Αποτελεσματικός αποδεικνύεται ο φωσφοριζέ σκύλος που δημιούργησαν με τη βοήθεια της κλωνοποίησης Νοτιοκορεάτες ερευνητές, με στόχο να τον χρησιμοποιήσουν σε επιστημονικές έρευνες για νέες θεραπείες κατά του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον.
Επιστημονική ομάδα από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ εξήγησε ότι ο σκύλος, που γεννήθηκε το 2009, είναι ένα γενετικά τροποποιημένο Μπιγκλ, το οποίο έχει την ιδιότητα να εκπέμπει πράσινο φωσφοριζέ χρώμα όταν βρίσκεται κάτω από υπεριώδη ακτινοβολία, αν έχει λάβει νωρίτερα την αντιβιοτική ουσία δοξυκυκλίνη.
Οι ερευνητές, οι οποίοι ολοκλήρωσαν τη διετή μελέτη τους, εξήγησαν ότι η ικανότητα του σκύλου να λάμπει μπορεί να ενισχυθεί ή να αποδυναμωθεί με την προσθήκη ή μη του φαρμάκου στην τροφή του.
«Η δημιουργία της Τεγκόν (σ.σ.: έτσι ονόμασαν την κλωνοποιημένη σκυλίτσα) ανοίγει νέους ορίζοντες σε ερευνητικό επίπεδο, αφού το τροποποημένο γονίδιο που ευθύνεται για τη λάμψη του ζώου μπορεί να αντικατασταθεί από άλλα γονίδια που προκαλούν θανατηφόρες ασθένειες στους ανθρώπους» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Λι Μπιονγκ-τσουν τονίζοντας ότι υπάρχουν 268 ασθένειες κοινές στους ανθρώπους και τους σκύλους.
«Η δημιουργία σκύλων που μπορούν τεχνητά να παρουσιάζουν τέτοια συμπτώματα μπορεί να συμβάλει στην ανακάλυψη θεραπειών για ασθένειες που ταλαιπωρούν τους ανθρώπους».
Να σημειωθεί ότι η Τεγκόν προέκυψε από την ίδια τεχνολογία κλωνοποίησης που χρησιμοποίησε το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ για να δημιουργήσει τον πρώτο κλωνοποιημένο σκύλο, τον Σνούπι, το 2005.