Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε το Κιργιστάν σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας αυτής της κεντρικής Ασίας, όπου σημειώνονται βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και δυνάμεων Ασφαλείας. Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, τουλάχιστον 12 άνθρωποι έπεσαν νεκροί από τα κυβερνητικά πυρά ενώ πάνω από 100 έχουν τραυματιστεί. Μεταξύ των νεκρών φέρεται να συγκαταλέγεται και ο υπουργός Εσωτερικών του Κιργιστάν, Moldomus Kongantiyevο, στην πόλη Talassk, απ’ όπου ξεκίνησαν οι ταραχές. Οι διαδηλωτές φέρονται να κρατάνε όμηρο τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό, Akylbek Zhaparov, και να έχουν καταλάβει την κρατική τηλεόραση αμέσως μετά την κήρυξη εκτάκτου ανάγκης της χώρας. Ξένοι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι υπάρχει «πολύ αίμα χυμένο» στους δρόμους.
Ο πρωθυπουργός του Κιργιστάν, Daniyar Usenov, ανακοίνωσε σήμερα ότι ολόκληρη η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των βίαιων συγκρούσεων που σημειώνονται μεταξύ 5.000 περίπου οπαδών της αντιπολίτευσης και αστυνομικών στην πρωτεύουσα Bishkek. Σύμφωνα με αναφορές ξένων δημοσιογράφων, έξι πτώματα διαδηλωτών μεταφέρθηκαν έξω από το γραφείο του προέδρου της χώρας, Kurmanbek Bakiyev. Σύμφωνα με αναφορές των εγχώριων μέσων, έχουν διασκορπιστεί ελεύθεροι σκοπευτές στις οροφές γύρω από το προεδρικό γραφείο και βάλλουν κατά των διαδηλωτών.
Ο πρόεδρος της χώρας Kurmanbek Bakiyev δεν έχει προβεί σε κάποια δημόσια εμφάνιση και δεν έχει γνωστοποιηθεί το πού βρίσκεται.
Οι αρχές προχώρησαν στις συλλήψεις δέκα κορυφαίων αντιπολιτευόμενων πολιτικών, μεταξύ των οποίων ένας πρώην πρωθυπουργός και προεδρικός υποψήφιος. Υπάρχουν πληροφορίες ότι άλλοι αντιπολιτευόμενοι ηγέτες κρύβονται. Μεταξύ των συλληφθέντων πολιτικών συγκαταλέγονται οι Temir Sariyev, Almazbek Atambayev, Omurbek Tekebayev και Isa Omurkulov, όπως αναφέρουν οι υποστηρικτές τους. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, επιθέσεις έχουν δεχθεί από χθες και δημοσιογράφοι.
Το Κιργιστάν, μια χώρα 5.000.000 πολιτών, αποτελεί στρατηγικής σημασίας σημείο στην περιοχή για τις ΗΠΑ, οι οποίες διατηρούν σημαντική βάση ανεφοδιασμού για τις επιχειρήσεις τους στο Αφγανιστάν. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη χώρα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει την “ανησυχία” της για τις ταραχές που σημειώνονται και καλεί όλες τις πλευρές να σεβαστούν το νόμο και να επιλέξουν τις συνομιλίες για να επιλύσουν τις διαφορές τους με ειρηνικό, τακτικό και νόμιμο τρόπο.
Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη χώρα, Omurbek Tekebayev είχε καλέσει τους υποστηρικτές του κόμματος του σε διαδηλώσεις σήμερα, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στον πρόεδρο Bakiyev, ο οποίος έχει προκαλέσει την λαϊκή οργή εξαιτίας υποθέσεων διαφθοράς στις οποίες εμπλέκεται. Ο πρόεδρος Bakiyev ανέλαβε την εξουσία πριν από πέντε χρόνια, με την αποκαλούμενη επανάσταση της Τουλίπας, υποσχόμενος εκδημοκρατισμό της χώρας. Εκτοτε, οι περισσότεροι συνεργάτες του προσχώρησαν στην αντιπολίτευση, κατηγορώντας τον για αυταρχισμό και νεποτισμό. Αν και το κόμμα του Bakiyev κέρδισε όλες τις έδρες στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2007, οι διεθνείς παρατηρητές δήλωσαν ότι οι εκλογές δεν τήρησαν τους διεθνείς κανονισμούς. Ο Bakiyev επανεκλέχθηκε το 2009 αλλά και πάλι οι παρατηρητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσαν ότι οι εκλογές δεν ήταν νομότυπες.
Η Ρωσία απορρίπτει τους ισχυρισμούς που τη θέλουν αναμεμιγμένη στην ένταση που επικρατεί στη γειτονική της χώρα, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών Grigory Karasin. Ο Ρώσος κυβερνητικός αξιωματούχος κάλεσε την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να χειριστούν την κατάσταση εντός του νομικού πλαισίου, αποφεύγοντας την χρήση βίας και το χύσιμο αίματος.
Πολίτες δηλώνουν ότι η σύνδεση στο διαδίκτυο έχει διακοπεί για τα περισσότερα σπίτια στην πρωτεύουσα, ενώ ο δρόμος που συνδέει το Bishkek με την πόλη Talassk έχει αποκλειστεί από την αστυνομία.
Οι ταραχές ξεκίνησαν χθες, Τρίτη, στην πόλη Talassk στα βορειοδυτικά, όταν οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κατέλαβαν το τοπικό κυβερνητικό κτίριο ενώ μια άλλη ομάδα περικύκλωσε το τοπικό αστυνομικό τμήμα.
Πηγή: tvxs.gr