Ανακύκλωση

Ανακύκλωση τώρα

Ανακύκλωση τώρα

Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει κάποιος απλός τρόπος που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του περιβάλλοντος και δεν είναι άλλος από την πολύ γνώριμη πια σε εμάς ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ. Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα υπήρξε μια από τις τελευταίες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ασχολήθηκε σοβαρά με το θέμα ενημερώνοντας και οργανώνοντας  τους πολίτες της, αλλά ας μην μείνουμε σε αυτό το γεγονός. Πολλοί από εμάς έχουμε κατανοήσει το όφελος της ανακύκλωσης κάνοντας την μέρος της καθημερινότητας μας. Υπάρχουν όμως και  πολλοί άλλοι που την αγνοούν ή δεν την υπολογίζουν. Η αναφορά στο θέμα γίνεται για αυτούς που ίσως να μην έχουν καταλάβει πόσο σημαντικό είναι να λάβουμε σοβαρά υπ’όψιν μας την ανακύκλωση, με μια μικρή ελπίδα συμμετοχής στη σχετική προσπάθεια. Αρχίζοντας θα ήθελα να αναφέρω τι ακριβώς είναι η Ανακύκλωση.

Η Ανακύκλωση λοιπόν είναι η επεξεργασία κάποιων υλικών που έχουν ήδη επεξεργαστεί. Αυτά τα υλικά είναι κυρίως σκουπίδια και ο λόγος της επανεπεξεργασίας  είναι για την δημιουργία νέων προϊόντων. Στα υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν (δηλαδή να ξαναεπεξεργαστούν) περιλαμβάνονται το γυαλί, το πλαστικό, το χαρτί και το αλουμίνιο. Τα παραπάνω είναι υλικά που μπορούν να προέρχονται από τα νοικοκυριά ως σκουπίδια, π.χ. μπουκάλια ποτών (γυαλί), κεσεδάκια γιαουρτιού (πλαστικό), συσκευασίες απορρυπαντικών (χαρτί), τενεκεδάκια αναψυκτικών (αλουμίνιο). Βέβαια υπάρχουν και αλλά ανακυκλώσιμα υλικά  όπως είναι το μέταλλο του χαλκού και του σιδήρου (κονσέρβες). Εδώ θα πρέπει να αναφέρω ότι ανακυκλώνοντας όλα τα παραπάνω υλικά συμβάλλουμε στην μείωση κατανάλωσης πρώτων υλών και ενέργειας το οποίο έχει ως έμμεσο αποτέλεσμα την μείωση των αεριών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Προχωρώντας θα ήθελα να αναφέρω μερικά ακόμα ανακυκλώσιμα προϊόντα:

• Οικιακές συσκευές (όπως ψυγεία, πλυντήρια, κλιματιστικά κ.α.)

Ηλεκτρονικοί υπολογιστές

Τηλεοράσεις

Ηχοσυστήματα

• Βιντεοκάμερες

• Ηλεκτρονικά παιχνίδια

• Μπαταρίες

Θα μπορούσα να προσθέσω και άλλα ανακυκλώσιμα προϊόντα αλλά καλύτερα να αναφέρω το σημαντικότερο λόγο που δίνει στην Ανακύκλωση την μεγαλύτερη της σημασία. Ο λόγος αυτός είναι η προστασία του ήδη επιβαρυμένου μας περιβάλλοντος, που πραγματοποιείται με την μείωση της μόλυνσης της ατμόσφαιρας, του εδάφους ακόμα και των υδάτων. Πώς επιτυγχάνεται αυτό; Με την μείωση των απορριμμάτων και κυρίως με την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και φυσικών πόρων του πλανήτη. Τι εννοούμε όταν λέμε φυσικούς πόρους; Είναι οι πρώτες ύλες που λαμβάνουμε από τη φύση για την κατασκευή διάφορων άλλων υλικών όπως είναι το γυαλί, το χαρτί και τα λοιπά υλικά που προαναφέρθηκαν. Για παράδειγμα το χαρτί δεν είναι τίποτα άλλο από επεξεργασμένο ξύλο και για την ακρίβεια επεξεργασμένοι κορμοί δένδρων. Το γυαλί κατασκευάζεται από άμμο, σόδα και άσβεστο και τα μέταλλα είναι ορυκτά, προέρχονται δηλαδή από την γη.

Ίσως θα ήταν σωστό να περιγράψουμε με λίγα λόγια την διαδικασία ανακύκλωσης ορισμένων βασικών υλικών για να καταλάβουμε την επεξεργασία που πραγματοποιείται  σε όλα αυτά τα αντικείμενα που πετάμε στους σχετικούς κάδους.

Ανακύκλωση συσκευών

Ανακύκλωση συσκευών

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ

Αφού γίνει η συγκέντρωση και η διαλογή του, συμπιέζεται σε πρέσα ώστε να μειωθεί ο όγκος του. Από εκεί μεταφέρεται στα εργοστάσια στα οποία θα επεξεργαστεί και το πρώτο στάδιο είναι να μετατραπεί σε πολτό με τη χρήση νερού. Κατά την διαδικασία της πολτοποίησης υπάρχει ένα μηχάνημα το οποίο αφαιρεί διάφορα άλλα αντικείμενα που ίσως να υπάρχουν (π.χ. συρματάκια) και στη συνέχεια ο χαρτοπολτός «κοσκινίζεται» για να καθαριστεί από συνδετήρες κ.α.  Το επόμενο στάδιο είναι να αφαιρεθεί το μελάνι που υπάρχει στο χαρτί, διαδικασία που ονομάζεται απομελάνωση. Στη συνέχεια ο πολτός στραγγίζεται και οδηγείται στις πρέσες για να πάρει την επιθυμητή ποιότητα .Τέλος μέσα σε ένα τύμπανο το χαρτί θα πάρει την τελική του μορφή. Όλη αυτή η διαδικασία ελέγχεται από υπολογιστές.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΓΥΑΛΙΟΥ

Στην αρχή γίνεται η διαλογή των γυάλινων μπουκαλιών πρώτα από εργάτες και ύστερα από μηχάνημα. Ελέγχεται το σχήμα, το στόμιο και η χωρητικότητά τους. Τα μπουκάλια που μπορούν να ξαναεμφιαλωθούν, πακετάρονται και στέλνονται στα εργοστάσια. Αυτά όμως που είναι ραγισμένα ή έχουν κάποια άλλη ατέλεια στέλνονται για ανακύκλωση. Αυτά τα μπουκάλια όπως και άλλα γυάλινα αντικείμενα, διαχωρίζονται με βάση το χρώμα τους (άσπρο, καφέ, πράσινο) και στη συνέχεια σπάζονται σε κομματάκια. Το υαλόθραυσμα που προκύπτει καθαρίζεται από τυχόν προσμίξεις με άλλα υλικά και τέλος οδηγείται στους κλίβανους τήξης για να ξαναδημιουργηθεί η υαλόμαζα, δηλαδή να μετατραπεί το γυαλί σε υγρή μορφή και να ξαναδημιουργηθούν τα γυάλινα δοχεία.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ

Πριν τη μεταφορά τους στα κέντρα ανακύκλωσης, τα αλουμινένια κουτιά αναψυκτικών πιέζονται σε πρέσα για να μειωθεί ο όγκος τους. Εν συνεχεία μετατρέπονται σε μικρά κομματάκια μέσω ενός σπαστήρα προκειμένου να λιώσουν ευκολότερα. Ένας μαγνήτης θα ξεχωρίσει τυχόν σιδερένια κουτιά που μπορεί να έχουν ανακατευτεί μαζί και μέσα από κόσκινα θα απομακρυνθούν άλλα μη μεταλλικά υλικά. Οι βιομηχανίες ανακύκλωσης παραλαμβάνουν αυτά τα κομμάτια αλουμινίου και τα ρίχνουν σε μια δεξαμενή που περιέχει ήδη λιωμένο αλουμίνιο για να λιώσουν και αυτά με τη σειρά τους. Το λιωμένο αλουμίνιο που προκύπτει μπαίνει μέσα σε μεγάλα καλούπια και δημιουργεί παχιές πλάκες οι οποίες στην συνέχεια λεπτύνονται και μπαίνουν σε ρολά για να μεταφερθούν στα εργοστάσια παραγωγής.

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφέρω που και πως μπορούμε να ανακυκλώνουμε όλα τα παραπάνω υλικά, συσκευές και προϊόντα.

A) Πολύ γνωστά σημεία ανακύκλωσης είναι οι μπλε κάδοι που βρίσκονται σε όλες τις γειτονιές. Σε αυτούς τους κάδους μπορούμε να «πετάμε» γυαλί, χαρτί, πλαστικό και αλουμίνιο ξοδεύοντας ελάχιστο κόπο και χρόνο. Προσοχή! Τα υλικά δεν πρέπει να βρίσκονται σε σακούλες και οπωσδήποτε να μην «πετιούνται» στους μπλε κάδους όλα τα άλλα κοινά απορρίμματα.

Β) Στους δρόμους της Αθήνας υπάρχουν επίσης μεγάλοι ανοξείδωτοι κάδοι στους οποίους μπορούμε να πετάμε τα ανακυκλώσιμα υλικά με τη διαφορά ότι εδώ γίνεται εξαρχής ένα είδος διαλογής των υλικών αφού ο κάδος είναι χωρισμένος σε 3 μέρη : πλαστικό/γυαλί – χαρτί –αλουμίνιο.

Γ) Τα κέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης βρίσκονται κυρίως σε πλατείες του Δήμου Αθηναίων. Είναι 25 σε αριθμό και πρόκειται για έναν τρόπο ανακύκλωσης πλαστικών/γυάλινων μπουκαλιών, χάρτινων και μεταλλικών συσκευασιών, καθώς και άλλων αντικειμένων όπως π.χ. κινητών τηλεφώνων. Ο τρόπος αυτός ανακύκλωσης ονομάζεται ανταποδοτικός διότι οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να αποκομίσουν εκπτωτικά κουπόνια ή να δωρίσουν τα  ποσά αυτά για κάποιον κοινωφελή σκοπό.

Δ) Οι κίτρινοι κώδωνες είναι ειδικοί για την συλλογή έντυπου υλικού (εφημερίδες, περιοδικά, κ.λ.π.) καθώς και χάρτινες συσκευασίες (χαρτόκουτα, κ.α.).

Σχετικά με την ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών, μπορείτε να επισκεφτείτε διάφορα site εταιρειών που ασχολούνται με την συγκεκριμένη διαδικασία και να ενημερωθείτε ως καταναλωτές αλλά και ως επιχειρήσεις.

Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την ανακύκλωση των μπαταριών η οποία αποτελεί μια πολύ σημαντική και «λυτρωτική» κίνηση για τον πλανήτη μας, αφού οι μπαταρίες κατασκευάζονται από βαρέα μέταλλα και εμπεριέχουν διαβρωτικά οξέα. Η εταιρεία ΑΦΗΣ ΑΕ (ανακύκλωση φορητών ηλεκτρικών στηλών) έχει αναλάβει αυτό το σημαντικό έργο με την τοποθέτηση ειδικών κάδων ανακύκλωσης για την συλλογή χρησιμοποιημένων μπαταριών.

Posted in Κοινωνία and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *