Άνεμος Ψυχής

Άνεμος Ψυχής

Η Μάρι ζει με τον ανάπηρο πατέρα της και τα δύο της παιδιά σε μια καλύβα στο δάσος, έξω απ’ την πόλη. Ζουν φτωχικά, όπως και οι περισσότεροι Ρομά γείτονές τους. Για αιώνες, η «φυλή» τους είναι πιο γνωστή με τον όρο τσιγγάνοι. Τον τελευταίο καιρό, περισσότερο από ποτέ, είναι σε διαρκή επιφυλακή: πέντε οικογένειες στην περιοχή βρέθηκαν δολοφονημένες από πυροβόλα όπλα, μέσα στα ίδια τους τα σπίτια.

Η κοινότητα των Ρομά παλεύει να συνεχίσει να ζει την απλή καθημερινότητά της, παρά την έκδηλη αγωνία της για τα εγκλήματα ρατσιστικού μίσους. Η Μάρι παλεύει να ανταπεξέλθει στις δύο δουλειές που κάνει. Η έφηβη Άννα προσπαθεί να συγκεντρωθεί στα μαθήματα και στις ζωγραφιές της. Αλλά ο μικρός Ρίο είναι απασχολημένος με άλλα πράγματα. Ετοιμάζεται…

Η ταινία είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα.

Η ταινία «Άνεμος Ψυχής» του Μπενς Φλιγκάουφ πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Βερολίνου 2012 αποσπώντας ενθουσιώδεις κριτικές τόσο από το κοινό όσο και από δημοσιογράφους, και κερδίζοντας την Αργυρή Άρκτο Καλύτερης Ταινίας και τα Βραβεία Ειρήνης και Διεθνούς Αμνηστίας.

Επιπλέον αποτέλεσε την επίσημη πρόταση της Ουγγαρίας για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας 2013, ενώ βρέθηκε στους τρεις φιναλίστ για το Βραβείο LUX 2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Posted in Σινεμά and tagged , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *