Παραποτάμιοι σταθμοί του Νείλου

Ο Νείλος

Ο Νείλος

Σε προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε στην εμπειρία μιας κρουαζιέρας στο Νείλο με φελούκα. Στο σημερινό μας άρθρο θα μιλήσουμε για τους παραποτάμιους σταθμούς αυτής της μαγευτικής κρουαζιέρας.

Ναός του Philae

Μπορεί να μην είδαν βατράχια να πέφτουν από τον ουρανό, αλλά σίγουρα πανικοβλήθηκαν το ίδιο με τους πρόγονους τους οι ντόπιοι που είδαν τον θρυλικό ναό Philae να πλημμυρίζει από τα νερά του Νείλου, όταν

Ναός του Philae

Ναός του Philae

κατασκευάστηκε το φράγμα στο Ασουάν. Οι άνθρωποι της Unesco, φοβούμενοι την οργή της θεάς Ίσις στην οποία είναι αφιερωμένος ο ναός, μετέφεραν πέτρα πέτρα το οικοδόμημα μερικές εκατοντάδες μέτρα πέρα.

Ναός στο Καρνάκ

Ναός στο Καρνάκ

Καρνάκ

Στο Καρνάκ (στα Αιγυπτιακά «ο πιο σεβαστός τόπος»), ελάχιστα χιλιόμετρα βόρεια από το Λούξορ στις ακτές του Νείλου, συνωστίζονται οι λάτρεις του αρχαίου αιγυπτιακού κόσμου. Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος τους είναι ο εντυπωσιακός ναός του Αμών Ρα, για την ανέγερση του ασχολήθηκαν 30 φαραώ.

Ναός του Κομόμπο

Ναός του Kom ombo

Ναός του Kom ombo

Το αλκοόλ δεν μπορεί να είναι η αιτία που τα βλέπεις όλα διπλά στην Αίγυπτο. Γρήγορα όμως βρίσκεις την απάντηση, όταν ένας φελάχος σου εξηγεί ότι ο ναός του Κομόμπο έχει σχεδιαστεί ώστε όλοι οι χώροι του να είναι διπλοί, σαν να αντικατοπτρίζεται το νότιο με το βόρειο μέρος του. Το νότιο μέρος είναι αφιερωμένο στον θεό κροκόδειλο Σόμπεκ, και το βόρειο στον γερακόμορφο Χαροερίς. Μία επίσκεψη 2 σε 1, που αξίζει να κάνεις.

Ναός του Horus

Ναός του Horus

Ναός του Χόρους

Μετά το Καρνάκ είναι ο μεγαλύτερος και καλύτερα διατηρημένος ναός. Οι αρχαιολόγοι και οι γλωσσολόγοι πήραν πολύτιμες πληροφορίες από τις επιγραφές που βρέθηκαν εκεί. Θέλεις κι άλλον λόγο για να πας; Ο ναός έχει πολυτελείς καταβολές, αφού κτίστηκε από τον βασιλιά Πτολεμαίο τον 12ο, πατέρα της Κλεοπάτρας.

Νειλόμετρο

Νειλόμετρο

Νειλόμετρο

Η Ελεφαντίνη είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος νησί από αυτά του Ασουάν και λειτουργούσε ως φυσικό σύνορο με τη Νουβία. Εδώ θα δεις το περίφημο «Νειλόμετρο», τον σταθμό που χρησιμοποιείτο για να μετράει το ύψος των νερών του Νείλου και τις πλημμύρες.

Posted in Προορισμοί and tagged , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *