Η διαδρομή με μια φελούκα στον ιερό ποταμό είναι τόσο όμορφη, που είναι έγκλημα να μη την κάνεις. Τάδε έφη Άγκαθα.
Οι Έλληνες πέρασαν το Γιβραλτάρ με της τριήρεις τους. Οι ιθαγενείς του Ειρηνικού αποίκησαν ολόκληρο ωκεανό με δύο πιρόγες σε μέγεθος μπανιέρας. Και οι Αιγύπτιοι, ο υπέρλαμπρος αυτός πολιτισμός με τις αιώνιες πυραμίδες και τα τεράστια αγάλματα της Σφίγγας, δεν έβγαλαν ούτε μία βαρκούλα στα ανοιχτά. Έμειναν με τις φελούκες, αυτά τα μικρά πλοιάρια με τα λευκά πανιά να πηγαίνουν πέρα δώθε τον ιερό Νείλο.
Σήμερα όμως, που η ανάγκη για οικολογικά μέσα ταξιδιού είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά, η κρουαζιέρα στο Νείλο με μια φελούκα σου δίνει την δυνατότητα να μειώσεις το ανθρακικό αποτύπωμα σου στον πλανήτη και να κάνεις ένα ταξίδι πέντε-έξι ημερών στον χρόνο ενός λαμπρού πολιτισμού της αρχαιότητας.
Το νοσταλγικό αυτό ταξίδι διακοσίων χιλιομέτρων ξεκινάει από το Ασουάν. Καθώς γλιστρά η φελούκα ήρεμα στα νερά του Νείλου, αριστερά και δεξιά απλώνονται χωράφια με καλαμπόκια, ζαχαροκάλαμα και κορμοί φασολιάς που γρήγορα μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο αφού ξεπροβάλλουν οι αρχαίοι ναοί και κλέβουν την παράσταση, πάντα υπό το άγρυπνο βλέμμα του φαλακρού βουνού. Αφού ξεπεράσεις το δέος που προκαλούν οι ναοί του Κομόμπο, του Χόρους στο Εντφού και της Αβύδου, θα δεχθείς επίθεση από αμέτρητα αμμώδη νησάκια.
Καλό είναι να έχει μαζί σου κάποια προσωπικά είδη, όπως σνακ και εμφιαλωμένο νερό, χαρτί υγείας και φακό. Μέχρι το βράδυ, έχεις να λύσεις ένα δίλλημα: θα κοιμηθείς στην φελούκα σε sleeping bag, ή σε ένα από τα πλωτά ξενοδοχεία που θα συναντήσεις; Το επόμενο πρωί, ο θολός ήλιος σε ακολουθεί στο τουριστικό Λούξορ. Η μετάβαση από τον αρχαίο πολιτισμό στον νεότερο είναι πλέον ολοφάνερη. Η φελούκα συνεχίζει να κυλά πάνω στο Νείλο, ο χρόνος όμως έχει σταματήσει να κυλά εδώ και ημέρες.
Pingback: Παραποτάμιοι σταθμοί του Νείλου | Slap