Η απάντηση της Μπιενάλε στην ΕΡΤ για το λογοκριμένο σποτ

Η απάντηση της Μπιενάλε στην ΕΡΤ για το λογοκριμένο σποτ

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=7s2_p8A3NHo]
Στη λογοκρισία που δέχτηκε το διαφημιστικό σποτ της 3ης Μπιενάλε από την ΕΡΤ «λόγω βιαιότητας των εικόνων», απαντούν οι υπεύθυνοι της έκθεσης.

Όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους, «οι εικόνες του Γιώργου Ζώη, βγαλμένες από την καθημερινή εικονογραφία, δεν είναι προκλητικές και σίγουρα δεν “θίγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια”, την ελευθερία ή ακόμα και τη δημόσια τάξη περισσότερο από τα αναρίθμητα ρεπορτάζ, τα δελτία ειδήσεων και την πλειοψηφία των τηλεοπτικών εκπομπών που προβάλλονται καθημερινά από όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Το σποτ του Γιώργου Ζώη συνιστά ένα εξαιρετικής ποιότητας και αισθητικής έργο, μία μικρή ταινία που σε μόλις έξι πλάνα επιτυγχάνει όχι μόνο να συμπυκνώσει την εικόνα της εκρηκτικής κατάστασης της Αθήνας σήμερα, αλλά και να εκφράσει την τρομακτική πίεση που υφιστάμεθα όλοι υπό τις πρωτοφανείς και αβέβαιες εξελίξεις».

Όπως επισημαίνει η Μπιενάλε, παρέδωσε στην ΕΡΤ, τον Μεγάλο Χορηγό Επικοινωνίας της φετινής διοργάνωσης, το διαφημιστικό τρέιλερ που σκηνοθέτησε ο βραβευμένος Γιώργος Ζώης, με σκοπό να προβάλλεται από τον σταθμό καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης προς ενημέρωση του τηλεοπτικού κοινού για την 3η Μπιενάλε της Αθήνας 2011 ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ που διεξάγεται στη Διπλάρειο Σχολή (Πλατεία Θεάτρου), στο Κέντρο Τεχνών και στο Μουσείο «Ελευθέριος Βενιζέλος» (Πάρκο Ελευθερίας) έως τις 11 Δεκεμβρίου.

Σε ανακοίνωσή της με αφορμή τη μη μετάδοση από το δίκτυό της του διαφημιστικού, η ΕΡΤ σημείωνε πως «το νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί δεν επιτρέπει μεταξύ άλλων τη μετάδοση μηνυμάτων που περιέχουν στοιχεία βίας ή ενθαρρύνουν συμπεριφορές επιζήμιες για την υγεία και την ασφάλεια ή θίγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Το ως άνω νομοθετικό πλαίσιο είναι γνωστό και θα έπρεπε να το γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με την παραγωγή διαφημιστικών μηνυμάτων».

Απαντώντας, η Μπιενάλε της Αθήνας «θεωρεί ότι η ΕΡΤ, λειτουργώντας υπό συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο και ακολουθώντας τις προαναφερθείσες νομικές διατάξεις προσπάθησε να διαφυλάξει το συμφέρον της και όχι να βλάψει το κοινό, τον δημιουργό ή τη φετινή διοργάνωση».

«Μολαταύτα, η Μπιενάλε της Αθήνας έχει ιδρυθεί από δημιουργούς και έχει ως κύριο μέλημα την υποστήριξη και την ανάδειξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας, ιδιαιτέρως σε μια εποχή κατά την οποία η δημοκρατία του κοινού γούστου και οι παράλογοι νομικοί βρόγχοι είναι ικανοί να σταματήσουν – έστω και προληπτικά – την ελεύθερη δημιουργική έκφραση».

Posted in Κοινωνία, Τέχνες and tagged , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *