Φάζλ Χασάν Αμπέντ, ο Ιππότης της Brac

Brac - ο οργανισμός που ίδρυσε ο Φάζλ Χασάν Αμπέντ για να καταπολεμήσει την φτώχεια

Brac - ο οργανισμός που ίδρυσε ο Φάζλ Χασάν Αμπέντ για να καταπολεμήσει την φτώχεια

Ο Φάζλ Χασάν Αμπέντ, είναι ένας άνθρωπος, που πάντα στο μυαλό του κυριαρχούσε το κοινωνικό σύνολο, έχοντας κατορθώσει από πολύ νωρίς να εξοβελίσει την προσωπική διάκριση και αναγνώριση. Επομένως, η συμμετοχή του ονόματος του, στη λίστα με όσους έχουν λάβει τον τίτλο του ιππότη (sir) από το Βρετανικό Βασιλικό θρόνο, απλά εξυπηρετεί την ευόδωση των στόχων του, παρά την παγκόσμια προβολή του. Όπως κι αν έχει πάντως, η Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ τον τίμησε με τον τίτλο του Ιππότη στις αρχές του νέου έτους, αναφορικά με τις υπηρεσίες του στην αντιμετώπιση της φτώχειας και την προσπάθεια ενίσχυσης των φτωχών στο Μπαγκλαντές, αλλά και σε άλλες χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο. Αξίζει να αναφερθεί πως ο Φάζλ Χασάν Αμπέντ γίνεται το πρώτο πρόσωπο από το Μπαγκλαντές που τιμάται με αυτή τη διάκριση από το 1947, έτος που τιμήθηκε με τον τίτλο του Ιππότη ο Nawab Shamsul Huda, θείος του Φάζλ.

Ο Φάζλ Χασάν Αμπέντ, στα πρώτα βήματα της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας στελέχωσε την τοπική Shell Oil. Ο αγώνας όμως των συμπατριωτών του υπέρ της απελευθέρωσης του Μπαγκλαντές από το Πακιστάν, τον επηρέασε βαθύτατα. Αρχικά εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, προσπαθώντας να αντλήσει κεφάλαια για την ενίσχυση του απελευθερωτικού αγώνα, ενώ λίγο αργότερα συνέλαβε το σχέδιο δημιουργίας μίας μη κυβερνητικής οργάνωσης, η οποία θα έχει σκοπό τη βοήθεια στους πρόσφυγες, οι οποίοι μετά την απελευθέρωση του Μπαγκλαντές, επέστρεφαν στα πάτρια εδάφη, κυρίως από την Ινδία, και αντιμετώπιζαν άμεσα προβλήματα διαβίωσης.

Το έργο για την ανακούφιση των προσφύγων τελείωσε γρήγορα, αλλά η φτώχεια και η ευπάθεια παρέμειναν. Έτσι, από το 1972 με αφετηρία το Μπαγκλαντές, αρχίζει την πορεία της η Brac, η οποία στις μέρες μας αποτελεί τη μεγαλύτερη μη κυβερνητική οργάνωση, με δραστηριότητες που έχουν ξεπεράσει τα τοπικά όρια του Μπαγκλαντές. Αφγανιστάν, Ουγκάντα, Τανζανία, Νότιο Σουδάν, Πακιστάν, Σιέρα Λεόνε, Λιβερία και Σρι Λάνκα, αποτελούν πλέον χώρες που επεκτείνεται η δραστηριότητα της Brac. Η φτώχεια δεν γνωρίζει σύνορα και ο Αμπέντ, το αντιλήφθηκε πολύ νωρίς.

Η Brac, ενώ αρχικά δραστηριοποιήθηκε ως μικροδανειστής με σκοπό την καταπολέμηση της ανέχειας, στη συνέχεια επεκτάθηκε σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Αρχικά, η Brac έχει στρέψει την προσοχή της κυρίως στις γυναίκες, οι οποίες και πλήττονται περισσότερο σε συνθήκες φτώχειας. Οι γυναίκες αποτελούν ως μέλη την ραχοκοκαλιά της Brac με πάνω από το 98% των μελών της να είναι γυναίκες.

Επιπρόσθετα, η Brac έχει στρέψει την προσοχή της στην παροχή πρωτοβάθμιας παιδείας, έχοντας κατορθώσει να πετύχει μία αύξηση κατά 30% τα τελευταία χρόνια. Ενώ και στο θέμα της υγείας, έχει να επιδείξει τη δημιουργία 90 κλινικών και ένα δίκτυο 52000 εθελοντών για κατ’ οίκων  φροντίδα υγείας.

Πάντως, η Brac αν και μη κυβερνητική οργάνωση, έχει πετύχει να εξελιχθεί και σε μία επιτυχημένη επιχείρηση με αρκετά κεφάλαια, απαραίτητα για την εκπλήρωση των στόχων της. Με ετήσιο προϋπολογισμό σχεδόν 550 εκατ δολάρια, η Brac συμμετέχει με ίδια κεφάλαια, κατά 80%, ενώ το υπόλοιπο 20% από δωρεές του δυτικού κόσμου. Η επιχειρηματικότητα της εκτείνεται σε φάρμες τσαγιού, πουλερικών, παραγωγή σιτηρών και εντοπίζεται μέχρι και στην αλιεία. Τα κέρδη φυσικά μέσα από όλο αυτό το φάσμα επιχειρήσεων διανέμονται άτοκα στους φτωχούς, αλλά και βοηθά στην οργάνωση των υποδομών παιδείας και υγείας.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, στις 7-10 Απριλίου 2010, στο Ναϊρόμπι της Κένυας, θα πραγματοποιηθεί η Περιφερειακή διάσκεψη Κορυφής με στόχο και αντικείμενο μια συλλογική αντιμετώπιση της φτώχειας πλέον και στην Αφρική. Εκτός από τον ιδρυτή της Brac,στη διάσκεψη θα πάρουν μέρος η Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας, ο πρώην πρόεδρος του Περού, Alejandro Toledo, αλλά και ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Laureate Muhammad Yunus.

Ας ελπίσουμε, ο αγώνας και η πρακτική της Brac ως προς την αντιμετώπιση της φτώχειας να έχει και συνέχεια. Η αυτοδιαχείριση του πληθυσμού που πλήττονται από την φτώχεια, είναι μία μονόδρομη λύση.

Slapologos

Posted in Slapολογήματα and tagged , , , , , , , , .

One Comment

  1. Ουσιαστικά εφάρμοσε το σχέδιο της Grameen που συνέλαβε ο εκ των κορυφαίων οικονομολόγων διεθνώς Muhammad Yunus, ο οποίος επεσήμανε την σημασία της μικροπίστωσης-μικροαποταμίευσης στην υγιή οικονομική λειτουργία της πολιτικά οργανωμένης κοινωνίας.

    Δυστυχώς, η Σουηδική Ακαδημία τιμά με Νόμπελ Οικονομίας κάθε ηλίθιο Οικονομολόγο που α) μπορεί να συλλαμβάνει περίπλοκα μαθηματικά “μοντέλα” διαχείρισης κινδύνων (που ποτέ δεν δουλεύουν σε περιόδους κρίσης) και β) υποτιμά, παραγνωρίζει ή/και αγνοεί την ανωτέρω επισήμανση του M.Y. – ΟΧΙ τον άνθρωπο που επεσήμανε την ρίζα του κακού, την ριζική αιτία της φτώχειας (ερχόμενος σε αντίθεση με εγχώριους και διεθνείς τοκογλύφους-“τραπεζίτες”).

    Ευτυχώς, η ίδια Ακαδημία, τίμησε με Νόμπελ Ειρήνης τον Muhammad Yunus όχι για την επισήμανση της ρίζας του προβλήματος της φτώχειας παγκοσμίως, αλλά για τις ευεργετικές συνέπειες της θεραπείας (αντι-τοκογλυφικής λιανικής τραπεζικής) που ο ίδιος εισήγαγε κατ’αρχήν στην πατρίδα του.

    Τα συμπεράσματα δικά σας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *