Δεκαέξι νεκροί από καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό

Δεκαέξι νεκροί από καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό

Ένας αρχηγός της αστυνομίας έχασε τη ζωή του χθες όταν δέχτηκε πυρά στη δυτική πολιτεία Μιτσοακάν, μετά το ένα νέο κύμα βίας που έχει προκαλέσει το θάνατο 16 ανθρώπων από την Τρίτη.

Στην πολιτεία αυτή που μαστίζεται εδώ και μήνες από συγκρούσεις ανάμεσα σε ένοπλους πολίτες οι οποίοι έχουν συγκροτήσει ομάδες αυτοάμυνας και σε εγκληματικές συμμορίες, δεκαπέντε αρχηγοί της αστυνομίας έχουν δολοφονηθεί μέσα σε διάστημα τριών ετών. Τοπικός πολιτικός αξιωματούχος επίσης βρέθηκε στραγγαλισμένος σύμφωνα με τον εισαγγελέα της πολιτείας αυτής.

Στην βορειοανατολική πολιτεία Ταμαουλίπας, όπου οι συγκρούσεις μεταξύ των καρτέλ των ναρκωτικών είναι συχνές, ανταλλαγές πυρών ανάμεσα σε στρατιώτες και σε εγκληματικά στοιχεία προκάλεσαν το θάνατο επτά ανθρώπων την Τρίτη και την Τετάρτη.

Στην δυτική πολιτεία Χαλίσκο, τρεις αστυνομικοί και τέσσερις ένοπλοι σκοτώθηκαν την Τρίτη σε ανταλλαγή πυρών σε αγρόκτημα όπου η εγκληματική συμμορία είχε οχυρωθεί.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των καρτέλ των ναρκωτικών και η επιχείρηση του στρατού σε βάρος τους που άρχισε τον Δεκέμβριο του 2006 από τον πρώην πρόεδρο της χώρας Φελίπε Καλντερόν έχουν βυθίσει το Μεξικό σε μια αλυσιδωτή αντίδραση ανεξέλεγκτης βίας η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο 77.000 ανθρώπων.

Posted in Διεθνή and tagged , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *