Στην τέχνη του animation είναι αφιερωμένη η μεγάλη διοργάνωση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, που θα παρουσιαστεί από την Τετάρτη 30 Μαρτίου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι). Πρόκειται για την έκθεση «Animacall, the animation project», που διοργανώθηκε με πρόσκληση μέσω Διαδικτύου και περιλαμβάνει τα έργα 90 καλλιτεχνών από 30 χώρες του κόσμου.
Με στόχο να αναδειχθούν οι τελευταίες εξελίξεις, τα πεδία εφαρμογής και ο εκφραστικός πλούτος του animation σε διεθνές επίπεδο, οι οργανωτές απηύθυναν ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής, στην οποία ανταποκρίθηκαν 204 καλλιτέχνες, που έστειλαν πρόσφατα έργα τους με διάρκεια μικρότερη των 5 λεπτών.
Από το σύνολο των προτάσεων επελέγησαν και παρουσιάζονται 80 στο κεντρικό πρόγραμμα της έκθεσης και τα υπόλοιπα σε δευτερεύον.
Πρόκειται για νέους στην πλειονότητά τους δημιουργούς με διαφορετικές τεχνικές αφήγησης και εμψύχωσης των εικόνων και με ποικίλη γεωγραφική προέλευση: Αλβανία, Αυστραλία, Βέλγιο, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδάς, Κίνα, Κολομβία, Κορέα, Κύπρος, Λετονία, Ν. Αφρική, Νέα Ζηλανδία, Ολλανδία, Σαουδική Αραβία, Σκωτία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Σρι Λάνκα, Τουρκία, Τσεχία, Φινλανδία.
Το κεντρικό πρόγραμμα του Animacall πλαισιώνουν μια σειρά από παράλληλες δράσεις, μεταξύ των οποίων είναι ένα αφιέρωμα σε έργα του Γουίλιαμ Κέντριτζ, έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους καλλιτέχνες με διεθνή αναγνώριση, του Μιχάλη Αρφαρά, που διευθύνει τον τομέα Χαρακτικής και διδάσκει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, ενώ η πειραματική του δημιουργία στο χώρο του animation συνδυάζει ποικίλες τεχνικές και μέσα (χαρακτική, σχέδιο, γλυπτική με την κινούμενη εικόνα), του Γιώργου Σηφιανού, οποίος ζει στο Παρίσι και η δραστηριότητά του μοιράζεται ανάμεσα στη διδασκαλία, την έρευνα, την προσωπική καλλιτεχνική δημιουργία και του Μπάμπη Βενετόπουλου, που διακρίνεται στο χώρο του τρισδιάστατου animation film.
Ειδικό πρόγραμμα προβολών για παιδιά με εκπαιδευτικές ταινίες και workshop πλαισιώνουν την έκθεση. Την επιμέλεια έχουν η Συραγώ Τσιάρα και η Δόμνα Γούναρη.
Η έκθεση διαρκεί έως τις 5 Ιουνίου.
Πηγή: Newsroom ΔΟΛ