Απαγόρευση εξαγωγών σιτηρών από τη Ρωσία

Σε ισχύ τίθεται από την Κυριακή, και θα ισχύσει μέχρι το τέλος του έτους, η απαγόρευση που επέβαλε η Ρωσία στις εξαγωγές σιτηρών, προκειμένου να κρατήσει υπό έλεγχο τις τιμές του προϊόντος στο εσωτερικό της χώρας, έπειτα από την καταστροφή που επέφεραν στην παραγωγή οι πυρκαγιές και η σφοδρή ξηρασία.

Η Ρωσία είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών στον κόσμο και η απαγόρευση εξαγωγών μπορεί να οδηγήσει σε ανατιμήσεις του ψωμιού σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Η φετινή σοδειά είναι απίθανο να αρκέσει ακόμα και για την εγχώρια κατανάλωση, παραδέχεται πλέον το υπουργείο Γεωργίας της Ρωσίας, λόγω της ξηρασίας στο ρωσικό νότο, αλλά και λόγω των καταστροφών από τις άνευ προηγουμένου πυρκαγιές που βίωσε φέτος η χώρα.

Η Μόσχα δεν αποκλείει μάλιστα η απαγόρευση των εξαγωγών να επεκταθεί και το 2011. Το ενδεχόμενο αυτό θα εξεταστεί μετά την 1η Οκτωβρίου, όπως δήλωσε στο Reuters ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Βίκτορ Ζούμπκοφ.

Η τιμή του ψωμιού στη ρωσική πρωτεύουσα έχει ήδη αυξηθεί κατά 20% και η τιμές των αλεύρων ακολουθούν ανοδική πορεία σε όλη τη χώρα.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Posted in Διεθνή and tagged , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *