13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Πλούσιο και με κοινωνικές ευαισθησίες το πρόγραμμα του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη. Ανθρώπινα δικαιώματα, Μέση Ανατολή, περιβάλλον είναι μερικά από τα θέματα που θίγει το Φεστιβάλ, το οποίο διαρκεί από τις 11 έως τις 20 Μαρτίου. Συνολικά, θα προβληθούν 225 ντοκιμαντέρ. Ωστόσο, ο προϋπολογισμός μειώθηκε στο ένα εκατομμύριο (από έξι εκατομμύρια) ευρώ.

Μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ταινίες τεκμηρίωσης από όλο τον κόσμο, καθώς και παράλληλες δράσεις –ημερίδες, masterclass, ομιλίες, συνέδρια, εκθέσεις-, το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει το κοινό, γύρω από κρίσιμες θεματικές που απαιτούν την κριτική στάση και την ενεργή συμμετοχή του.

Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του, Δημήτρη Εϊπίδη.

«Ο περσινός προϋπολογισμός του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ ήταν έξι εκατομμύρια ευρώ. Αναγκαστήκαμε να το πραγματοποιήσουμε με… ένα εκατομμύριο. Το ίδιο ποσό διατίθεται και φέτος. Δυστυχώς, δεν θα υπάρξουν χρηματικά βραβεία, αλλά μόνο τιμητικό έπαθλο» δήλωσε.

«Εξάλλου, είναι ακόμα απλήρωτα τα βραβεία από τα φεστιβάλ μυθοπλασίας των τριών προηγούμενων ετών. Η οικονομική κατάσταση είναι τραγική. Το 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου (του περασμένου Δεκεμβρίου) κινδύνεψε να μην πραγματοποιηθεί. Παρέλαβα με χρέος 6,5 εκατομμυρίων δραχμών. Καταφέραμε σε έξι μήνες να μειώσουμε το χρέος στο 1,5 εκατομμύριο», δήλωσε μεταξύ άλλων στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με αφορμή την επικείμενη διοργάνωση στη Θεσσαλονίκη, ο διευθυντής τού Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Δημήτρης Εϊπίδης, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα για κακοδιαχείρηση και υπέρογκα έξοδα της προηγούμενης διοίκησης που άφησε χρέη ακόμα και σε ταβέρνες, ξενοδοχεία και… κομμωτήρια της πόλης.

Φέτος, το Φεστιβάλ πραγματοποιεί αφιέρωμα στο έργο του Ουκρανού δημιουργού Σεργκέι Λοζνίτσα, ο οποίος θα παραβρεθεί στη Θεσσαλονίκη, καθώς και στο έργο της Τσέχας ντοκιμαντερίστριας Χελένα Τρεστίκοβα. Αφιέρωμα διοργανώνεται από το ελληνικό τμήμα και στην Κυριακή Μάλαμα.

Ακόμα ένα αφιέρωμα εν όψει της διοργάνωσης των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics 2011 διοργανώνεται, με τίτλο: «Έτσι είμαι – Ανατρέποντας προκαταλήψεις». Το αφιέρωμα αυτό περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ για την καθημερινότητα και τους αγώνες που δίνουν άτομα με αναπτυξιακές και νοητικές δυσλειτουργίες.

Το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης συμμετέχει στον παγκόσμιο διάλογο για την Αφρική, προτείνοντας ιστορίες που φωτίζουν μια πολύπαθη γη σε διαρκή αγώνα επιβίωσης.

Το Φεστιβάλ επιχειρεί να «ρίξει μια ματιά» και στη Μέση Ανατολή, η οποία σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων. Τα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν θα δείξουν την πραγματικότητα της περιοχής.

Το Φεστιβάλ ανοίγει αυλαία στις 11 Μαρτίου με την την γοητευτική ζωή και την ανεπανάληπτη μουσική πορεία της Ρόζας Εσκενάζι, της θρυλικής μορφής του ρεμπέτικου.

Για πέμπτη χρονιά, η Διεθνής Αμνηστία θα απονείμει ειδικό βραβείο. Η επιτροπή που αναλαμβάνει φέτος αυτό το έργο απαρτίζεται από τους: Ειρήνη Τσολάκη (αντιπρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας), Κώστα Παναγιωτάκη (διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας), Μάρω Σαββοπούλου (υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας), Μαριάννα Λεονταρίδου (κριτικός κινηματογράφου και μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας) και Σωτήρη Δανέζη (δημοσιογράφος).

Οι ταινίες τού φεστιβάλ θα ταξιδέψουν μετά το τέλος της διοργάνωσης σε 18 πόλεις της Ελλάδας για πρόσθετες προβολές, ενώ για πρώτη φορά στην Ελλάδα και σε παγκόσμια καινοτομία χάρη στην εφαρμογή του συστήματος των οπτικών ινών (σε συνεργασία με το Εργαστήριο Οπτικοακουστικής και τηλεοπτικών συστημάτων της πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ) οι ταινίες και οι «ζωντανές» συζητήσεις μεταξύ του κοινού και των σκηνοθετών θα προβάλλονται ταυτόχρονα με τη διοργάνωση της Θεσσαλονίκης και σε τέσσερις διαφορετικές πόλεις της χώρας. Στην Κέρκυρα, το Ρέθυμνο, την Πάτρα και τη Λευκωσία.

Οι Εκθέσεις

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, δύο φωτογραφικές εκθέσεις με ανθρωποκεντρική ματιά και κινηματογραφική άποψη, διανθίζουν το πρόγραμμα της διοργάνωσης.

Η έκθεση «Ανθρώπινα Τοπία» του Γερμανού σκηνοθέτη, φωτογράφου και συγγραφέα Ντίτερ Ζάουτερ, πρωταγωνιστούν πορτρέτα που σφύζουν από ευθύτητα και αμεσότητα: τα πρόσωπα εργατών από διάφορα μέρη της Τουρκίας. Την επιμέλεια και τον συντονισμό της έκθεσης κάνουν οι Θάνος Σταυρόπουλος και Άννα Μηλώση.

Στην έκθεση «Από τη φωτογραφία στον κινηματογράφο: μνήμη και ίχνη» του Πατρίκ Ζακμάν, αποτυπώνονται οι σπουδαιότεροι σταθμοί στην καριέρα του βραβευμένου Γάλλου φωτογράφου Πατρίκ Ζακμάν, μέλος του πρακτορείου Magnum από το 1985. Την έκθεση επιμελείται η Αγγελική Γραμματικοπούλου.

Το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης–Εικόνες του 21ου Αιώνα θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 20 Μαρτίου 2011, στις αίθουσες Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τζον Κασαβέτης, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη και στην αίθουσα του ΙΕΚ ΑΚΜΗ.


Posted in Τέχνες and tagged , , , , , , , .

2 Comments

  1. Pingback: Με Ρόζα Εσκενάζυ ανοίγει η αυλαία του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

  2. Pingback: Πόσο τυχερό μπορεί να είναι ένα αιχμάλωτο ζώο;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *