Δεύτερος γύρος αυτοδιοικητικών εκλογών

Έντεκα περιφέρειες και 221 δήμοι κρίνονται στις κάλπες της Κυριακή

Έντεκα περιφέρειες και 221 δήμοι κρίνονται στις κάλπες της Κυριακή

Μια ανάσα από τον κρίσιμο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, στα επιτελεία των κομμάτων επικρατεί «πυρετός», καθώς την Κυριακή κρίνονται συνολικά 11 περιφέρειες και 221 δήμοι.


Τα δύο μεγάλα κόμματα προσπαθούν να προσελκύσουν στις κάλπες όσο το δυνατό περισσότερους ψηφοφόρους. Η Ιπποκράτους δίνει έμφαση στα πρόσωπα, ενώ η Ρηγίλλης επιμένει στο αντιμνημονιακό μήνυμα.

Στην Περιφέρεια Αττικής από το ΠΑΣΟΚ γίνεται τις τελευταίες ηµέρες συντονισµένη επιχείρηση ενίσχυσης του κ. Σγουρού, με στόχο να περιοριστεί το ποσοστό της αποχής και να μεγαλώσει η διαφορά από τον Βασίλη Κικίλια.

Στη ΝΔ εµφανίζονται πεπεισµένοι ότι μπορούν να πετύχουν την ανατροπή, εάν συγκροτηθεί ένα ευρύτατο αντιµνηµονιακό μέτωπο. Αυτόν τον στόχο άλλωστε υπηρετεί και η καµπάνια του γαλάζιου υποψηφίου και του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

Ο Γιάννης Δημαράς, ο οποίος τερμάτισε τρίτος στον πρώτο γύρο με 16%, κάλεσε τους πολίτες που τον τίμησαν να μην επιλέξουν την αποχή, αλλά να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν ελεύθερα.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης δηλώνει αισιόδοξος μετά και τη δήλωση του Κυρ.Βελόπουλου ότι δεν στηρίζει τον Μάρκο Μπόλαρη. Ωστόσο, ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Πέλλας με τον κ. Βελόπουλο, Λάζαρος Μινασίδης, δήλωσε ότι στηρίζει τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο Πέτρος Τατούλης που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ έκανε στη διάρκεια της εβδοµάδας µεγάλη προσπάθεια να διευρύνει την απόσταση από τον αντίπαλό του, υποψήφιο της Νέας ∆ηµοκρατίας ∆.∆ράκο.

Στη Ρηγίλλης στοιχηµατίζουν ότι αν κλείσει η ψαλίδα στην Αρκαδία (που έχει δώσει προβάδισµα 29 μονάδων στον κ. Τατούλη), η οριακή διαφορά του α’ γύρου θα ανατραπεί υπέρ του κ. ∆ράκου.

Η Περιφέρεια Αν.Μακεδονίας-Θράκης θεωρείται ανοιχτή τόσο από την Ιπποκράτους όσο και από τη Ρηγίλλης. Ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Άρης Γιαννακίδης καταγράφει ισορροπηµένη δυναµική σε όλους τους νοµούς, ενώ ο υποψήφιος της Νέας ∆ηµοκρατίας Γ.Παυλίδης έχει πιο ισχυρή παρουσία σε Έβρο και Καβάλα.

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, πλεονέκτηµα για τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Κλ.Περγαντά θεωρείται η µεγάλη ψαλίδα (17 µονάδων) που εξασφάλισε από τον υποψήφιο της Ν∆ Αθ.Χειµάρα στη Βοιωτία και το σχεδόν ισόπαλο αποτέλεσµα που προέκυψε στη Φθιώτιδα, τους τόπους καταγωγής δηλαδή των δύο αντιπάλων.

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου «κλειδί» είναι η στάση των ψηφοφόρων της παραδοσιακής Αριστεράς, οι οποίοι στον α’ γύρο έδωσαν στα ψηφοδέλτιά της ποσοστό της τάξης του 23%. Εδώ αναμετρώνται ο Νάσος Γιακαλής του ΠΑΣΟΚ και ο υποψήφιος της Ν∆ Π.Βογιατζής.

Ισχυρή θα είναι η αναμέτρηση σε όλους τους μεγάλους δήμους της χώρας. Στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά, την Πάτρα, τη Λάρισα, το Βόλο, το τοπίο δεν είναι ξεκάθαρο.

Αυτοδιοικητικό χαρακτήρα δίνει στην ψήφο της Κυριακής το ΠΑΣΟΚ, πολιτικό η ΝΔ

Αυτοδιοικητικό χαρακτήρα δίνει στην ψήφο της Κυριακής το ΠΑΣΟΚ, πολιτικό η ΝΔ

Η μάχη στον ∆ήµο Αθηναίων εξελίσσεται σε θρίλερ λόγω της αντεπίθεσης του Γιώργου Καµίνη και της καταγεγραµµένης φθοράς του Νικήτα Κακλαµάνη.

Στον Δήμο Θεσσαλονίκης η αναμέτρηση εξελίσσεται σε ντέρµπι µετά το αποτέλεσµα του α’ γύρου, που έδωσε ένα προβάδισµα µικρότερο των τεσσάρων µονάδων στον υποψήφιο της Ν∆ Κωνσταντίνο Γκιουλέκα. Ο αντίπαλός του Γιάννης Μπουτάρης επικέντρωσε τις τελευταίες ηµέρες τον αγώνα του στο δίληµµα «πρόοδος ή σκοταδισµός».

Για τον Δήμο Πειραιά, ΠΑΣΟΚ και Νέα ∆ηµοκρατία αναµένουν το βράδυ της Κυριακής τα αποτελέσματα των δηλώσεων στήριξης του Π.Μαντούβαλου προς τον Βασίλη Μιχαλολιάκο. Στην Ιπποκράτους θεωρούν ότι ο Γιάννης Μίχας που τερµάτισε πρώτος την προηγούµενη Κυριακή µπορεί να κόψει το νήµα και στον δεύτερο γύρο.

Στο Δήμο Λάρισας ο επί τρεις τετραετίες δήμαρχος Κώστας Τζανακούλης προηγείται στον πρώτο γύρο κατά δέκα μονάδες του αντιπάλου του Γιάννη Σάπκα.

Στην Πάτρα ο Δημήτρης Κατσικόπουλος αναμετράται με τον Γιάννη Δημαρά, προερχόμενο από τον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς.

Οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν τα ικανότερα πρόσωπα που θα υλοποιήσουν την επανάσταση του «Καλλικράτη» δηλώνει η κυβέρνηση και κορυφαίοι υπουργοί, αποκρούοντας τα αντιμνημονιακά συνθήματα της ΝΔ.

Για να ξεφύγουμε από τα αδιέξοδα πρέπει να αποδοκιμασθεί και τη δεύτερη Κυριακή η πολιτική του μνημονίου, δηλώνουν από την πλευρά της Ρηγίλλης. Ο Αντώνης Σαμαράς κάλεσε τους πολίτες να «ψηφίσουν ελπίδα», λέγοντας ότι τη δεύτερη Κυριακή, το μήνυμα προς την κυβέρνηση πρέπει να είναι ακόμη πιο ισχυρό.

Να εκφραστούν με άκυρο ή λευκό, «μαυρίζοντας» ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, κάλεσε το ΚΚΕ τους πολίτες. Ο Συνασπισμός δεν πρόκειται να υποδείξει συγκεκριμένους υποψήφιους.

Υπέρ των υποψηφίων δημάρχων που στηρίζει η ΝΔ σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη τάχθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. Παράλληλα, ο Γιώργος Καρατζαφέρης, εμμέσως πλην σαφώς, τάχθηκε υπέρ του υποψηφίου περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού.

Για τη Δημοκρατική Αριστερά στον δεύτερο γύρο, σημαντικό κριτήριο για την επιλογή των κατάλληλων σχημάτων θα είναι τα προγράμματα, ενώ ο Γρηγόρης Ψαριανός ανακοίνωσε ότι ο ίδιος θα ψηφίσει τον κ. Σγουρό.

Τη στήριξή του στον υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη εξέφρασε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος είχε κατέβει υποψήφιος περιφερειάρχης.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Posted in Πολιτική and tagged , , , , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *