Θερίζει η κοκαΐνη στις χώρες της Ε.Ε.

Θερίζει η κοκαΐνη στις χώρες της Ε.Ε.

Θερίζει η κοκαΐνη στις χώρες της Ε.Ε.

Ικανοποιημένη για την πρόοδο και τα επιτεύγματα που σημειώθηκαν στην Ευρώπη, όσον αφορά τη μείωση της χρήσης και της διακίνησης των ναρκωτικών κατά τους τελευταίους 18 μήνες, δήλωσε σήμερα, με ανακοίνωσή της που εξέδωσε από τις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Η ανακοίνωση της Επιτροπής εξετάζει την πρόοδο που σημειώθηκε βάσει του σχεδίου δράσης της Ε.Ε. για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, κατά τη διάρκεια του 2009 και το πρώτο εξάμηνο του 2010.

Μεταξύ των επιτευγμάτων αναφέρονται τα ακόλουθα:

– η μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων από τον ιό του AIDS μεταξύ χρηστών ναρκωτικών, μετά από τις σημαντικές επενδύσεις σε προληπτικά μέτρα που έκαναν οι κυβερνήσεις των κρατών μελών κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας,

– η αύξηση της συνεργασίας για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, (χάρη σε δύο νέα προγράμματα με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών), η ανάπτυξη τεχνικών για την καταπολέμηση των ναρκωτικών στην Δυτική Αφρική και η έγκριση του ευρωπαϊκού συμφώνου για την καταπολέμηση της διεθνούς διακίνησης ναρκωτικών.

– μια πιο στρατηγική προσέγγιση της έρευνας, με σκοπό την ανάπτυξη πολιτικών για τη μείωση των δυσμενών επιπτώσεων της χρήσης ναρκωτικών στην υγεία και στην κοινωνία.

Παράλληλα όμως, η έκθεση υπογραμμίζει ορισμένες προκλήσεις για τις οποίες απαιτείται η λήψη συμπληρωματικών μέτρων. Ειδικότερα επισημαίνει:

– την ταχεία εμφάνιση νέων ναρκωτικών που διοχετεύονται στην αγορά ως νόμιμες εναλλακτικές λύσεις στα παράνομα ναρκωτικά («legal highs») όπως η μεφεδρόνη, ναρκωτικό παρόμοιο με το ecstasy, το οποίο η Επιτροπή πρότεινε πρόσφατα να απαγορευθεί σε όλη την ΕΕ,

– την αύξηση της συνδυασμένης χρήσης νόμιμων και παράνομων ναρκωτικών,

– την αύξηση θανάτων από υπερβολική δόση κοκαΐνης, με την αναφορά περίπου 1.000 θανάτων ετησίως (εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας),

– την ταχεία αλλαγή των οδών διακίνησης ναρκωτικών, δεδομένου ότι ομάδες οργανωμένου εγκλήματος προσπαθούν να παρακάμψουν τα εμπόδια που έχουν θέσει τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Στην έκθεση της Επιτροπής επισημαίνεται επίσης ότι η παρούσα οικονομική κρίση αναμένεται να έχει επίσης αντίκτυπο στην κατάσταση που αφορά τα ναρκωτικά στην ΕΕ.

«Οι οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες ομάδες μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη κατανάλωση ναρκωτικών», σημειώνει η Επιτροπή προτρέποντας ταυτόχρονα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν υπηρεσίες αποθεραπείας λόγω κατάχρησης ναρκωτικών.

Σημειώνεται ακόμη ότι κάθε χρόνο, 6.500 έως 7.000 πολίτες πεθαίνουν στην ΕΕ από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Εκτιμάται ότι, τον περασμένο χρόνο, περίπου 25 έως 30 εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες έχουν κάνει χρήση κάποιου είδους παράνομου ναρκωτικού, μεταξύ των οποίων 4 εκατομμύρια έκαναν χρήση κοκαΐνης. Απαριθμούνται 1.000 θάνατοι που σχετίζονται με κοκαΐνη.

Posted in Διεθνή and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *