμητη επίδραση στον οργανισμό, για παράδειγμα προάγοντας τη φλεγμονή, σκληραίνοντας τις αρτηρίες ή δημιουργώντας θρόμβους στο αίμα.

Posted in Υγεία and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *