Καινούργιες ταινίες (25/5)

Καινούργιες ταινίες (25/5)

Το πολυαναμενόμενο Δέντρο της Ζωής του Τέρενς Μάλικ έρχεται αυτή την εβδομάδα στις κινηματογραφικές αίθουσες. Η ταινία που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες δίχασε τους κριτικούς -και όχι άδικα. Υπερβολική σε όλα τα επίπεδα, η ταινία του Τ.Μάλικ αναμένεται να διχάσει και τους θεατές για το αν αποτελεί ένα «επικό αριστούργημα» ή ένα «εντυπωσιακό παραλήρημα».

Το Δέντρο της Ζωής
Εικονοκλαστικό παραλήρημα με φιλοσοφικές προεκτάσεις αποδεικνύεται η νέα ταινία του Τέρενς Μάλικ, η οποία κέρδισε και τον Χρυσό Φοίνικα στο πρόσφατο Φεστιβάλ των Καννών. Η ιδέα της ταινίας (η μάχη του καλού με το κακό, δύο έννοιες που συμβολίζουν η μητέρα και ο πατέρας μιας αμερικανικής οικογένειας της δεκαετίας του 1950) εξαντλείται σε επιβλητικές –έως και ποιητικές- εικόνες και σε μερικές «εύκολες» φιλοσοφίες. Καλύτερο είναι το «γήινο» κομμάτι, που περιγράφει την οικογενειακή ιστορία, το οποίο έχει να επιδείξει και τις πιο ενδιαφέρουσες ερμηνείες. Δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για τον «αδύναμο» Σον Πεν. Εάν ο Τέρενς Μάλικ διαθέτει όραμα, αυτό –δυστυχώς- δεν μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη.

The Experiment
Αμερικανική μεταφορά της ομώνυμης εξαιρετικής γερμανικής ταινίας του 2001. Είκοσι έξι άνδρες επιλέγονται για να συμμετάσχουν σε ψυχολογικό πείραμα, το οποίο θα διαρκέσει δύο εβδομάδες. Σε αυτό κάποιοι αναλαμβάνουν ρόλο δεσμοφύλακα και άλλοι ρόλο φυλακισμένου. Οι συμμετέχοντες παίρνουν σοβαρά τους ρόλους τους και η κατάσταση ξεφεύγει σύντομα εκτός ελέγχου…

Και ξαφνικά σκοτάδι
Η Έλι και η Στεφάνι είναι δύο 20χρονα κορίτσια που εγκαταλείπουν την ποδηλατική ομάδα τους για να περιηγηθούν μόνες τους στην Αργεντινή, σε αναζήτηση περιπέτειας. Θα καταλήξουν στη μικρή πόλη Αλεμάνα, όπου ο κίνδυνος μοιάζει να καραδοκεί, αλλά η Έλι έχει μάτια μόνο για ένα «κακό αγόρι», τον Τσούτσο. Την επόμενη μέρα, έχοντας χάσει το λεωφορείο που θα τις πήγαινε πίσω στον πολιτισμό, η Έλι και η Στέφανι λογοφέρνουν και η κάθε μία παίρνει τον δρόμο της. Και τότε η Έλι εξαφανίζεται. Η Στέφανι πρέπει να την βρει, πριν πέσει το σκοτάδι και γίνουν πραγματικότητα οι χειρότεροι φόβοι της…

Εβδομάδα Θανάση Βέγγου διοργανώνει στο Τριανόν η εταιρεία διανομής New Star -σε συνεργασία με την Παπανδρέου ΑΕ και τον Ντίνο Κατσουρίδη, τιμώντας τον σπουδαίο Έλληνα ηθοποιό που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

Οι θεατές θα μπορούν να παρακολουθήσουν επτά κωμωδίες που σκηνοθέτησε και έκανε παραγωγή ο ίδιος ο Θανάσης Βέγγος, με την εταιρεία του «ΘΒ Ταινίες Γέλιου». Από τις 26 Μαΐου έως και την 1η Ιουνίου θα προβάλλεται από μία ταινία την ημέρα, με εισιτήριο 5 ευρώ. Επιπλέον, από την Παρασκευή 27 ως την Κυριακή 29 με το ίδιο εισιτήριο οι θεατές θα μπορούν να παρακολουθήσουν και το ντοκιμαντέρ του Γιάννη Σολδάτου για το Θανάση Βέγγο, «Ένας άνθρωπος παντός καιρού» (2004).

Πρόγραμμα Προβολών:

  • Πέμπτη 26 Μαΐου: Τρελός, Παλαβός και Βέγγος (18:30)
  • Παρασκευή 27 Μαΐου: Ένας Άνθρωπος Παντός Καιρού (17:00) και Βοήθεια! Ο Βέγγος Φανερός Πράκτωρ 000 (18:30)
  • Σάββατο 28 Μαΐου: Ένας Άνθρωπος Παντός Καιρού (17:00) και Δόκτωρ Ζι-Βέγγος (18:30)
  • Κυριακή 29 Μαΐου Ένας Άνθρωπος Παντός Καιρού (12:00) και Ποιος Θανάσης! (20:00)
  • Δευτέρα 30 Μαΐου: Ένα Ασύλληπτο Κορόιδο (18:30)
  • Τρίτη 31 Μαΐου: Θου-Βου Φαλακρός Πράκτωρ- Επιχείρησις: Γης Μαδιάμ (18:30)
  • Τετάρτη 1 Ιουνίου: Ο Άνθρωπος που Έτρεχε πολύ (18:30).

Και δεύτερο αφιέρωμα με ταινίες του Θανάση Βέγγου διοργανώνεται στις 28 και 29 Μαΐου στον κινηματογράφο «Σινέ Παράδεισος» με προσκελημένους τους Παντελή Βούλγαρη, Ντίνο Κατσουρίδη και Γιάννη Σολδάτο. Θα προβληθούν οι ταινίες «Ήσυχες Μέρες του Αυγούστου» του Π. Βούλγαρη (1991), «Τι έκανες στον Πόλεμο Θανάση» του Ντ. Κατσουρίδη (1971) και «Βοήθεια! Ο Βέγγος Φανερός Πράκτωρ 000» του ίδιου του Θανάση Βέγγου. Επίσης θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Γ. Σολδάτου «Ένας άνθρωπος παντός καιρού». Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Παράλληλα, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας προβάλλεται -από την Πέμπτη έως την Τετάρτη- το έργο του ασυμβίβαστου Έλληνα δημιουργού Νίκου Νικολαΐδη.

Στο επταήμερο αφιέρωμα, θα προβληθούν και οι οχτώ μεγάλου μήκους ταινίες του Νίκου Νικολαΐδη: Ευριδίκη ΒΑ 2037 (1975), Τα Κουρέλια Τραγουδάνε Ακόμα (1979), Γλυκιά Συμμορία (1983), Πρωινή Περίπολος (1987),Singapore Sling (1990), Θα Σε Δω Στην Κόλαση Αγάπη Μου (1999), Ο Χαμένος Τα Παίρνει Όλα (2002), The Zero Years (2005).

Να σημειώσουμε ότι συνεχίζεται το Ταινιόραμα στον κινηματογράφο Άστυ. Αυτή τη βδομάδα προβάλλονται αφιερώματα σε Παρανοϊκές Βραδιές, Road Εκδοχές, Αφιέρωμα στον τσέχικο κινηματογράφο, Οικογενειακές Συνωμοσίες, Όταν ο Έρωτας δίνει Ραντεβού με τον Θάνατο, Υπαρξιακά Δράματα και Αφιέρωμα στον Μικελάντζελο Αντονιόνι.

Posted in Σινεμά and tagged , , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *