Αντιφασιστικό σινεμά

Ο ευρωπαϊκός και αμερικανικός κινηματογράφος για τη γέννηση, τον θρίαμβο και τα κατάλοιπα του φασισμού.

Λευκή κορδέλα – Μίκαελ Χάνεκε
Ασπρόμαυτη ταινία του 2009 που αναφέρεται στις απαρχές του φασισμού, σε ένα μικρό χωριό της Βόρειας Γερμανίας λίγο πριν το ξεκίνημα του Α’ Π.Π.

To πνεύμα του μελισσιού – Βίκτορ Ερίθε
Ισπανικό δραματικό φιλμ που γυρίστηκε τα τελευταία χρόνια της δικτατορίας του Φράνκο (1973), διαδραματίζεται το 1940 και ασκεί έμμεση κριτική στο μετεμφυλιακό ισπανικό καθεστώς.

Education for Death – Κλάιντ Τζερόνιμι
Μια παραγωγή της Ντίσνεϊ που βασίζεται στο ομώνυμο αντι-ναζιστικό βιβλίο του εκπαιδευτικού Γκρέγκορ Ζίμερ (με περισσότερο ιστορική αξία, αφού γυρίστηκε το 1943, στη διάρκεια του Β. π.π.). Ο Ζίμερ έγραψε το βιβλίο παραμονές του πολέμου, έχοντας ζήσει και διδάξει επί μια δεκαετία (1928-1939) στη Γερμανία.
http://youtu.be/FQqCeEG5hs0

Made in Britain – Άλαν Κλαρκ
Βρετανική τηλεταινία του 1989 (και ντεμπούτο του ηθοποιου Τιμ Ροθ) με κεντρικό ήρωα έναν νεαρό που ασπάζεται τον ναζισμό στο Λονδίνο της Μάργκαρετ Θάτσερ

Πηγή: ThePressProject.gr

Posted in Σινεμά and tagged , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *