Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Ταϊλάνδη

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Ταϊλάνδη

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Μπανγκόκ με τους διαδηλωτές στην Ταϊλάνδη να περικυκλώνουν και σήμερα πολλά υπουργεία.

Περίπου 1.000 διαδηλωτές κρατώντας σημαίες και σφυρίχτρες και φωνάζοντας για δεύτερη ημέρα συνθήματα όπως «Να Φύγετε!», συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από τα υπουργεία Εσωτερικών, Τουρισμού, Μεταφορών και Γεωργίας, μία ημέρα μετά την έφοδο που πραγματοποίησαν στα κτίρια δύο υπουργείων.

Ομάδες διαδηλωτών διανυκτέρευσαν έξω από τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών.

Οι διαδηλωτές αψήφησαν τον αυστηρό νόμο που επέβαλε αργά χθες το βράδυ η 46χρονη πρωθυπουργός Γινγκλούκ Σιναουάτρα και ζήτησαν και σήμερα την παραίτηση της κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι αυτή ελέγχεται από τον αδελφό της πρωθυπουργού, τον ανατραπέντα πρώην πρωθυπουργό Ταξίν Σιναουάτρα.

Αργά χθες το βράδυ, η πρωθυπουργός επέκτεινε σε όλη την πρωτεύουσα την ισχύ του Νόμου Εσωτερικής Ασφαλείας, ο οποίος επιτρέπει στις αρχές να επιβάλουν απαγόρευση κυκλοφορίας, να τοποθετούν οδοφράγματα και να περιορίζουν τις κινήσεις των διαδηλωτών

Το ποινικό δικαστήριο της χώρας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του ηγέτη της αντικυβερνητικής εκστρατείας Σουτέπ Ταουγκσουμπάν.

Οι διαδηλώσεις πυροδοτήθηκαν από ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο αμνηστίας, που δεν ψηφίστηκε από τη Γερουσία και το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιστροφή του αδελφού της Γινγκλούκ, χωρίς να εκτίσει ποινή φυλάκισης για μια καταδίκη διαφθοράς του 2008.

Αφού εισέβαλαν χθες στο υπουργείο Οικονομικών και πέρασαν τις πύλες εισόδου του υπουργείου Εξωτερικών, οι διαδηλωτές συνέχισαν την πορεία τους.

«Η σημαντική αποστολή μας σήμερα είναι να περικυκλώσουμε τα τέσσερα σημαντικά υπουργεία της κυβέρνησης», είπε προς το πλήθος ένας από τους ηγέτες των διαδηλωτών, ο Ουατσάρα Ριτχακάνι.

Η κυβέρνηση έκλεισε τα υπουργεία που καταλήφθηκαν από τους διαδηλωτές και απομάκρυνε τους εργαζόμενούς τους.

Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα έχει καταθέσει επίσης πρόταση μομφής στο κοινοβούλιο κατά της κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύει η κυβέρνηση αφού το κυβερνών κόμμα Φέου Τάι διαθέτει πλειοψηφία στη βουλή.

Εναντίον τόσο του Σουτέπ όσο και του πρώην πρωθυπουργού Αμπχισίτ Βετζατζίβα έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για δολοφονία επειδή επέτρεψαν στον στρατό να ανοίξει πυρ με αληθινές σφαίρες στη διάρκεια των διαδηλώσεων του 2010.

Ένα χρόνο μετά, το Δημοκρατικό Κόμμα έχασε τις εκλογές από τις οποίες ήρθε στην εξουσία η σημερινή πρωθυπουργός.

Οι διαδηλώσεις είναι οι ογκωδέστερες που σημειώνονται στην Ταϊλάνδη από το 2010, όταν οπαδοί του κινήματος που έγινε ευρέως γνωστό ως «Κόκκινα Πουκάμισα» κατέλαβαν σημαντικά τμήματα της πρωτεύουσας.

Περισσότεροι από 90 άνθρωποι, κυρίως πολίτες, έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των δίμηνων επεισοδίων.

Στη συνέχεια, ανήλθε στην εξουσία η σημερινή πρωθυπουργός και ακολούθως εξελέγη το κόμμα της Φέου Τάι. Έκτοτε στη χώρα επικρατούσε σχετική πολιτική σταθερότητα.

Posted in Διεθνή and tagged , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *