Δικαίωμα στην γυμνή ορειβασία λένε στην Ελβετία

Δικαίωμα στην γυμνή ορειβασία λένε στην Ελβετία

Δικαίωμα στην γυμνή ορειβασία λένε στην Ελβετία

Τα δικαστήρια της Ελβετίας θα κληθούν να δώσουν απάντηση στο μείζονος σημασίας ερώτημα κατά πόσον οι πολίτες της χώρας είναι ελεύθεροι να κάνουν ορειβασία γυμνοί.

Θα πρόκειται για την πρώτη σχετική περίπτωση που θα απασχολήσει την ελβετική δικαιοσύνη εδώ και έναν χρόνο, αφότου δηλαδή το καντόνι της ανατολικής Ελβετίας, Απεντσελ, υιοθέτησε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο επιβάλλεται πρόστιμο σε όποιον ορειβάτη επιδίδεται στο αγαπημένο του σπορ γυμνός.

Πράγματι, τα δικαστήρια τώρα έρχονται να εξετάσουν το θέμα, αφού ένας Ελβετός αλπινιστής, επικαλούμενος την ομοσπονδιακή νομοθεσία -και όχι τις τοπικές αποφάσεις- κατέθεσε έφεση επειδή του επιβλήθηκε πρόστιμο «γύμνιας» στο Απεντσελ.

Υπάρχουν πολλές αντιδράσεις

Κατά παράδοξο τρόπο το καντόνι Απεντσελ -μια συντηρητική περιοχή της Ελβετίας, η οποία, για παράδειγμα, έδωσε το δικαίωμα της ψήφου στις γυναίκες μόλις το 1990– έχει γίνει διάσημος προορισμός για όσους αρέσκονται στην ορειβασία χωρίς ρούχα. Όμως, ο ντόπιος πληθυσμός δείχνει να δυσανασχετεί.

Έτσι, οι αρχές του καντονιού προχώρησαν πέρυσι στην απόφαση επιβολής προστίμων. Όμως, το θέμα είναι ότι η ομοσπονδιακή νομοθεσία της Ελβετίας υποστηρίζει πως η γυμνή εμφάνιση σε δημόσιους χώρους δεν είναι έγκλημα. Οπότε η υπόθεση αναμένεται να κρατήσει αρκετά και να καταλήξει μάλιστα στο ανώτατο δικαστήριο της Ελβετίας.

Posted in Παράξενα and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *