Ελένη Βιτάλη

Η Ελένη (Λαβίδα) Βιτάλη, θεωρείται από τις σημαντικότερες τραγουδίστριες της τελευταίας 20ετίας

Η Ελένη (Λαβίδα) Βιτάλη, θεωρείται από τις σημαντικότερες τραγουδίστριες της τελευταίας 20ετίας

Στην χώρα μας υπάρχουν πολλές καλές γυναίκες καλλιτέχνιδες-τραγουδίστριες αλλά η αδυναμία μου είναι η Ελένη Βιτάλη. Είναι μία ερμηνεύτρια που τραγουδά με την ψυχή της και η μεγάλη έκταση και η χροιά της φωνής της είναι μοναδική, ερμηνεύοντας  το λαϊκό και το έντεχνο ανατρεπτικά.

Η Ελένη (Λαβίδα) Βιτάλη, θεωρείται από τις σημαντικότερες τραγουδίστριες της τελευταίας 20ετίας. Γεννήθηκε στην Αθήνα μέσα σε μουσική οικογένεια και μεγάλωσε ταξιδεύοντας από παιδί σε όλη την επικράτεια. Ο πατέρας της Γ. Λαβίδας έπαιζε σαντούρι και η μητέρα της Λ. Καραγεωργίου ήταν τραγουδίστρια σε πανηγύρια. Έτσι, από μικρή μπαίνει και η ίδια στο χώρο των πανηγυριών, παρέα με τσιγγάνους μουσικούς και δημοτικούς οργανοπαίκτες.

Κάνει την πρώτη δισκογραφική της εμφάνιση το 1973, στο πλευρό της Σωτηρίας Μπέλλου ( «Δεν περισσεύει υπομονή» Α. Κουνάδη-Β. Γκούφα) , και με το «΄Αι γαρούφαλλο μου» ως καθοριστικό στοιχείο στην ταυτότητά της, (και την παράλληλη συμμετοχή στο Φεστιβάλ με τον «Μανωλιό») , γίνεται αμέσως γνωστή.

Αρχές του 1980, οργώνει το λαϊκό τραγούδι συνεργαζόμενη με τούς καλύτερους του είδους (Χρήστος Νικολόπουλος, Τ. Σούκας κ. ά) . Ταυτόχρονα συμμετέχει σε δουλειές έντεχνων συνθετών (Σταμάτης Σπανουδάκης, Ν. Μαυρουδής, Διονύσης Σαββόπουλος, Γ. Ανδρέου, Σταμάτης Κραουνάκης, Γ. Σταυριανός, Νίκος Πορτοκάλογλου κ. ά) , ηχογραφεί επανεκτελέσεις ρεμπέτικων, παλιών λαϊκών και δημοτικών, φανερώνοντας έτσι την «αρχαία καταγωγή» του σύγχρονου τραγουδιού

Δισκογραφία

  • 2009 Ανθολόγιο – Κασετίνα με  4 CD
  • 2009 Ζωντανό κύτταρο (live)
  • 2008 Τραγούδια που αγάπησα
  • 2008 Τα λαϊκά  της  Ελένης  Βιτάλη
  • 2008 Τα Δημοτικά της  Ε. Βιτάλη
  • 2008 – 7 και να προσέχεις
  • 2007 – Ανθολόγιο
  • 2007 – Βάστα καρδιά (με τον Πέτρο Πανδή, επανέκδοση)
  • 2001 – Το Απέναντι Μπαλκόνι
  • 2001 – Τα Λαϊκά Της Ελένης
  • 2000 – Προσκήνιο Live from «Αερικό»
  • 2000 – Τα Σερέτικα
  • 2000 – Αι Γαρούφαλλο Μου – 36 Μεγάλες Επιτυχίες
  • 1997 – Τα Ωραιότερα Τραγούδια Της
  • 1997 – Και Μπήκαμε Στα Χρόνια
  • 1996 – Άιντε Και Φύγαμε
  • 1994 – Ποιος  Φοβάται τη Βιρτζίνια  Γουλφ?
  • 1989 – Οι μεγαλύτερες επιτυχίες της
  • 1989 – Μια Γυναίκα Μπορεί
  • 1985 – 7 Παρακλήσεις
  • 1985 – Μια Γυναίκα Μπορεί
  • 1984 – Ξαφνικός Έρωτας (84)
  • 1984 – Χορέψτε Γιατί Χανόμαστε
  • 1984 – Και Μαζί Και Μόνος
  • 1983 – Βάρα Μου Το Ντέφι
  • 1976 – Το Τσαντιράκι
  • 1975 – Ελένη Βιτάλη
  • Γι Άλλες Πολιτείες – 16 Επιτυχίες –

Ακούστε το τραγούδι Αρκούδα από την Ελένη Βιτάλη

Posted in Μουσική, Ο Διαβάτης του Ερέβους and tagged , , , , , .

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *