Εκλογές 2010: ποιοι είναι οι νέοι δήμαρχοι στην Πελοππόνησο

Εκλογές 2010: ποιοι είναι οι νέοι δήμαρχοι στην Πελοππόνησο

Εκλογές 2010: ποιοι είναι οι νέοι δήμαρχοι στην Πελοππόνησο

Με σημαντικές ανατροπές ολοκληρώθηκαν οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στην Πελοπόννησο.

Σε επίπεδο περιφέρειας έγινε η μεγάλη ανατροπή. Για πρώτη φορά, η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο χάρτη της επικράτειας έχει πράσινο χρώμα, ύστερα από την επιτυχία του ανεξάρτητου συνδυασμού «Νέα Πελοπόννησος» με πρώτο αιρετό περιφερειάρχη τον πρώην υφυπουργό και επί σειρά ετών βουλευτή Αρκαδίας Πέτρο Τατούλη, τον συνδυασμό του οποίου στήριξαν το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑΟΣ. Ο συνδυασμός του νέου περιφερειάρχη σημείωσε ποσοστό ρεκόρ στην Αρκαδία που φθάνει το 67,99%.


Σε επίπεδο δήμων φαίνεται ότι στο σύνολο των εκλεγέντων δημάρχων της περιφέρειας οι περισσότεροι δεν είχαν ή δεν θέλησαν να έχουν κομματική στήριξη και αυτό επιβραβεύτηκε από τους πολίτες.

Στην Αρκαδία και στον Δήμο Τρίπολης, έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δήμαρχος εξελέγη ο Γιάννης Σμυρνιώτης που στηρίχθηκε από τη ΝΔ, έναντι του Δημήτρη Παυλή που ήταν επικεφαλής ανεξάρτητου ψηφοδελτίου, αν και ο ίδιος είναι πολιτευτής του κυβερνώντος κόμματος, ενώ ο συνδυασμός που στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά στον Δήμο Τρίπολης ήρθε τρίτος και με μεγάλη διαφορά ψήφων από τον δεύτερο. Στους υπόλοιπους δήμους του νομού εξελέγησαν από την πρώτη Κυριακή στον Δήμο Νότιας Κυνουρίας ο Γιάννης Μαρνέρης και στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας ο Μανόλης Σκαντζός, επικεφαλής και οι δύο ανεξάρτητου ψηφοδελτίου. Από τη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση αναδείχθηκαν νικητές, επίσης, οι ανεξάρτητες υποψηφιότητες του Γιάννη Γιαννόπουλου στον Δήμο Γορτυνίας και του Τάκη Μπούρα στον Δήμο Μεγαλόπολης.

Στη Λακωνία οι δήμαρχοι που εκλέχτηκαν ήταν όλοι επικεφαλής ανεξάρτητων συνδυασμών. Από την πρώτη Κυριακή είχαν εκλεγεί στον Δήμο Ανατολικής Μάνης ο Πέτρος Ανδρεάκος, στον Δήμο Μονεμβασίας ο Ηρακλής Τριχείλης και στον Δήμο Ελαφονήσου ο Παναγιώτης Ψαρομμάτης. Από τη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση νικητές αναδείχθηκαν στον Δήμο Ευρώτα ο Γιάννης Γρυπιώτης με μόλις έντεκα ψήφους διαφορά από τον Φίλιππο Πήλιουρα και στον Δήμο Σπαρτιατών ο Σταύρος Αργειτάκος κέρδισε με διαφορά τον εν ενεργεία νομάρχη Λακωνίας, Κώστα Φούρκα.

Στον Νομό Αργολίδας πλην του δημάρχου Άργους – Μυκηνών που στηρίχθηκε από τη ΝΔ, οι υπόλοιποι δήμαρχοι εξελέγησαν με τη «σημαία» του ανεξάρτητου. Από την πρώτη Κυριακή εξελέγη στον Δήμο Επιδαύρου ο Κωνσταντίνος Γκάτζιος και στον Δήμο Ερμιονίδας ο Δημήτρης Καμιζής, ενώ από τη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση στον Δήμου Ναυπλίου για τρίτη θητεία εξελέγη ο Παναγιώτης Αναγνωσταράς και στον Δήμο Άργους – Μυκηνών ο Δημήτρης Καμπόσος.

Στον Νομό Μεσσηνίας από την πρώτη Κυριακή κέρδισε τον Δήμο Καλαμάτας ο εν ενεργεία δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας στηριζόμενος από τη ΝΔ. Στους υπόλοιπους δήμους εξελέγησαν με τη στήριξη της ΝΔ, ο Στάθης Αναστασόπουλος στον Δήμο Μεσσήνης, ο Δημήτρης Καφαντάρης στον Δήμο Πύλου-Νέστορος και ο Κωνσταντίνος Κόλλιας στον Δήμο Τριφυλλίας. Στους Δήμους Δυτικής Μάνης και Οιχαλίας εξελέγησαν δήμαρχοι οι Δημήτρης Γιαννημάρας και Φίλιππος Μπάμης, αντίστοιχα, που ήταν επικεφαλής ανεξάρτητων συνδυασμών.

Στην Κορινθία κέρδισαν οι ανεξάρτητες υποψηφιότητες, από την πρώτη Κυριακή στον Δήμο Νεμέας ο Ευάγγελος Ανδριανάκος και από τη χθεσινή αναμέτρηση ο Αννίβας Παπακυριάκου στον Δήμο Βέλου-Βόχας, ο Κωνσταντίνος Λογοθέτης στον Δήμο Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων, ο Αντώνης Κλαδούχος στον Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης και ο Σπύρος Σταματόπουλος στον Δήμο Συκιωνίων, ενώ επανεξελέγη με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ ο Αλέξανδρος Πνευματικός στον Δήμο Κορινθίων.

Posted in Πολιτική and tagged , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *