Σόγια και χοληστερόλη

Σόγια και χοληστερόλη

Η σόγια, σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, είναι ένα από τα συνιστώμενα τρόφιμα για τη μείωση της χοληστερόλης. Η κατανάλωση σόγιας μειώνει τη κακή χοληστερόλη, κατά περίπου 10%.

Ο τρόπος όμως που γίνεται αυτή η μείωση είναι ο εξής: ότι η σόγια, η πρωτεΐνη της σόγιας, από μόνη της μειώνει την κακή χοληστερόλη περίπου 5%. Αυτό λέγεται άμεσος τρόπος. Υπάρχει όμως και ο έμμεσος τρόπος, γιατί όταν εντάσσει κανείς στο διαιτολόγιό του τη σόγια κάτι θα βγάλει για να βάλει τη σόγια, άρα υπάρχει κι ένας έμμεσος τρόπος ο οποίος συνεισφέρει και αυτός άλλο ένα 5% με αποτέλεσμα η μείωση η οποία προκύπτει από τη σόγια να είναι περίπου 10% στην κακή χοληστερόλη. Και 10% μείωση της κακής χοληστερόλης για έναν σαραντάρη που θα το κάνει δια βίου, σημαίνει πολύ μεγάλη μείωση των πιθανοτήτων καρδιαγγειακού συμβάματος.

Σε ποιες μορφές όμως μπορεί ο καταναλωτής να καταναλώσει σόγια, δηλαδή πώς την εντάσσει στο διατροφικό του καθημερινό κομμάτι, τι αντικαθιστά;

Η μία μορφή που μπορεί να εντάξει κανείς τη σόγια στο διαιτολόγιό του είναι με τη μορφή ίδια του γάλακτος, γάλακτος σόγιας, είτε και με τη μορφή γιαουρτιού – υπάρχουν και γάλατα και γιαουρτάκια. Επίσης ο καταναλωτής μπορεί να την εντάξει στο διαιτολόγιό του καταναλώνοντας αυτά τα μπιφτέκια, δηλαδή μορφές που προσομοιάζουν τη δομή του κρέατος, τα μπιφτέκια σόγιας.

Posted in Υγεία and tagged , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *