Απειλητική παραμένει η Αλ Κάιντα

Aπειλητική παραμένει η Αλ Κάιντα

Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας αναφέρει ότι η Αλ Κάιντα είναι «αποσπασματική και αδύναμη», ωστόσο παραμένει μια σημαντική απειλή, αν οι ενέργειες της συνδυαστούν με τρομοκρατικές ομάδες, που «συνεχίζουν να καινοτομούν όσον αφορά τους στόχους, την τακτική και την τεχνολογία».

Σύμφωνα με την έκθεση ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι «έδειξε μικρή ικανότητα να ενοποιήσει και να οδηγήσει τις ομάδες που συνδέονται με την Αλ-Κάιντα», ενώ επίσης «ο πυρήνας της Αλ-Κάιντα δεν έχει βελτιωθεί σε έξι μήνες», όπως λένε οι συγγραφείς της έκθεσης.

«Η ηγεσία της οργάνωσης που βρίσκεται στην περιοχή στα σύνορα μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν, συνεχίζει να εκδίδει ανακοινώσεις, αλλά εμφανίζει μικρή ικανότητα να διεξάγει επιχειρήσεις σε κεντρικό επίπεδο» αναφέρεται στην έκθεση. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν, ότι η πραγματική μείωση της παραγωγικής ικανότητας, δεν σημαίνει ότι η απειλή των επιθέσεων από την Αλ-Κάιντα έχει εξαφανιστεί.

Η έκθεση τονίζει ότι «η τρομοκρατική προπαγάνδα στο διαδίκτυο γίνεται όλο και πιο περίπλοκη και ευρεία και οι πρόσφατες επιθέσεις στη Βοστόνη, το Λονδίνο και το Παρίσι θυμίζουν ότι τρομοκρατικές πράξεις βίας εξακολουθούν να διαπράττονται από ιδιώτες και μικρές ομάδες».

Επίσης, σύμφωνα με τους ειδικούς, «η Αλ Κάιντα και οι θυγατρικές της είναι πιο διαφορετικές και ποικίλες από ποτέ και είναι συνδεδεμένες με πολύ συγκεκριμένη ιδεολογία και σαφή δέσμευση για τρομοκρατική βία». Αυτή είναι η 14η έκθεση της ομάδας εμπειρογνωμόνων για την παρακολούθηση της εφαρμογής των διεθνών κυρώσεων που εγκρίθηκε από τον ΟΗΕ εναντίον μελών της Αλ-Κάιντα και ατόμων ή ομάδων που τη χρηματοδοτούν ή τη στηρίζουν.

Posted in Διεθνή and tagged , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *