Συνέντευξη του Τιμ Μπουθ των James

Συνέντευξη του Τιμ Μπουθ των James

Οι συστάσεις για τον Τιμ Μπουθ και τους James είναι περιττές. Το βρετανικό συγκρότημα άλλωστε έχει πολλούς και φανατικούς οπαδούς στην Ελλάδα. Μία δεκαετία τώρα οι James έχουν αναπτύξει μία ξεχωριστή σχέση με το ελληνικό κοινό και όπως λέει και ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Τιμ Μπουθ «απολαμβάνει την κάθε του εμφάνιση» στη χώρα μας. Του Παναγιώτη Κωνσταντίνου.

Μετά από δύο χρόνια και την sold out εμφάνισή τους στο κλειστό του Tae Kwon Do του Φαλήρου, οι James επιστρέφουν στην Αθήνα, στο Ejekt Festival, στις 27 Ιουνίου. Αυτή τους η εμφάνιση θα είναι και η μοναδική που θα κάνουν για το 2012 στην Ελλάδα. Το tvxs.gr μίλησε με τον Tim Booth για τη μουσική, τη σχέση του με το ελληνικό κοινό, αλλά και τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις.

Έχετε αναπτύξει μία ιδιαίτερη σχέση με το ελληνικό κοινό και την Ελλάδα…
Η Ελλάδα είναι η αγαπημένη μας χώρα και το ελληνικό κοινό ένα από τα αγαπημένα μας. Από τότε που ήρθαμε το 1999 για πρώτη φορά στην Ελλάδα απολαμβάνουμε την κάθε μας εμφάνιση. Μάλιστα σκεφτόμαστε να βιντεοσκοπήσουμε και κάποια εμφάνισή μας στο μέλλον. Θα είναι πολύ ξεχωριστό. Έχετε πολύ ωραίους χώρους για κάτι τέτοιο. Η Ελλάδα είναι μία πολύ όμορφη χώρα. Ήρθα για πρώτη φορά στην Ελλάδα όταν ήμουν 17 και είναι μία από τις αγαπημένες μου χώρες.

Με τους James δεν έχουμε γράψει κάποιο τραγούδι εδώ και περίπου ένα χρόνο. Έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία με αυτό το διάλειμμα να γράψω κάποια σόλο τραγούδια.

Με τους James δεν έχουμε γράψει κάποιο τραγούδι εδώ και περίπου ένα χρόνο. Έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία με αυτό το διάλειμμα να γράψω κάποια σόλο τραγούδια.

Οι James δημιουργήθηκαν το 1982. Είσαστε στο χώρο της μουσικής 30 χρόνια. Αλήθεια έχετε νιώσει ποτέ ότι έχετε κουραστεί;
Είναι απλά κάτι που κάνω. Ξυπνάω στις πέντε το πρωί με ένα τραγούδι στο μυαλό μου. Θα πρέπει να σηκωθώ και να το γράψω. Δεν έχω άλλη επιλογή είναι ένας τρόπος να εκφραστώ. Μαζί με το χορό είναι οι δύο βασικοί τρόποι έκφρασης για μένα. Το λατρεύω. Όταν γράφεις ένα ωραίο τραγούδι πραγματικά νιώθεις εκστασιασμένος. Είναι φανταστικό. Όταν οι λέξεις αρχίζουν να ρέουν, αναρωτιέσαι πως συμβαίνει αυτό. Είναι πραγματικά μοναδικό συναίσθημα. Δεν με έχει κουράσει ποτέ. Με τους James δεν έχουμε γράψει κάποιο τραγούδι εδώ και περίπου ένα χρόνο. Έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία με αυτό το διάλειμμα να γράψω κάποια σόλο τραγούδια. Τώρα όμως ετοιμαζόμαστε να γράψουμε νέα τραγούδια για το συγκρότημα και για αυτό το λόγο θα μείνουμε λίγο καιρό ακόμα στην Αθήνα μετά τη συναυλία. Θα δούμε τι θα προκύψει αυτή τη φορά. Όταν ξεκινάς ποτέ δεν ξέρεις που θα καταλήξεις. Η περσινή περιοδεία μας ήταν τελείως διαφορετική από αυτό που κάναμε στο παρελθόν. Οδηγηθήκαμε σε τελείως διαφορετικά μονοπάτια, δεν παίξαμε τα συνηθισμένα τραγούδια μας. Ελπίζω αυτό να βγει στα νέα μας τραγούδια.

Τα τελευταία χρόνια κάνετε και μαθήματα ηθοποιίας. Έχετε συμμετάσχει σε κάποιες ταινίες. Πως σας φάνηκε αυτή η εμπειρία;
Ήμουν σε δραματική σχολή πολύ πριν δημιουργηθούν οι James. Επίσης έκανα και μαθήματα χορού. Είχα κάποιες ευκαιρίες στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και στις αρχές του 2000 να παίξω κάποιους ρόλους και τις εκμεταλλεύτηκα. Από τότε δεν έκανα κάτι, ώσπου πέρσι συμμετείχα σε μία ανεξάρτητη ταινία. Δεν το επιδιώκω, αν όμως μου προκύψει το κάνω. Δεν το κυνηγάω γιατί αφιερώνω τον περισσότερο χρόνο μου στο συγκρότημα. Πάντα μου αρέσει να κάνω μαθήματα υποκριτικής αλλά το σημαντικό για μένα δεν είναι να ‘υποκρίνεσαι’ αλλά να είσαι. Οι καλύτεροι ηθοποιοί είναι αυτοί που πραγματικά ‘είναι’ και όχι αυτοί που απλά υποκρίνονται. Αυτό είναι ψεύτικο. Πάντα η προσπάθεια και η εκπαίδευσή μου αφορά στο πως θα είσαι ήρεμος ώστε όχι να παίζεις αλλά να ζεις το ρόλο. Με ενδιαφέρει πολύ αυτό, Με ενδιαφέρει η συμπεριφορά, η ψυχολογία των ανθρώπων, πως δρουν ασυναίσθητα, από τι εμπνέονται, τι είναι αυτό που τους κινητοποιεί. Γιατί τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι δρουν ασυναίσθητα καθοδηγούμενοι από τα πάθη και τις επιθυμίες τους.

Γνωρίζετε κάτι για την ελληνική μουσική; Υπάρχουν ελληνικά συγκροτήματα ή έλληνες καλλιτέχνες με τους οποίους θα συνεργαζόσασταν;
Δεν ξέρω πολλά για την ελληνική μουσική. Στην προηγούμενη επίσκεψή μου στην Ελλάδα στην Πάτρα ήταν μαζί μου ένα συγκρότημα ελληνικό. Πολύ καλό συγκρότημα. Θα θέλαμε πολύ να παίξουμε και πάλι μαζί τους και να συνεργαστούμε. Ήταν υπέροχο συγκρότημα. Ωστόσο δεν ξέρω κάποιο άλλο συγκρότημα από την ελληνική σκηνή.

Θα μπορούσα να μιλάω πολύ ώρα για την κατάσταση στην Ελλάδα. Έχω μελετήσει την κρίση, αλλά και την κατάσταση στην Ελλάδα. Φίλοι από την Ελλάδα μου έλεγαν για χρόνια πόσο διεφθαρμένη ήταν η κυβέρνηση της χώρας

Θα μπορούσα να μιλάω πολύ ώρα για την κατάσταση στην Ελλάδα. Έχω μελετήσει την κρίση, αλλά και την κατάσταση στην Ελλάδα. Φίλοι από την Ελλάδα μου έλεγαν για χρόνια πόσο διεφθαρμένη ήταν η κυβέρνηση της χώρας

Η εμφάνισή σας στην Ελλάδα συμπίπτει με μία πολύ δύσκολη περίοδο για την ελληνική κοινωνία. Ποια είναι η γνώμη σας για τις εξελίξεις στην Ελλάδα;
Θα μπορούσα να μιλάω πολύ ώρα για την κατάσταση στην Ελλάδα. Έχω μελετήσει την κρίση, αλλά και την κατάσταση στην Ελλάδα. Φίλοι από την Ελλάδα μου έλεγαν για χρόνια πόσο διεφθαρμένη ήταν η κυβέρνηση της χώρας. Πως βρίσκεις δουλειά στην Ελλάδα ανάλογα με τις γνωριμίες σου, όχι με τα προσόντα σου. Και είδα πως η ελληνική οικονομία βασιζόταν στο δανεισμό και τώρα καταρρέει. Λυπάμαι για τις γενιές που δεν επωφελήθηκαν από τα χρήματα που δανείστηκε η χώρα στο παρελθόν. Γνωρίζω νέους ανθρώπους, 20χρονους και 30χρονους, που έχουν ικανότητες και δουλεύουν πολύ σκληρά και δυσκολεύονται πολύ γιατί στη χώρα δεν υπάρχει αξιοκρατία.

Tην ίδια στιγμή το ευρωπαϊκό, το γερμανικό σχέδιο επιβάλει συνεχή λιτότητα. Δεν λειτουργεί αυτό το σχέδιο. Πρέπει να δοθούν χρήματα και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία στην οικονομία. Αν δείτε την κρίση στις ΗΠΑ είχαν λιτότητα, υψηλούς φόρους για τους πλούσιους, αλλά επίσης προωθούσαν προγράμματα για αύξηση των θέσεων εργασίας, που τους οδήγησε στην έξοδο από την κρίση. Πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία. Η Γερμανία αυτό δεν το βλέπει πιστεύει πως η λιτότητα είναι ο τρόπος για να υπάρξει ανάπτυξη στην οικονομία. Έτσι οι Έλληνες έχουν βρεθεί σε μία δύσκολη θέση. Οι γερμανοί καλούν τους Έλληνες να αλλάξουν και μέσα από τους φόρους να αυξήσουν τα έσοδα του κράτους, αλλά το ίδιο το κράτος παραμένει διεφθαρμένο. Υπάρχει λοιπόν μεγάλη αντίδραση από τον κόσμο, από ανθρώπους που ποτέ δεν συμμετείχαν σε αυτό το σύστημα. Έχουν κάθε δίκιο να αγανακτούν και εγώ θα αγανακτούσα. Οι Έλληνες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ενός οικονομικού πολέμου και αυτό που ελπίζω είναι να μην καταρρεύσουν τα πράγματα και να μην υπάρξει τέτοια αναταραχή που θα θέσει σε κίνδυνο τη δημοκρατίας σας. Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος. Και ελπίζω να βρεθούν τα πρόσωπα που θα μπορέσουν να σας βγάλουν από το αδιέξοδο. Ειλικρινείς πολιτικοί που δεν θα πουν τα πράγματα που θέλει να ακούσει ο κόσμος αλλά να έχουν τη διορατικότητα για να βγάλουν τη χώρα από αυτήν την κρίση.

Και στην Βρετανία όμως υπάρχουν αντιδράσεις για την κυβερνητική πολιτική…
Δεν είμαι με την κυβέρνηση. Ανήκω στην Αριστερά, αλλά ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν είναι τόσο κακός. Θα μπορούσε να ήταν πολύ χειρότερα τα πράγματα. Αλλά και πάλι υπάρχει περισσότερη λιτότητα παρά σχέδιο για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και θα πρέπει να δοθούν χρήματα προς αυτό το σκοπό. Και νομίζω πως ο Ομπάμα ακολουθεί ένα πιο ισορροπημένο σχέδιο. Έδωσε χρήματα στην πράσινη οικονομία, στις νέες τεχνολογίες, στις ανεμογεννήτριες και την ηλιακή ενέργεια. Κάποια απέτυχαν, αλλά και κάποια απέδωσαν. Τελικά έδωσε νέα πνοή στην γεωργική παραγωγή της χώρας. Επένδυσε πολλά χρήματα, αλλά είχε όφελος. Ο Ομπάμα έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε. Σημειώνεται πως στις ΗΠΑ δεν υπάρχει δημοκρατία αλλά ‘εταιρειοκρατία’. Τελικά ο Ομπάμα βρήκε αυτήν την ισορροπία που η Γερμανία και η Ευρώπη έχει χάσει.

Δεν είμαι τόσο σημαντικός για να στείλω μήνυμα. Απλά μελέτησα πολιτική, οικονομία και διάβασα για την οικονομική κρίση ώστε να καταλάβω τι συνέβη. Νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας έλεγχος του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Δεν είμαι τόσο σημαντικός για να στείλω μήνυμα. Απλά μελέτησα πολιτική, οικονομία και διάβασα για την οικονομική κρίση ώστε να καταλάβω τι συνέβη. Νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας έλεγχος του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Τι μήνυμα θα στέλνατε στους λαούς και τους ηγέτες της Ευρώπης; Ένα μήνυμα από τον Τιμ Μπουθ…
Δεν είμαι τόσο σημαντικός για να στείλω μήνυμα. Απλά μελέτησα πολιτική, οικονομία και διάβασα για την οικονομική κρίση ώστε να καταλάβω τι συνέβη. Νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας έλεγχος του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Κανείς πραγματικά δεν απέδωσε ευθύνες στις τράπεζες. Θα έπρεπε μετά από όλα αυτά να έχουν φυλακιστεί οι τραπεζίτες. Όταν κάποιος παίρνει μεγάλους μισθούς επειδή έκανε κερδοφόρα μία τράπεζα, τότε αντίστοιχα θα έπρεπε να τιμωρείται όταν διαλύει μία τράπεζα, όταν χάνει δισεκατομμύρια. Μέσω την χρηματιστηρίων τζογάρουνε, δεν μπορείς να τζογάρεις με μία χώρα ή ένα προϊόν. Ποντάρουν στην κατάρρευση. Άνθρωποι βγάζουν κέρδος από αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Κέρδος από την πτώχευση της Ελλάδας. Αυτό είναι παράνομο. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να αλλάξει. Έτσι δημιουργούνται πλούσιοι άνθρωποι που προσπαθούν να καταστρέψουν μία χώρα. Είναι το πιο ηλίθιο σύστημα. Γίνεται τα τελευταία τριάντα χρόνια και πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να υπάρχει νομοθεσία που θα αλλάξει τους όρους του οικονομικού παιχνιδιού. Σε αυτό το παιχνίδι ωφελούνται μόνο οι πλούσιοι και το κέρδος τους δημιουργεί νέο κέρδος και καταστρέφει τις χώρες, καταστρέφει εταιρείες.

Τι να περιμένουμε από τους James στο Ejekt Festival, στις 27 Ιουνίου;
Θα δούμε πως θα είναι το κλίμα στη χώρα. Γνωρίζουμε ότι το φεστιβάλ είναι μετά τις εκλογές και θα δούμε τι χρειάζεται ο κόσμος. Θα προσπαθήσουμε να χαρίσουμε στο κοινό μία υπέροχη βραδιά. Ίσως παίξουμε κάποια πολιτικά τραγούδια, κάποια τραγούδια που θα συμπίπτουν με την κατάσταση που βρίσκονται οι άνθρωποι. Ουσιαστικά θα προσπαθήσουμε να βρούμε την επαφή με το κοινό, με τη διάθεσή του κοινού. Αυτό μπορούμε να κάνουμε ως μουσικοί. Αγαπάμε τη χώρας σας και πραγματικά μας θλίβει αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Θέλουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε.

Πηγή:tvxs.gr

Posted in Μουσική and tagged , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *