Αυτοί που έχουν την εξουσία είναι καλύτεροι ψεύτες, δείχνει μία μελέτη

Ευρήματα δείχνουν ότι η ανεντιμότητα έρχεται πιο εύκολα σε αυτούς που βρίσκονται στην κορυφή

Ευρήματα δείχνουν ότι η ανεντιμότητα έρχεται πιο εύκολα σε αυτούς που βρίσκονται στην κορυφή

Ο κυβερνήτης της Νέα Υόρκης David Paterson έχει εμπλακεί σε σκάνδαλο σχετικά με το αν αυτός χρησιμοποίησε την εξουσία και την επιρροή του για να εκφοβίσει μια γυναίκα η οποία έχει κάνει μήνυση λόγω ενός κρούσματος βίας σε έναν από τους κορυφαίους βοηθούς του.

Ως αποτέλεσμα αυτού, ο κυβερνήτης είπε τον περασμένο μήνα ότι δεν θα επιδιώξει να κατέβει και για δεύτερη θητεία, και ο διευθυντής επικοινωνιών του παραιτήθηκε πριν από μερικές εβδομάδες επικαλούμενος ζητήματα «ακεραιότητας».

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Enron, Jeffrey Skilling, ο οποίος πήγε στη φυλακή μετά από τη θεαματική κατάρρευση της εταιρείας, κάνει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο για την καταδίκη του το 2006, όπου βαρύνεται για 19 κατηγορίες για απάτη, συνωμοσία, εκμετάλλευσης εμπιστευτικών πληροφοριών και ψέματα.

Οι δικηγόροι του υποστηρίζουν πως δεν ήταν μία δίκαιη δίκη και ότι η συμπεριφορά του Skilling, «αν και με κάποιο τρόπο λανθασμένη», δεν ήταν παράνομη, διότι δεν ενεργούσε για προσωπικό όφελος «εκτός από τη σύνηθες αμοιβή του».

Το ζήτημα της ακεραιότητας είναι στο επίκεντρο τν δυσκολιών που βρίσκονται αυτοί οι άνδρες. Η υγεία ενός οργανισμού εξαρτάται συνήθως από την αξιοπιστία των ηγετών της, λένε ειδικοί ηθικολόγοι.

Υπάρχει ένα παλιό ρητό που λέει: η εξουσία διαφθείρει. Και μία νέα μελέτη του Columbia Business School, με τίτλο «Άνθρωποι με εξουσία είναι καλύτεροι ψεύτες» βρίσκει πως πίσω από αυτό το ρητό πρέπει να κρύβεται αρκετή αλήθεια.

«Οι άνθρωποι στην εξουσία είναι σε θέση να λένε ψέματα καλύτερα», δήλωσε η Dana Carney, καθηγήτρια μάνατζμεντ στο Columbia Business School και μία από τους συντάκτες της μελέτης. «Απλά δεν τους κοστίζει πολύ για να το κάνουν».

Τα αποτελέσματα

Για το μέσο ψεύτη, είπε, το ψέμα δημιουργεί αρνητικά αισθήματα, φυσιολογικό άγχος αλλά και φόβο μήπως το ψέμα του αποκαλυφθεί. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, οι άνθρωποι που ψεύδονται στέλνουν συχνά μηνύματα πως λένε ψέματα όπως να κάθονται λες και είναι σε αναμμένα κάρβουνα σε μία καρέκλα ή να αλλάζουν το ρυθμό της ομιλίας τους.

Αλλά για τους ισχυρούς, ο αντίκτυπος είναι πολύ διαφορετικός, σύμφωνα με τη μελέτη:

«Η δύναμη της εξουσίας, όπως φαίνεται, ενισχύει τα ίδια συναισθηματικά, νοητικά, και φυσιολογικά συστήματα που επηρεάζει το ψέμα. Άτομα με δύναμη απολαμβάνουν θετικά συναισθήματα, αυξάνεται η γνωστική λειτουργία, και έχουν περισσότερη φυσιολογική ανθεκτικότητα με χαμηλότερο επίπεδο της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης. Έτσι, κατά αυτό τον τρόπο η δύναμη κάνει πιο εύκολο σε αυτούς τους ανθρώπους να λένε ψέματα».

Η Carney και άλλοι ερευνητές όπως Andy Yap, Brian Lucas και Pranjal Mehta, χρησιμοποίησαν εθελοντές οι οποίοι ήταν είτε ηγέτες είτε υφιστάμενοι. Στους ηγέτες έδωσαν ένα μεγάλο γραφείο, ενώ στους υφισταμένους ένα μικρό χώρο χωρίς καν παράθυρο.

Θα έπρεπε να βρουν 100 δολάρια που ήταν κρυμμένα σε κοντινή απόσταση.

  • Οι μισοί από τους εθελοντές είχαν λάβει εντολή από έναν υπολογιστή να κλέψουν τα $100. Οι άλλοι μισοί είχαν λάβει εντολή να επιστρέψουν τα χρήματα πίσω (οι συμμετέχοντες ήταν βέβαιοι – και πίστευαν – ότι οι υπεύθυνοι του πειράματος δεν ήξεραν σε ποιους είχε ανατεθεί να κλέψουν και σε ποιους να επιστρέψουν τα $100)
  • Όλα τα άτομα είχαν εντολή να πείσουν τον πειραματιστή ότι δεν πήραν τα χρήματα. Αν το άτομο κατάφερνε να πείσει με επιτυχία τον πειραματιστή (ανεξάρτητα αν έλεγε ψέματα ή όχι), τότε θα μπορούσαν να κρατήσει τα $100.
  • Όλοι οι συμμετέχοντες του πειράματος περνούσαν μετά από συνέντευξη με θέμα την κλοπή ή όχι των $100: οι μισοί έλεγαν ψέματα και οι άλλοι μισοί την αλήθεια. Ο ερευνητής ρώτησε όλους τους συμμετέχοντες τις ίδιες κριτικές ερωτήσεις, για παράδειγμα: «Έκλεψες τα $100;» και «Γιατί πρέπει να σε πιστέψω;»

Οι συνεντεύξεις μαγνητοσκοπήθηκαν ώστε οι ερευνητές να ψάξουν να βρουν αν υπήρχαν μη λεκτικά σημάδια ψεύδους. Μετά την ολοκλήρωση των συνεντεύξεων, οι συμμετέχοντας εξετάστηκαν ώστε να μετρηθούν τα συναισθήματα τους και η γνωστική δυσλειτουργία. Δείγματα από σάλιο ελήφθησαν ώστε να μετρηθούν τα επίπεδα των ορμονών του στρες.

Posted in Παράξενα and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *