Εκλογές 2010: ποιες οι προσδοκίες των κομμάτων

Εκλογές 2010: ποιες οι προσδοκίες των κομμάτων

Εκλογές 2010: ποιες οι προσδοκίες των κομμάτων

Στο νήμα αναμένεται να κριθεί ο αγώνας των υποψηφίων των δύο μεγάλων κομμάτων, σε 221 δήμους και 11 Περιφέρειες κατά τον δεύτερο και τελικό γύρο των εκλογών.

Στις περιφέρειες Πελοποννήσου και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, όπου η διαφορά μεταξύ των υποψηφίων είναι οριακή, η αγωνία αναμένεται να κορυφωθεί.


Με ενδιαφέρον αναμένεται και η έκβαση της αναμέτρησης Γιάννη Σγουρού και Βασίλη Κικίλια στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας της Αττικής, αλλά και του Γ. Καμίνη με τον Νικήτα Κακλαμάνη στον δήμο Αθηναίων.

Σκληρή μάχη θα δοθεί στην περιφέρεια Β. Αιγαίου, Ιονίων Νήσων και στους δήμους Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, στις 7:00 και θα λήξει στις 19:00 το απόγευμα, σε όσες περιοχές της χώρας, η κάλπη δεν ανέδειξε νικητή στον πρώτο γύρο που διεξήχθη την 7η Νοεμβρίου, και ο οποίος χαρακτηρίστηκε από το υψηλό ποσοστό αποχής των πολιτών.

Οι ψηφοφόροι ψηφίζουν στα ίδια εκλογικά τμήματα, όπως και την περασμένη Κυριακή. Υπενθυμίζεται ότι δεν χρειάζεται σταυρός στα ψηφοδέλτια, χωρίς όμως ο σταυρός να σημαίνει και ακύρωση του ψηφοδελτίου.

Πληροφόρηση για το εκλογικό κέντρο όπου ψηφίζει ο καθένας που έχει το σχετικό δικαίωμα παρέχεται στους δήμους και την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr).

Οι «μονομάχοι» του ΄β γύρου

Ο υποψήφιος που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ για τον δήμο Αθηναίων Γ. Καμίνης συγκέντρωσε ποσοστό 28,28% και αναμετράται με τον στηριζόμενο από τη ΝΔ, Ν. Κακλαμάνη ο οποίος συγκέντρωσε 34,97%. Την στήριξή του στον κ. Καμίνη έχει δηλώσει ο Φ. Κουβέλης της Δημοκρατικής Αριστεράς ενώ ρυθμιστικό ρόλο θα παίξουν οι ψηφοφόροι ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και του ανεξάρτητου Γ. Αμυρά.

Στο δήμο Θεσσαλονίκης αναμετρώνται οι Κ. Γκουλέκας και Γ. Μπουτάρης. Ο υποψήφιος με τη ΝΔ συγκέντρωσε 37,91% ενώ ο υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ 33,58%. Τη στήριξή του στον Γ. Μπουτάρη ανακοίνωσε ο Χ. Μάτης, υποψήφιος δήμαρχος με τους Οικολόγους Πράσινους. Επίσης πολλοί ψηφοφόροι της Αριστεράς αναμένεται να ψηφίσουν τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Κ. Γκιουλέκας προσπαθεί να λάβει τους ψήφους των ψηφοφόρων του Σ. Παπαθεμελή, και του υποψηφίου που στήριξε ο ΛΑΟΣ Μ. Στεργίου.

Στο δήμο Πειραιά, στο β’ γύρο ο αγώνας είναι μεταξύ του υποψηφίου που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ Γ. Μίχα και του Β. Μιχαλολιάκου, τον οποίο στηρίζει η ΝΔ και ο στηριζόμενος από τον ΛΑΟΣ Π. Μαντούβαλος. Στον α’ γύρο ο κ. Μίχας συγκέντρωσε 29,61% και ο κ. Μιχαλολιάκος 23,08% ενώ το ποσοστό του κ. Μαντούβαλου ανήλθε στο 18,83%. Η ανατροπή ενόψει του β’ γύρου για τον Πειραιά ήταν ότι 27 στελέχη της παράταξης Μαντούβαλου δήλωσαν ότι θα στηρίξουν Μίχα.

Ο υποψήφιος της ΝΔ Β. Κικίλιας αναμετράται στην περιφέρεια Αττικής με τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Γ. Σγουρό τον οποίο στηρίζει και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης. Στον α’ γύρο ο κ. Κικίλιας συγκέντρωσε 20,45% και ο κ. Σγουρός 24,05%.

Ο Γ. Δημαράς έχει καλέσει όσους τον ψήφισαν να μην επιλέξουν την αποχή, αλλά να ψηφήσουν «κατά συνείδηση», ωστόσο οκτώ περιφερειακοί σύμβουλοι από το ψηφοδέλτιο του, ανακοίνωσαν ότι θα στηρίξουν τον Β. Κικίλια.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο υποψήφιος με τη ΝΔ Π. Ψωμιάδης αναμετράται με τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Μ. Μπόλαρη. Ο πρώτος, τον οποίο στηρίζει και ο υποψήφιος με τον ΛΑΟΣ Κ. Βελόπουλος, συγκέντρωσε 43,19% και ο δεύτερος 30,68%. Ωστόσο, διαφοροποιήθηκε ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Πέλλας με τον κ. Βελόπουλο, Λάζαρος Μινασίδης, ο οποίος δήλωσε ότι στηρίζει τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο ανεξάρτητος Π. Τατούλης που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ αναμετράται με τον υποψήφιο της ΝΔ. ∆. ∆ράκο. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα «ντέρμπι» του β΄ γύρου των εκλογών αφού ο πρώτος συγκέντρωσε 41,71% στον ά γύρο και ο δεύτερος 40,94%.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης η διαφορά μεταξύ των υποψηφίων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μικρότερη του 1%, γεγονός που μετατρέπει και αυτή την αναμέτρηση σε μεγάλο «ντέρπι». Ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Αρ. Γιαννακίδης συγκέντρωσε 41,75% και ο υποψήφιος της ΝΔ Γ. Παυλίδης 41,08%.

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, οι αντίπαλοι είναι ο υποψήφιος που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ Κ. Περγαντάς και ο υποψήφιος με τη ΝΔ Αθ. Χειμάρας. Ο πρώτος συγκέντρωσε στον α’ γύρο 39,02% και ο δεύτερος 35,20%.

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου η μάχη κρίνεται μεταξύ του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ Αθ. Γιακαλή που συγκέντρωσε 38,28% και του Π. Βογιατζή που στηρίζεται από ΝΔ και ΛΑΟΣ, ο οποίος συγκέντρωσε 36,32%.

Η  «γραμμή» των κομμάτων

Οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν τα ικανότερα πρόσωπα που θα υλοποιήσουν την επανάσταση του «Καλλικράτη» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Την αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής του μνημονίου και κατά την δεύτερη Κυριακή, ζητά από τους ψηφοφόρους η Ρηγίλλης, με τον Αντώνη Σαμαρά να καλεί τους πολίτες «να ψηφίσουν ελπίδα».

Να ψηφίσουν άκυρο ή λευκό, «μαυρίζοντας» ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, κάλεσε το ΚΚΕ τους πολίτες, ενώ ο ΣΥΝ δεν πρόκειται να υποδείξει συγκεκριμένους υποψήφιους.

Υπέρ των υποψηφίων δημάρχων που στηρίζει η ΝΔ σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη τάχθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, παράλληλα όμως, τάχθηκε και υπέρ του υποψηφίου περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού.

Για τη Δημοκρατική Αριστερά στον δεύτερο γύρο, σημαντικό κριτήριο για την επιλογή των κατάλληλων σχημάτων θα είναι τα προγράμματα, ενώ ο Γρηγόρης Ψαριανός ανακοίνωσε ότι ο ίδιος θα ψηφίσει τον κ. Σγουρό.

Τη στήριξή του στον υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη εξέφρασε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος.

Τι περιμένουν τα επιτελεία

Στην Ιπποκράτους, θεωρούν βέβαιη την επικράτηση στις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής Ελλάδας, Α. Μακεδονίας – Θράκης και Ιονίων Νήσων, ενώ αβέβαιο θεωρούν το αποτέλεσμα για την Αττική. Αισιοδοξία επικρατεί και για νίκη και σε Πελοπόννησο, Βόρειο Αιγαίο και Θεσσαλία. Στο ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ότι θα «κατακτήσουν» συνολικά 10 περιφέρειες, μαζί με Κρήτη και Νότιο Αιγαίο που έχουν «πρασινίσει» από τον πρώτο γύρο.

Στη Ρηγίλλης, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και Ήπειρο θεωρούνται ήδη γαλάζιες, και στελέχη της δηλώνουν ότι αναμένουν νίκη στη Θεσσαλία, Βόρειο Αιγαίο και Πελοπόννησο. Αισιοδοξία εκφράζουν και για τις περιφέρειες Α. Μακεδονίας και Αττικής.

Ωστόσο, όλοι συμφωνούν ότι το μεγάλο ζητούμενο και των δύο μεγάλων κομμάτων κατά τη μάχη της δεύτερης Κυριακής είναι η μείωση του ποσοστού της αποχής που έφθασε το 40% στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Zougla.gr

Posted in Πολιτική and tagged , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *