Εγγύηση 2 δισ. δολαρίων για την εξόρυξη πετρελαίου

Εγγύηση 2 δισ. δολαρίων ζητά η Γροιλανδία για τις εξορύξεις

Εγγύηση 2 δισ. δολαρίων ζητά η Γροιλανδία για τις εξορύξεις

Εγγύηση ύψους δυο δις. δολαρίων ζητά η Γροιλανδία από τις πετρελαϊκές εταιρείες που διεκδικούν δικαιώματα εξόρυξης στην Αρκτική, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.


Η καταβολή εγγύησης θα αποτελεί ουσιαστικό όρο για την έκδοση άδειας εκμετάλλευσης και το ποσό θα αποθηκεύεται για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης περιβαλλοντικής καταστροφής.

Πάνω από 10 εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Shell, η Cairn Energy και η Statoil, βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Γροιλανδίας για την απόκτηση αδειών εκμετάλλευσης σε ανεξερεύνητη έκταση 50.000 τετραγωνικών μέτρων.

Η κυβέρνηση της Γροιλανδίας αναμενόταν να ανακοινώσει τις εταιρείες, στις οποίες θα εκχωρηθούν δικαιώματα εκμετάλλευσης, τον Αύγουστο, ωστόσο οι διαφωνίες σχετικά με την εγγύηση σε περίπτωση ζημιάς καθυστέρησε τη διαδικασία.

Σημειώνεται ότι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν την ανησυχία τους για τις επικείμενες εξορύξεις στην Αρκτική καθώς, λόγω των συνθηκών που επικρατούν, η καταστροφή στην περίπτωση διαρροής πετρελαίου θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Όπως επισημαίνεται σε έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης, το ¼ των 4,9 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου που ξεχύθηκαν στα θερμά νερά του κόλπου του Μεξικού εξατμίστηκε ή διαλύθηκε.

Αντίθετα σε περίπτωση διαρροής στην Αρκτική, το πετρέλαιο δεν θα εξατμιστεί, ενώ θα διαλυθεί πολύ πιο δύσκολα.

Πηγή: econews

Posted in Οικολογία and tagged , , , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *