Δεκάδες καταστροφές από πυρκαγιές στην Αυστραλία

Δεκάδες καταστροφές και μία νεκρή από πυρκαγιές στην Αυστραλία

Δεκάδες πυροσβέστες και πάνω από 550 εθελοντές με τη βοήθεια 10 πυροσβεστικών αεροσκαφών αγωνίζονται τις τελευταίες ώρες για να σώσουν την αυστραλιανή τουριστική πόλη Χαλς Γκαπ από μεγάλη πυρκαγιά που κόστισε τη ζωή μιας γυναίκας και κατέστρεψε σπίτια και 51.000 στρέμματα δασικής έκτασης, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Η φωτιά που ξεκίνησε την Τετάρτη στην περιοχή Γκράμπιανς της Βικτώρια, σε απόσταση 250 χιλιόμετρα δυτικά της Μελβούρνης, οδήγησε δεκάδες ανθρώπους σε κέντρα προστασίας. Περίπου 50 από τους 600 μόνιμους κατοίκους της μικρής επαρχιακής πόλης αψήφησαν την οδηγία να εγκαταλείψουν την περιοχή, θέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο, παρότι η πυρκαγιά ήταν τόσο μεγάλη που σύννεφα καπνού υψώθηκαν σε ύψος 12 χιλιομέτρων δημιουργώντας ένα σκηνικό κόκκινου ουρανού.

Ο επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Βικτώρια Γκρεγκ Λάπσι προειδοποίησε τους κατοίκους των περιοχών που κινδυνεύουν να μην παραμείνουν κοντά στα σπίτια τους διότι όπως είπε «μπορεί να χαθούν ζωές». Προειδοποίησε δε ότι οι ζημιές μπορεί να είναι πολύ μεγάλες σε ιδιοκτησίες όταν η αστυνομία και οι πυροσβέστες μετακινηθούν στα μέρη από όπου πέρασαν τα πύρινα μέτωπα.

Η τοπική πυροσβεστική αρχή ανέφερε ότι συνολικά στη περιοχή της Βικτώρια υπάρχουν 70 πυρκαγιές που μαίνονται.

Σύμφωνα με τις αρχές από αυτές τουλάχιστον οι 12 φωτιές πιστεύεται ότι είναι έργο εμπρηστών ενώ οι υπόλοιπες πιθανότατα προκλήθηκαν από κεραυνούς.

Posted in Διεθνή and tagged , , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *