Εμφάνιση αρκούδας στη Σφηκιά Ημαθίας

Αρκούδα εμφανίστηκε στη Σφηκιά Ημαθίας

Αρκούδα εμφανίστηκε στη Σφηκιά Ημαθίας

Μια θηλυκή αρκούδα έκανε την εμφάνιση της στη Σφηκιά Ημαθίας, μετά από 100 περίπου χρόνια.

Αρχικά υπήρχαν φήμες, ότι η αρκούδα μπήκε σε μαντρί στη περιοχή.

Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του Αρκτούρου έσπευσε στην περιοχή και στο μαντρί του κ. Σωκράτη Γραμματικού.

Τον Αρκτούρο συνόδευσαν στην επιτόπια έρευνα, ο δήμαρχος Μακεδονίδος, κ. Γιάννης Δάλλας, ο Δασοφύλακας του Δασαρχείου Βέροιας κ. Μιχάλης Αρσενάς κι ο εκπρόσωπος της Ομάδας Παρέμβασης Βέροιας, κ. Φώτης Αργυρίου.

Ο ίδιος ο κτηνοτρόφος διαβεβαίωσε ότι ποτέ δεν είδε την αρκούδα, καθώς και ότι η αρκούδα ποτέ δεν μπήκε στο μαντρί.

Ο άνθρωπος που βόσκει τα γιδοπρόβατα του κ. Γραμματικού είδε μια θηλυκή αρκούδα με 2 μικρά σε απόσταση τριών μέτρων από το κοπάδι.

Τρόμαξε ο βοσκός κι έφυγε τρέχοντας, το ίδιο κι η αρκούδα προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Στον πανικό κάποια γίδια απομακρύνθηκαν από το κοπάδι.

Οι κάτοικοι τρόμαξαν από την ξαφνική επανεμφάνιση της αρκούδας μετά από περίπου 100 χρόνια στην περιοχή τους.

Η Σφηκιά είναι μια ημιορεινή περιοχή με υψόμετρο 610 μέτρα στα Πιέρια Όρη, μιας από τις περιοχές όπου πρόσφατα επανεμφανίστηκε η αρκούδα.

Ο Αρκτούρος ενημέρωσε τους κατοίκους για τις μεθόδους πρόληψης ζημιών από αρκούδα καθώς και πρακτικές ομαλής συμβίωσης που θα κρατήσουν την αρκούδα στο δάσος αλλά δεν θα της επιτρέψουν να προσεγγίσει κατοικημένους οικισμούς.

Το ελπιδοφόρο είναι ότι οι κάτοικοι της Σφηκιάς έχουν αποδεχθεί τη σπουδαιότητα της εμφάνισης της αρκούδας, και έχουν διάθεση να προστατεύσουν το ζώο και το βιότοπό του από πιθανούς κινδύνους.

Κάτοικοι σε πολλές περιοχές της Ελλάδας που ζουν κοντά στο βιότοπο της αρκούδας δέχονται συχνά τέτοιες περιστασιακές επισκέψεις αρκούδας.

Στην κεντρική πλατεία του Μετσόβου μάλιστα έχει στηθεί άγαλμα της αρκούδας καθώς τόσο στην πλατεία όσο και σε κατοικίες της περιοχής Κήπων συχνά επισκέπτονται οι αρκούδες.

Στην Κόνιτσα Ιωαννίνων, στην Καλλιθέα Γρεβενών και αλλού συμβαίνει το ίδιο.

Ανάλογα περιστατικά είχαμε πρόσφατα στα Κρύα Νερά Καστοριάς, στη Μικρή Γότυστα Ιωαννίνων, στην Ολυμπιάδα Πτολεμαΐδας και αλλού.

Η ανθρώπινη ζωή αξιολογείται πάνω από κάθε τι, η διαφύλαξη της περιουσίας πρέπει να αφορά σε προληπτικά μέτρα και η αρμονική συμβίωση με την άγρια ζωή θα επιτευχθεί.

Ας ελπίζουμε ότι η αρχική αμηχανία και ο φόβος των κατοίκων και σε άλλες περιοχές θα δώσουν τη θέση τους στην περηφάνια για την εμφάνιση της καφέ αρκούδας, του σπάνιου και πολύτιμου αυτού είδους στον τόπο τους.

Πηγή : Αρκτούρος

Posted in Οικολογία and tagged , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *