Η πρώτη ευρωπαϊκή δίκη για την πειρατεία στη Σομαλία διεξάγεται στην Ολλανδία

Οι πέντε Σομαλοί αρνήθηκαν το κατηγορητήριο, υποστηρίζοντας ότι ψάρευαν

Οι πέντε Σομαλοί αρνήθηκαν το κατηγορητήριο, υποστηρίζοντας ότι ψάρευαν

Πέντε Σομαλοί κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου σε δικαστήριο στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας στην πρώτη δίκη που πραγματοποιείται σε ευρωπαϊκό έδαφος για  την πειρατεία. Οι Σομαλοί αρνούνται το κατηγορητήριο για κατάληψη φορτηγού-πλοίου.

Η Σομαλία δεν έχει κεντρική κυβέρνηση και σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο από το 1991, γεγονός που διευκολύνει τη δράση πολλών πειρατών που λυμαίνονται τον Κόλπο του Αντεν και τον Ινδικό Ωκεανό, συχνά μάλιστα σε μεγάλη απόσταση από τις ακτές της χώρας.

Μια διεθνής δύναμη, αποτελούμενη από πολεμικά σκάφη, περιπολεί εδώ και περίπου ένα χρόνο στην περιοχή για να αποτρέψει τους πειρατές. Ωστόσο, πολύ συχνά, οι χώρες που συλλαμβάνουν πειρατές αδυνατούν να τους προσάγουν σε δίκη.

Κατά τη διάρκεια του 2009 υπήρξαν 200 κρούσματα πειρατείας στα ανοιχτά των ακτών της Σομαλίας.

Οι Σομαλοί που δικάζονται στην Ολλανδία συνελήφθησαν πέρυσι όταν το ταχύπλοο στο οποίο επέβαιναν αναχαιτίστηκε από δανική φρεγάτα.

Κατηγορούνται ότι αποπειράθηκαν να καταλάβουν φορτηγό πλοίο σημαίας Ολλανδικών Αντιλλών και εάν κριθούν ένοχοι αντιμετωπίζουν ποινή έως και 12ετούς κάθειρξης.

Κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας οι πέντε Σομαλοί αρνήθηκαν το κατηγορητήριο, υποστηρίζοντας ότι ψάρευαν, μεταδίδει σχετικά το BBC.

Newsroom ΔΟΛ

Posted in Διεθνή and tagged , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *