34η Γιορτή Βιβλίου στο Ζάππειο

34η Γιορτή Βιβλίου στο Ζάππειο

Σαν τα μαγιάτικα λουλούδια αρχίζουν και φυτρώνουν με το που ζέστανε ο καιρός οι υπαίθριες εκθέσεις βιβλίου. Για δεκαεπτά ημέρες θα φιλοξενείται στον εξωτερικό χώρο του Ζαππείου η 34η Γιορτή Βιβλίου, αρχής γενομένης από την Παρασκευή 13 Μαΐου. Αν τυχόν είστε προληπτικοί, βάλτε στην άκρη δεισιδαιμονικούς φόβους και επισκεφθείτε το βράδυ της Παρασκευής τη Γιορτή για να παρακολουθήσετε το ντοκυμαντέρ-αφιέρωμα «Η δε πόλις ελάλησε» του Γιάννη Σμαραγδή για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Παπαδιαμάντης και Ελύτης, οι δύο μείζονες συγγραφείς των οποίων τα εκατόχρονα από τον θάνατο και τη γέννηση αντίστοιχα γιορτάζουμε εφέτος, κυριαρχούν στις εκδηλώσεις. Θα ακούσουμε ομιλίες και θα δούμε ντοκυμαντέρ από το Αρχείο της ΕΡΤ και το βράδυ της Παρασκευής 20 Μαΐου η Αθηνά Παπαγεωργίου, διευθύντρια του Μουσείου Παπαδιαμάντη στη Σκιάθο, θα μας ξεναγήσει νοερά στους χώρους του.

Οι άλλες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν βιβλιοπαρουσιάσεις και ανοιχτές συζητήσεις για την πολιτική, την ιστορία, τον καπιταλισμό, τον έρωτα, το ποδόσφαιρο, για το έντυπο και το ηλεκτρονικό βιβλίο, για την κατάσταση και το μέλλον των δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών. Θα ακούσουμε μελοποιημένη ποίηση του Γιάννη Μαρκόπουλου, του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη και θα παρακολουθήσουμε συναυλίες των encardia και του Λάκη Παπαδόπουλου.
Για τα παιδιά έχουν προγραμματιστεί εργαστήρι δημοσιογραφίας και γαστρονομίας, θεατρικές παραστάσεις, κατασκευές μουσικών οργάνων και παιχνίδια βασισμένα στη θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου.

Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας πηγαίνοντας στο Ζάππειο όποια βιβλία δεν χρειάζεστε πλέον για να τα χαρίσετε. Με μότο το κοινωνικό μήνυμα «Σώστε τις βιβλιοθήκες», στη διάρκεια της έκθεσης θα συγκεντρωθούν βιβλία από τους εκδότες και από τους επισκέπτες για να αποσταλούν στις βιβλιοθήκες της Λέρου και των Λειψών.

Τη Γιορτή συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών και ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων.

Πού: Ζάππειο
Πότε: 13-29 Μαΐου
Ωράριο λειτουργίας: Δε.-Παρ. 18:00-22:30, Σάβ. 10:30-14:30 &18:00-22:30, Κυρ. 11:00-22:30

Posted in Λογοτεχνία, Προτάσεις and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *