Κρίσιμο ραντεβού για την παιδεία

Κρίσιμο ραντεβού για την παιδεία

Ενα βήμα συνεννόησης επιζητούν αύριο, Παρασκευή 10 Ιουνίου, οι καθηγητές πανεπιστημίων και ΤΕΙ και οι ερευνητές της χώρας με την υπουργό Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου με τον υφυπουργό της κ. Γιάννη Πανάρετο.

Το αίτημα που υπέβαλαν στο υπουργείο Παιδείας οι τρεις Ομοσπονδίες του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας ΠΟΣΔΕΠ (Πανεπιστήμια), ΟΣΕΠ/ΤΕΙ (Τεχνολογικά Ιδρύματα) και ΕΕΕ (Ενωση ερευνητών) έγινε ασμένως δεκτό και το ραντεβού, που χαρακτηρίζεται «σημαντικό» και από τις δύο πλευρές, κανονίστηκε για αύριο στις 2.00 μετά το μεσημέρι.

Από την αυριανή συνάντηση θα κριθούν πολλά, καθώς καθηγητές πανεπιστημίου και ΤΕΙ προσφεύγουν ήδη στα δικαστήρια κατά του κ. Πανάρετου, τον οποίο κατηγορούν με μηνυτήρια αναφορά που καταθέτουν (αύριο, πριν από το ραντεβού) για αδικαιολόγητη καθυστέρηση στους διορισμούς διδασκόντων αλλά και στην προώθηση των εξελίξεων τους.

Σήμερα οι Ομοσπονδίες των καθηγητών ΑΕΙ και ΤΕΙ έστειλαν ανοικτή επιστολή στην κυρία Διαμαντοπούλου (με κοινοποίηση στον κ. Πανάρετο) για το θέμα του «πλαφόν» που μπήκε πρόσφατα στις προσλήψεις συμβασιούχων διδασκόντων.

Όπως είναι γνωστό, ο κ. Πανάρετος είχε ενημερώσει πρόσφατα τα πανεπιστήμια ότι από την επόμενη χρονιά δεν θα προσλαμβάνονται συμβασιούχοι σε τμήματα, τα οποία έχουν άνω των 25 μονίμων καθηγητών (15 για τα ΤΕΙ).

Στην επιστολή τους, οι καθηγητές αναφέρουν ότι «λαμβάνουν τους τελευταίους μήνες σειρά εγκυκλίων εκ μέρους του αρμόδιου υφυπουργού με τις οποίες, στο όνομα της διαχείρισης επιμέρους προβλημάτων λειτουργίας, ασκείται μια συστηματική πολιτική ελέγχου των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης από το υπουργείο Παιδείας με παρεμβάσεις που θίγουν το αυτοδιοίκητο, ενώ δεν έχουν καμία σχέση με τον εξορθολογισμό και τη λογοδοσία ή με μια συντονισμένη και ενιαία εκπαιδευτική πολιτική, συσσωρεύοντας ως εκ τούτου νέα προβλήματα». «Αποκορύφωμα» των παρεμβάσεων χαρακτηρίζεται η εγκύκλιος για τους συμβασιούχους που τροποποιεί αιφνιδιαστικά το καθεστώς πρόσληψης τους.

«Όσο και αν οι ανάγκες των Τμημάτων με λιγότερα μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού πρέπει να καλυφθούν κατά προτεραιότητα, ο κ. Υφυπουργός, δεν λαμβάνει υπόψη τη φύση των Τμημάτων (θεωρητική – εργαστηριακή διδασκαλία) και αυθαίρετα ζητά από όλα τα Τμήματα να μην προσλάβουν έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό, εάν υπερβαίνουν τα όρια που ορίζουν οι εγκύκλιοι», αναφέρουν οι Ομοσπονδίες.

«Συνυπολογίζοντας το ουσιαστικό πάγωμα των νέων διορισμών, τις προκηρύξεις νέων θέσεων και τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις του διδακτικού προσωπικού, τα Ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε ένα πλήρες αδιέξοδο επιτέλεσης του ακαδημαϊκού τους ρόλου», παρατηρούν οι καθηγητές.

Οι δύο Ομοσπονδίες του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης ΠΟΣΔΕΠ και ΟΣΕΠ/ΤΕΙ θεωρούν «απαράδεκτες και ανεφάρμοστες τις εγκυκλίους του υφυπουργού Παιδείας με τις οποίες επιχειρείται η χειραγώγηση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων καθώς και ο πλήρης εκφυλισμός των εκπαιδευτικών και κατ’ επέκταση των λοιπών ακαδημαϊκών διαδικασιών, αφού δεν θα μπορούν καταρχάς να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στην εκπαίδευση των φοιτητών και φοιτητριών τους», καταλήγει η ανακοίνωση, ζητώντας από την κυρία Διαμαντοπούλου την άμεση απόσυρση των συγκεκριμένων εγκυκλίων.

Πηγή:tovima.gr

Posted in Κοινωνία and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *