Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα στο Κίεβο

Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα στο Κίεβο

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα στο Κίεβο όταν ευρωπαϊστές διαδηλωτές προσπάθησαν να αποκλείσουν την έδρα της κυβέρνησης και απωθήθηκαν από την αστυνομία με γκλομπς και δρακρυγόνα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, περί τους χίλιους διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και πάλι το πρωί μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης για να διαμαρτυρηθούν για την άρνηση του Κιέβου να υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, γεγονός που στέλνει τη χώρα τους στην αγκαλιά της Ρωσίας, όπως καταγγέλλουν.

Χθες, μεγάλη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο, κατά τη διάρκεια της οποίας οι διαδηλωτές συγκρούσθηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Ο ηγέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης Ουντάρ και παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας Βιτάλι Κλίτσκο ζήτησε από τους διαδηλωτές τη διατήρηση της πίεσης κατά του καθεστώτος του Βίκτορ Γιανουκόβιτς μέχρι τη σύνοδο κορυφής για την Ανατολική Σύμπραξη της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της οποίας επρόκειτο να υπογραφεί η συμφωνία συνεργασίας Ουκρανίας -ΕΕ.

“Θα συνεχίσουμε να διαδηλώνουμε όσο η συμφωνία δεν υπογράφεται. Θα ζητήσουμε την ακύρωση της απόφασης της κυβέρνησης και την παραίτησή της”, δήλωσε χθες μπροστά στους διαδηλωτές ο Βιτάλι Κλίτσκο.

Η ουκρανική κυβέρνηση αποφάσισε απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα να μην υπογράψει την ιστορική συμφωνία ΕΕ-Ουκρανίας. Αμέσως η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υποχώρησε στις πιέσεις της Ρωσίας, η οποία είχε σαφώς απειλήσει το Κίεβο με συνέπειες στις οικονομικές τους σχέσεις σε περίπτωση υπογραφής της συμφωνίας με την ΕΕ.

Μετά τη χθεσινή διαδήλωση δεκάδων χιλιάδων ατόμων στην πλατεία Ανεξαρτησίας, στη μεγαλύτερη εκδήλωση που οργανώνεται μετά την «Πορτοκαλί Επανάσταση» του 2004, η αντιπολίτευση καλεί σε νέα συγκέντρωση σήμερα το μεσημέρι.

Posted in Διεθνή and tagged , , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *