Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη του Γιάννο Ιωάννου

Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη του Γιάννο Ιωάννου

Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη του Γιάννο Ιωάννου

Γιάννος Κ. Ιωάννου
Εκδότης
: Power Publishing

«…συλλογή σύντομων, λιγοσέλιδων διηγημάτων μιας ρέουσας αλληλοδιαδοχής εντονότατων εικόνων και παραστάσεων που διαβάζονται ευχάριστα.

…Ο διηγηματογράφος είναι πραγματιστής και αμείλικτος παρατηρητής της στυγνής κενότητας και κρίσης αξιών που βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος στις σημερινές κοινωνίες.

… Ταπεινοί και καταφρονεμένοι, πόρνες, άσημα φτωχαδάκια του καμάτου και αγνοημένοι ξωμάχοι της ζωής περνούν από το παρασκήνιο στο προσκήνιο και γίνονται αντικείμενο ψυχαναλυτικής θέασης και εφαλτήριο προβληματισμού. Η μαργιόλα μορφονιά που ανακαλεί στη μνήμη της τις παλιές ασωτίες και τις ερωτομανείς της περιπέτειες την ώρα του γάμου της, ο κακορίζικός υποψήφιος υπαλληλάκος που εναποθέτει στην νέα αίτηση τις ελπίδες του για ένα καλύτερο αύριο και μέσα στην αφελή του έκσταση πέφτει θύμα κλοπής από ένα γυφτόπουλο. Η έκφυλη γυναίκα που από πολύ νωρίς εγκλωβίζεται στα πλοκάμια της πορνείας, αφαιρεί το κόκκινο φαναράκι από το χαμόι της αισχύνης και κινάει για μια νέα ζωή, καθάρια σαν το αγνό ρόδισμα της χαραυγής που αρχίζει ανατέλλει στον ορίζοντα. Η μελετηρή νεαρή απόφοιτος του πανεπιστημίου που βιώνει απρόσμενα ένα διπλό γονεϊκό έγκλημα πάθους, αποτέλεσμα των ανομολόγητων και δυναστευμένων πόθων της μάνας της. Τους ίδιους λάγνους λογισμούς αποπέμπει στα βάθη του υποσυνείδητού του κι ο φαρισαίος παπάς απ’τον άμβωνα. Και τέλος, ο μεταφυσικός στοχασμός που θεολογεί επαναδιατάσσοντας τη διαπροσωπική σχέση Χριστού και Βαραββά και που θυμίζει κάτι απ’την αναύρα του δαιμόνιου Καζαντζάκη…»

Posted in Λογοτεχνία and tagged , , , , , .

One Comment

  1. Τα καλύτερα διηγήματα που έχω διαβάσει, εφάμιλλο του “ζητείται ελπίς”!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *