Σε επιφυλακή η πυροσβεστική

Σε επιφυλακή η πυροσβεστική για τον καύσωνα

Σε επιφυλακή η πυροσβεστική για τον καύσωνα

Επί ποδός βρίσκεται η πυροσβεστική για το ενδεχόμενο πυρκαγιών λόγω του καύσωνα αυτήν την εβδομάδα. Πάντως, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το ποσοστό των δασικών πυρκαγιών, τον πρώτο ενάμιση μήνα της αντιπυρικής περιόδου, είναι μειωμένο σε σύγκριση με πέρυσι. Στην πλειονότητά τους, δε, οι φωτιές που έχουν ξεσπάσει σε αυτό το χρονικό διάστημα οφείλονται είτε σε αμέλεια, είτε σε πρόθεση.

Συγκεκριμένα, μόλις το 10% των δασικών πυρκαγιών ξεσπούν από φυσικούς παράγοντες, όπως είναι οι υψηλές θερμοκρασίες, ενώ το 70% αποδίδεται στον ανθρώπινο παράγοντα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πυροσβεστικής, οι πυρκαγιές αυτες ξεκινούν από το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, μετά τον καθαρισμό οικοπέδων και αγροτεμαχίων. Οι φωτιές αυτές ξεφεύγουν από τον έλεγχο των ιδιοκτητών των οικοπέδων και αγροτεμαχίων και επεκτείνονται σε γειτονικές δασικές εκτάσεις.

Μεγάλο ποσοστό των πυρκαγιών που ξεσπούν λόγω ανθρώπινου παράγοντα είναι οι εμπρησμοί από πρόθεση, δηλαδή οι γνωστές υποθέσεις οικοπεδοφάγων, ή άλλων πυρομανών. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι στο προσκήνιο ήρθε την Παρασκευή μία άλλη διάσταση – αυτή της εκδίκησης.

Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Παρασκευής, ξέσπασε φωτιά στον Πόρο, στην περιοχή Βαγιωνιά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η φωτιά ξεκίνησε από ένα οικόπεδο και επεκτάθηκε σε πευκόφυτη περιοχή, καταστρέφοντας περίπου 40 στρέμματα δάσους. Ο άνδρας που συνελήφθη για εμπρησμό φέρεται να χρωστούσε δύο χρόνων ενοίκιο για μια μικρή κατοικία και την εκμετάλλευση αγροτεμαχίου και απάντησε στις πιέσεις της ιδιοκτήτριας, βάζοντας την φωτιά.

Όσον αφορά στο μειωμένο ποσοστό των πυρκαγιών φέτος, η πυροσβεστική υπηρεσία κάνει λόγο για αμεσότερη και αποτελεσματικότερη παρέμβαση, ενώ σημειώνει ότι φέτος έπεσαν περισσότερες βροχές σε σύγκριση με πέρυσι

Ειδικότερα, το Μάιο του 2009 είχαν ξεσπάσει 4.084 φωτιές, ενώ φέτος 650 (μείωση περίπου 85%). Έως τα μέσα Ιουνίου το 2009 είχαν ξεσπάσει 493 πυρκαγιές, ενώ φέτος υπολογίζονται στις 400 (μείωση19%). Πάντως, αύξηση -για λόγους που δεν έχουν αναλυθεί μέχρι στιγμής- παρουσιάζουν οι πυρκαγιές φέτος τον Απρίλιο, σε σύγκριση με πέρυσι. Ειδικότερα, τον Απρίλιο του 2009 είχαν ξεσπάσει 418 φωτιές, ενώ φέτος 745 (αύξηση 78%).

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Posted in Κοινωνία and tagged , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *