Αφγανιστάν: Εκατοντάδες τα ανήλικα θύματα μέσα στο 2009

Τουλάχιστον 346 παιδιά έχασαν την ζωή τους το 2009

Τουλάχιστον 346 παιδιά έχασαν την ζωή τους το 2009

Η επιτετραμμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τα παιδιά στις ένοπλες συρράξεις, Ραντίκα Κουμαρασουάμι, προχώρησε σε συγκλονιστικές δηλώσεις αυτή την εβδομάδα σχετικά με τα θύματα στο Αφγανιστάν.

Η Ραντίκα Κουμαρασουάμι δήλωσε πως τουλάχιστον 346 παιδιά έχασαν την ζωή τους στις συγκρούσεις του Αφγανιστάν μέσα στο 2009. Η επιτετραμμένη του ΟΗΕ μάλιστα έδωσε και νούμερα σύμφωνα με τα οποία «131 σκοτώθηκαν από αεροπορικά πλήγματα, 22 από επιχειρήσεις έρευνας και εφόδου από τις ειδικές δυνάμεις και 128 σκοτώθηκαν από αντικυβερνητικά στοιχεία, από δολοφονίες και επιθέσεις αυτοκτονίας».

Η ίδια σε δηλώσεις της είπε «Θα συζητήσουμε την ISAF και το στρατό του Αφγανιστάν για να δούμε τι μπορεί να γίνει όταν αντιμετωπίζουν παιδιά σε στρατιωτικές επιχειρήσεις». Και πρόσθεσε «Ελπίζουμε να δημιουργήσουμε ένα πρωτόκολλο προκειμένου τα παιδιά αυτά θα απελευθερώνονται και να επανεντάσσονται στις κοινότητές τους»

Το NATO έχει επανειλημμένα επιβεβαιώσει  το θάνατο παιδιών στις επιχειρήσεις του. Έχει φέρει σαν δικαιολογία πως τα θύματα ήταν σε μάχιμη ηλικία ή ότι οι δυνάμεις του βρέθηκαν σε αυτοάμυνα.

Posted in Διεθνή and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *