Άρη Σαν

Άρη Σαν

Άρη Σαν

Γεννήθηκε στην Καλαμάτα, το 1940 και το πραγματικό του όνομα ήταν Αριστείδης Σαϊσάνας.

Ο Άρης τραγουδούσε συνοδεύοντας τον εαυτό του όχι όπως συνηθίζονταν με μπουζούκι, αλλά με την ηλεκτρική του κιθάρα που την πήρε βραβείο στην Αθήνα σε ηλικία 14 ετών.(1954-55)


Στα 11 του κέρδισε διαγωνισμό νέων ταλέντων .Στα 16 του άρχισε να παίζει σε ταβέρνες της Αθήνας τραγουδώντας και παίζοντας κιθάρα
Στα 17 του, ταξίδεψε με πλοίο στο Ισραήλ στο λιμάνι της Χάιφας με μόνο 10 δολάρια στην τσέπη και την ηλεκτρική του κιθάρα. Πιάνει δουλειά στο κέντρο “Αριάννα” όπου έγινε διάσημος στην ελληνική κοινότητα παίζοντας κιθάρα και τραγουδώντας με το όνομα Brian. Μαζί με τα Ελληνικά, ο Άρης τραγουδούσε και σε άλλες γλώσσες Ισπανικά, Ιταλικά, Αγγλικά, ακόμα και στα Εβραϊκά. Μέσα σε πέντε χρόνια έγινε διάσημος και στενός φίλος των στρατηγών και πολιτικών, συμπεριλαμβανομένου του Μοσέ Νταγιάν.

Το τραγούδι του “Boom Pam” έκανε τεράστια επιτυχία και ήταν ο πρώτος τραγουδιστής στο Ισραήλ που έχει πουλήσει πάνω από εκατό χιλιάδες αντίτυπα (επίσης εμφανίστηκε σε πολλές ισραηλινές ταινίες). Η μοναδική  ταινία που έχει πάρει μέρος στην Ελλάδα είναι η ‘Οι τρακαδόροι της Αθήνας’.

Το 1969 πέταξε από το Ισραήλ προς την Νέα Υόρκη όπου άλλαξε όνομα και εμφάνισή (Άρης Σαν με ξυρισμένο μουστάκι και περούκα). Άνοιξε δε το “Σιρόκκο” ένα κέντρο με Ελληνική μουσική, αλλά πάντα με Ισραηλινή υποστήριξη και είχε μεγάλη επιτυχία.  Εμφανίστηκε και στο Carnegie Hall (την πιο διάσημη αίθουσα σε όλες τις ΗΠΑ και τον Καναδά τότε). Πολλοί “σταρ” του Χόλυγουντ σύχναζαν στο κέντρο του (με πλέον σημαντικότερους από αυτούς τον Άντονι Κουίν, τον Τέλυ Σαβάλας, τον Χάρυ Μπελαφόντε) και μία εποχή τραγουδούσε εκεί και ο Στέλιος Καζαντζίδης (με τον οποίο ήταν πολύ φίλος).

Το μαγαζί του προσέλκυσε τη μαφία, με επικεφαλής τον Joseph Gallo έναν διάσημο μαφιόζο με τον οποίο φυσικά έγινε φίλος. Αυτό έφερε και τα ναρκωτικά στη ζωή του “Αγίου”, ο οποίος έγινε εθισμένος στην κοκαΐνη. Η αστυνομία έκανε επιδρομή στο κλαμπ και συνέλαβε  τους ανδρες του Gallo, καθώς και μία σημαντική ποσότητα ναρκωτικών. Ο Άρης Σαν επίσης συνελήφθη και οι ανακριτές του FBI ζήτησαν να καταθέσει εναντίον του Gallo και των ανδρών του, αλλά αυτός αρνήθηκε. Καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση. Μετά από δύο χρόνια φυλακή ήταν ένας σπασμένος άνθρωπος. Άνοιξε πολλές επιχειρήσεις, αλλά αυτές απέτυχαν και έκλεισαν είχε κάνει δε πολλά χρέη στην μαφία η οποία τον κυνηγούσε με απειλές επειδή δεν μπορούσε να πληρώσει (ακόμα το FBI τον κατηγόρουσε σαν πράκτορα)

Έφυγε κρυφά και πήγε στην Ουγγαρία, στη Βουδαπέστη όπου βρήκε δουλειά στο club «Καζαμπλάνκα» του Ισραηλινού Yossi Spielmann. Φαινόταν η τύχη να του γύρισε πάλι πρόσωπο, αλλά στη συνέχεια δέχθηκε επίθεση από κακοποιούς με αποτέλεσμα και τα δύο του χέρια σπασμένα. Η υγεία του κατέρρευσε και  πέθανε λίγες μέρες αργότερα στο νοσοκομείο .Με δική του απόφαση αποτεφρώθηκε & τα λείψανά του θάφτηκαν στο Flushing νεκροταφείο στη Νέα Υόρκη (δίπλα στον τάφο του διάσημου Λούις Άρμστρονγκ).

Άρη Σαν – Boom Pam

Posted in Μουσική, Ο Διαβάτης του Ερέβους and tagged , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *