Προβληματισμός για την αποχή από τον πρώτο γύρο των εκλογών

Προβληματισμός για την αποχή από τον πρώτο γύρο των εκλογών

Προβληματισμός για την αποχή από τον πρώτο γύρο των εκλογών

Σε υψηλά επίπεδα έφτασε η αποχή κατά τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών την Κυριακή, με το 40% των ψηφοφόρων να υπολογίζεται ότι «προσπέρασαν» την κάλπη στις 13 περιφέρειες της χώρας.


Πρωταθλήτρια της αποχής η περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου, όπου έφτασε στο 55,2%, ενώ ακόμη και το χαμηλότερο ποσοστό που σημειώθηκε, στην Κρήτη, ανήλθε σε 33%. Για το σύνολο της επικράτειας, με ενσωματωμένο περίπου το μισό των εκλογικών τμημάτων, η αποχή ανέρχεται σε 40% ενώ τα λευκά και τα άκυρα στις κάλπες για τις περιφέρειες έφταναν στο 9%.

Στην ίδια την Αττική, την περιφέρεια με το μεγαλύτερο αριθμό ψηφοφόρων (οι οποίοι μάλιστα, κατά κανόνα, δεν χρειάζεται να μετακινηθούν για να ψηφίσουν) η αποχή έφτασε στο εξαιρετικά υψηλό, για τα ελληνικά δεδομένα, 45,1%.

Στις υπόλοιπες περιφέρειες, η αποχή διαμορφώθηκε περίπου ως εξής: 47,5% στα Ιόνια Νησιά, 43,5% σε Πελοπόννησο και Δυτική Μακεδονία, 39% σε Ανατολική Μακεδονία και Νότιο Αιγαίο, 38% σε Δυτική Ελλάδα, 36% σε Κεντρική Μακεδονία και Ήπειρο και 34,2% στη Θεσσαλία.

Στο Δήμο Αθηναίων, η αποχή κυμάνθηκε στο 58%, στη Θεσσαλονίκη 47% και στο Δήμο του Πειραιά στο 56%.

Στα υψηλά επίπεδα αποχής αναφέρθηκαν ως πρόβλημα και οι πολιτικοί ηγέτες μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, με πρώτο τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να κάνει λόγο για «δύσπιστους συμπολίτες μας», η αποχή των οποίων από τις κάλπες πρέπει «να προβληματίσει όλους μας».

Για αποχή με έντονο πολιτικό περιέχομενο, που αποτελεί μήνυμα προς όλο το πολιτικό σύστημα και δεν είναι απότοκος αδιαφορίας, έκανε λόγο ο Άρης Σπηλιωτόπουλος της Νέας Δημοκρατίας.

«Η πρωτοφανής αποχή είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη από όλους μας» σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Νικητή των εκλογών χαρακτήρισε την αποχή ο Φώτης Κουβέλης.

Posted in Πολιτική and tagged , , , , , , , .

One Comment

  1. Από τη στιγμή που σχεδόν ο μισός πληθυσμός απείχε από τις εκλογές είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Έιναι η πιό εύκολη λύση να κατηγορείς τους πάντες και τα πάντα χωρίς να παίρνεις μία θέση στο πρόβλημα. Αλλά αυτό δεν είναι λύση, καθώς δεν αλλάζεις την υπάρχουσα κατάσταση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *