Καρναβάλι Πατρινό

Η επίσημη αφίσα του Καρναβαλιού της Πάτρας

Η επίσημη αφίσα του Καρναβαλιού της Πάτρας

Στην τελική του ευθεία εισέρχεται το Πατρινό Καρναβάλι 2010 μέσα από εντυπωσιακές εκδηλώσεις και δρώμενα που έχουν προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο και υπόσχονται αξέχαστες στιγμές και μοναδικές εμπειρίες σε ντόπιους και επισκέπτες, που θα γευτούν τους μεθυστικούς χυμούς της μεγάλης γιορτής της Πάτρας.

Οι εκδηλώσεις του τελευταίου διήμερου, το οποίο θα ολοκληρωθεί με την Τελετή Λήξης το βράδυ της Κυριακής, αρχίζουν το μεσημέρι του Σαββάτου στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τους Σοκολατορίχτες να «γλυκαίνουν» τη μέρα με χιλιάδες σοκολάτες και την μεταμφιεσμένη αποκριάτικα Μπαντίνα του Δήμου Πατρέων να παιανίζει χαρούμενες καρναβαλικές νότες.

Παράλληλα θέατρα δρόμου θα δίνουν το τόνο και θα ενδυναμώνουν την καρναβαλική διάθεση. Έτσι από νωρίς το πρωί συγκρότημα κρουστών από την Ιταλία θα σκορπά κέφι και ρυθμό με τα τύμπανά του, αναστατώνοντας το κέντρο της πόλης. Πρόκειται για τα «Μεσαιωνικά Ταμπούρλα» από την Φαέντσα της Ιταλίας. Παράλληλα το συγκρότημα Quilombo θα παίζει batucada με κρουστά και τύμπανα. Το συγκρότημα Quilombo ιδρύθηκε το 2004 από έναν πυρήνα ανθρώπων με αγάπη για την αφροβραζιάλιανικη μουσική και κουλτούρα. Η πρώτη επαφή με τη samba έγινε αρκετά χρόνια πριν από την ίδρυση του σωματείου. Πρώτος δάσκαλός, ο Ravi Manifique, ινδός ντράμερ και περκασιονίστας, που ζει και εργάζεται στο Παρίσι και ο οποίος ασχολήθηκε με την Batucatada και την ίδρυση σχολών samba σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Έπειτα από ένα διάστημα φιλοξενίας των μαθημάτων στο χώρο του Πολυτεχνείου το 2004, το Quilombo πήρε τη μορφή σωματείου και απέκτησε έδρα στον Κεραμεικό, όπου στεγάζεται μέχρι σήμερα.

Απίθανοι κλόουν

Απίθανοι κλόουν

Την ίδια ώρα που ο κόσμος θα διασκεδάζει στους ξέφρενους ρυθμούς της σάμπας, σε άλλο σημείο της πόλης το θέατρο δρόμου του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας θα παρουσιάζει την δική του παράσταση σε κείμενα Κοκτώ και σε σκηνοθεσία του Σπύρου Κουβαρδά. Η παράσταση δρόμου του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας με το τίτλο «Αλήθειες και Ψέματα» είναι διάρκειας 45 λεπτών και έχει προγραμματιστεί για το μεσημέρι και το απόγευμα στο κέντρο της πόλης.

Οι καρναβαλιστές έχουν μερικές ώρες ανάπαυσης μέχρι αργά απόγευμα για να επιστρέψουν με όλο το δυναμισμό και το κέφι τους για την καθιερωμένη «Νυχτερινή Ποδαράτη», όπου θα περάσουν όλα τα άρματα και τα καρναβαλικά πληρώματα.

Καρναβαλικά άρματα

Καρναβαλικά άρματα

Ξεκινώντας από την διασταύρωση των οδών Κορίνθου και Παπαφλέσσα στις 18.30, θα ακολουθήσουν τη διαδρομή Κορίνθου, πλατεία Γεωργίου (κάτω μέρος), Κορίνθου και θα καταλήξουν στην οδό Καρόλου. Η βραδιά δεν σταματά με την «Νυχτερινή ποδαράτη», συνεχίζεται όλο μαγεία και μυστήριο στο τελευταίο Χορό των Μπουρμπουλιών με την Κωνσταντίνα, που φέτος πραγματοποιούνται στο Παλαιό Αρσάκειο.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ

Την αυλαία των εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού πέφτει με την Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής και το βράδυ με την Τελετή λήξης στο Μόλο της Αγίου Νικολάου. Επικεφαλής της Μεγάλης Παρέλασης που έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 2 το μεσημέρι, θα είναι η Μπάντα του Δήμου Πατρέων την οποία θα ακολουθούν τα καρναβαλικά άρματα και χιλιάδες καρναβαλιστές με τις πολύχρωμες στολές τους. Αναμένεται να παρελάσουν 222 καρναβαλικές ομάδες και έντεκα άρματα, εξαιρετικές σατιρικές δημιουργίες, του Καρναβαλικού Συνεργείου του Δήμου Πατρέων.

Για το φετινό καρναβάλι, το Καρναβαλικό Συνεργείο έχει ετοιμάσει έντεκα άρματα. Το άρμα του Βασιλιά Καρνάβαλου ο Πέτρος Βρυώνης τον «έντυσε» με τα χρώματα του κλόουν. Ακολουθεί το άρμα της Βασίλισσας του Πατρινού Καρναβαλιού 2010 που εξαιτίας της ημέρας (γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου) είναι αφιερωμένο στους ερωτευμένους, έχει το σχήμα καρδιάς και είναι εξολοκλήρου άνθινο. Το άρμα είναι κατασκευή των Νίκου Λιβάνη και Νεκτάριου Σαρηγιάννη.

Από τη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής

Από τη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής

Το άρμα με τίτλο «Καρναβαλικό Big Bang» του Κώστα Σκορδάνι σχολιάζει με το δικό του τρόπο την δημιουργία των πλανητών, ενώ ακολουθεί ένα ακόμη δικό του, το «Τραβάει ο Οργανισμός μας (το κουπί)». Σειρά έχει το άρμα «Η Σάτιρα στη Σάτιρα» της Αγνής Στασινού με … πρωταγωνιστή το Λάκη Λαζόπουλο και αμέσως μετά τα άρματα «Πράσινη Ανάπτυξη» και «No Smoking» του Κώστα Σκονδράνι, που σατιρίζει την απαγόρευση του καπνίσματος.

Ακολουθούν το άρμα «Η μάχη του πάρκινκ» σε μακέτα του Αλ. Ασημακόπουλου και κατασκευή των Διονύση Ανδριόπουλου και Δημήτρη Ντζουμάνη, το άρμα «Λαχανάκια Βρυξελλών» του Κώστα Σκορδάνι και το άρμα «Τόνωση της Οικονομίας».

Τέλος ανάμεσα στα καρναβαλικά πληρώματα θα παρελάσει και το άρμα για τις ανάγκες της ταινίας του Πατρινού σκηνοθέτη Παναγιώτη Φαφούτη που θα γυριστεί με «καμβά» το Πατρινό Καρναβάλι και φέρει το τίτλο «Παράδεισος», σε μακέτα της Π. Βάλτη και κατασκευή του Διον. Ανδριόπουλου.

Αμέσως μετά την μεγάλη παρέλαση της Κυριακής, οι δρόμοι όλοι οδηγούν στο Μόλο της Αγίου Νικολάου, όπου θα γίνει η Τελετή Λήξης και θα καεί ο φετινός Βασιλιάς Καρνάβαλος.

Βρείτε τον έρωτα στην Πάτρα

Βρείτε τον έρωτα στην Πάτρα

Την Τελετή Λήξης, που έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 21.00, θα παρουσιάσει η δημοσιογράφος Έφη Καρούνια. Εκτός από την καύση του Βασιλιά Καρνάβαλου η Τελετή Λήξης περιλαμβάνει ένα χορευτικό show από τον Λουίς Μέντες και το οκταμελές χορευτικό συγκρότημά του και εντυπωσιακά, σπάνια ακροβατικά νούμερα από το ιταλικό συγκρότημα ακροβατών «Sonich» που ήλθε ειδικά στην Πάτρα για την Τελετή Λήξης του Πατρινού Καρναβαλιού 2010 από το Τορίνο. Οι «Sonich» θεωρούνται ένα από τα καλύτερα συγκροτήματα ακροβατικών στην Ευρώπη και έχουν συμμετάσχει σε μεγάλα γεγονότα, όπως στην Τελετή Λήξης των Χειμερινών Ολυμπιακών του Τορίνο.

Όπως το απαιτεί η παράδοση, ο Δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Φούρας από την σκηνή θα δώσει το σύνθημα για το επόμενο καρναβάλι και θα ακολουθήσει μουσική και καταιγισμός πυροτεχνημάτων για να αρχίσει το καθιερωμένο υπαίθριο πάρτι των καρναβαλιστών μέχρι τις πρωινές ώρες.

Το ίδιο βράδυ και λίγο μετά τη Τελετή Λήξης στο Παλαιό Αρσάκειο θα πραγματοποιηθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ο Χορός των Πρέσβεων τον οποίο διοργανώνει το Προξενικό Σώμα Πατρών.

Η τελευταία πράξη του Πατρινού Καρναβαλιού 2010 θα ξετυλιχτεί το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας και ώρα 19.00 στην αίθουσα «Αίγλη» της Veso Mare με την τελετή απονομής των Βραβείων του Πατρινού Καρναβαλιού 2010.

Από το www.carnivalpatras.gr

Posted in Έξοδος, Προορισμοί and tagged , , , , .

One Comment

 1. Το Πατρινό Καρναβάλι πρωτοπορεί για μία ακόμα φορά, δημιουργώντας το
  διαδικτυακό κανάλι (webtv) του Πατρινού Καρναβαλιού.

  Πρόκειται για ένα κανάλι το οποίο περιλαμβάνει 24ωρη ροή προγράμματος με
  αποσπάσματα εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού των τελευταίων δεκαετιών
  και του σήμερα. Ταυτόχρονα παρέχεται η δυνατότητα στον χρήστη να
  επιλέξει ο ίδιος από μία ποικιλία εκπομπών η οποία θα περιλαμβάνει
  επιπλέον καρναβάλια από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό προσδίδοντας
  μητροπολιτικό χαρακτήρα στο Καρναβάλι της Πάτρας.

  Οι φίλοι του καρναβαλιού θα μπορούν να ενημερώνονται για τις δράσεις του
  καρναβαλιού από τα Καρναβαλικά Δελτία Ειδήσεων του καναλιού με
  αποκορύφωμα την ζωντανή μετάδοση τριών καρναβαλικών εκδηλώσεων.

  -Της παρέλασης της Τσικνοπέμπτης (24 Φεβρουαρίου 2011)
  -Της μεγάλης παρέλασης των παιδιών (27 Φεβρουαρίου 2011)
  -Της νυχτερινής ποδαράτης παρέλασης (5 Μαρτίου 2011)

  Η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση – Πατρινό Καρναβάλι, προέβη στην
  συγκεκριμένη κίνηση, πιστεύοντας πως το καρναβάλι πρέπει να αποκτήσει
  εξωστρέφεια και να δώσει την δυνατότητα σε όλο τον κόσμο να μάθει την
  ιστορία του αλλά και την δυναμική του.

  Το κανάλι “εκπέμπει” στο http://www.carnivalpatras.tv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *