Τρύπες

Οι Τρύπες δημιουργήθηκαν το 1983 όταν ο Γιώργος Καρράς και ο Γιάννης Αγγελάκας γράφουν τα πρώτα τραγούδια τους με ελληνικούς στίχους, τραγούδια φορτισμένα και επηρεασμένα από την μετά-punk ατμόσφαιρα της τότε εποχής.

Οι Τρύπες δημιουργήθηκαν το 1983 όταν ο Γιώργος Καρράς και ο Γιάννης Αγγελάκας γράφουν τα πρώτα τραγούδια τους με ελληνικούς στίχους, τραγούδια φορτισμένα και επηρεασμένα από την μετά-punk ατμόσφαιρα της τότε εποχής.

Κατά την γνώμη μου το ελληνικό ροκ το ξεκίνησε στην Ελλάδα ο Παύλος Σιδηρόπουλος με την βοήθεια του Δημήτρη Πουλικάκου και καθιερώθηκε με τις Τρύπες. Υπάρχουν βέβαια πολλά αξιόλογα συγκροτήματα και τραγουδιστές αλλά ο πυρήνας του ελληνικού ροκ είναι ο Παύλος και οι Τρύπες.

Στην συνέντευξη που έδωσε ο Γιάννης Αγγελάκας στο κανάλι mad δήλωσε ρητά ότι το συγκρότημα διαλύθηκε και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επανεμφάνιση γιατί θα το θεωρούσε αποτυχία και αρπαχτή. Ενώ διανοητικά θεωρώ την στάση του πολύ αξιοπρεπή συναισθηματικά επιθυμώ διακαώς, όπως πλήθος ανθρώπων που γνωρίζω, μία επανένωση και μία σειρά συναυλιών.

Οι Τρύπες ήταν ένα ελληνικό ροκ συγκρότημα από την Νεάπολη, Θεσσαλονίκη. Οι Τρύπες δημιουργήθηκαν το 1983 όταν ο Γιώργος Καρράς και ο Γιάννης Αγγελάκας γράφουν τα πρώτα τραγούδια τους με ελληνικούς στίχους, τραγούδια φορτισμένα και επηρεασμένα από την μετά-punk ατμόσφαιρα της τότε εποχής.

Μαζί τους στις πρώτες εμφανίσεις, ο Μιχάλης Κανατίδης στις κιθάρες και ο Κώστας Φλωροσκούφης στα τύμπανα. Το 1984 ο Μπάμπης Παπαδόπουλος παίρνει τη θέση του Μιχάλη στην κιθάρα και ηχογραφούν το 1985 τον πρώτο τους ομώνυμο δίσκο για λογαριασμό της εταιρείας Ano – Kato Records. Eίναι περίοδος που γίνονται τα πρώτα θρυλικά πλέον live τους στη Σελήνη, στα Πανεπιστήμια και σε άλλους χώρους στη Θεσσαλονίκη.

O Γιώργος Τόλιος παίρνει την θέση του Κώστα Φλωροσκούφη στα τύμπανα και οι ζωντανές τους εμφανίσεις στην Αθήνα, στο club Rodeo, στο Κύτταρο και στο Λυκαβηττό, όπου παίζουν πριν από τον Πουλικάκο, τους καθιερώνουν στην συνείδηση του κοινού σαν την πιο δυναμικά ανερχόμενη rock μπάντα στην Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ η σχέση τους με την Ano – Kato Records δεν πηγαίνει καθόλου καλά. Παραιτούνται το 1987 και με δανεικά χρήματα ηχογραφούν μόνοι τους το δεύτερο δίσκο ΠΑΡΤΥ ΣΤΟ 13ο ΟΡΟΦΟ και κατόπιν αναζητούν εταιρεία. Υπογράφουν με την Virgin και κυκλοφορούν τον δίσκο την άνοιξη της ίδιας χρονιάς.. Οι εμφανίσεις τους γίνονται όλο και πιο πυκνές, με τον Παύλο Σιδηρόπουλο στο Άλσος, στο Αν στα Εξάρχεια… Το 1990 ηχογραφούν τον δίσκο ΤΡΥΠΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ και παίζουν για πρώτη φορά εκτός Ελλάδας στο φεστιβάλ του Belfort στη Γαλλία. Το 1991 μαζεύουν στην πρώτη τους συναυλία στον Λυκαβηττό 3.500 άτομα. Καθιερώνονται πλέον ως η καλύτερη ροκ μπάντα της Ελλάδας. Ο Ασκληπιός Ζαμπέτας, κιθάρες, γίνεται το πέμπτο μέλος του γκρουπ.

Το 1993, τέταρτος δίσκος, 9 ΠΛΗΡΩΜΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ, 10.000 άτομα στον Λυκαβητό, γράφουν τη μουσική της ταινίας Η εποχή των δολοφόνων του Νίκου Γραμματικού, ο Γιάννης Αγγελάκας και ο Γιώργος Καρράς σε συνεργασία με τον Γιώργο Χριστιανάκη κυκλοφορούν το άλμπουμ ΥΠΕΡΟΧΟ ΤΙΠΟΤΑ (1994). Την ίδια χρονιά το 5ο άλμπουμ των Τρυπών, ο διπλός δίσκος ΚΡΑΤΑ ΤΟ ΣΩΟΥ ΜΑΪΜΟΥ, με ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας στο Ρόδον και 5 κομμάτια unplugged, και το soundtrack της ταινίας, H εποχή των δολοφόνων, σαρώνουν τις πωλήσεις. Το 1995 εμφανίσεις sold out σε όλη την Ελλάδα, στον Μύλο, στο Ρόδον αλλά και στην Αγγλία, στο Manchester και στο Marquee στο Λονδίνο. 8.000 κόσμος στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Το 1996 κυκλοφορεί ο δίσκος ΚΕΦΑΛΙ ΓΕΜΑΤΟ ΧΡΥΣΑΦΙ, ο οποίος γίνεται χρυσός μέσα σε δύο εβδομάδες. Οι συναυλίες τους σε Ελλάδα και εξωτερικό συνεχίζονται μέχρι και σήμερα αποτελώντας πάντα ένα απόλυτο ροκ γεγονός. Η πορεία τους σταματά μετά την τελευταία δισκογραφική δουλειά που κυκλοφορεί το 1999 Μέσα στη Νύχτα των Άλλων. Το συγκρότημα διαλύεται στην καλύτερη του περίοδο το 2001.

Posted in Μουσική, Ο Διαβάτης του Ερέβους and tagged , , , , , , , , , , , .

6 Comments

  1. Βάλε φωτιά σε ό,τι σε καίει, σε ό,τι σου τρώει την ψυχή
    Έξω οι δρόμοι αναπνέουν διψασμένοι, ανοιχτοί

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *