Ρατσιστής δεν γεννιέσαι … γίνεσαι

Η αβεβαιότητα που νοιώθουμε μας κάνει να ψάχνουμε εξιλαστήρια θύματα

Η αβεβαιότητα που νοιώθουμε μας κάνει να ψάχνουμε εξιλαστήρια θύματα

Τα τελευταία χρόνια οι συζητήσεις περί ρατσισμού και ξενοφοβίας έχουν τη τιμητική στη χώρα μας. Βλέπετε στην Ελλάδα πάντα πιστεύαμε το πόσο φιλόξενος λαός ήμασταν και μιλάγαμε για τον «Ξένιο Δία» αλλά και για το πόσο ανοικτόμυαλοι είμαστε. Βέβαια μέχρι τότε δεν είχαμε νοιώσει τα προβλήματα που δημιουργούνται μέσα σε μια κοινωνία, με τη μετανάστευση.

Έχω παρατηρήσει πως αυτές τις μέρες, υπάρχει ένας μεγάλος προβληματισμός στη κοινωνία μας. Ο κύριος λόγος είναι φυσικά η όλη οικονομική κατάσταση αλλά και ο βομβαρδισμός που δεχόμαστε από τα ΜΜΕ γύρω από αυτό το θέμα. Τα τελευταία περιστατικά με τα ρατσιστικά συνθήματα που ακούστηκαν στην παρέλαση, αλλά και η βόμβα στα Πατήσια, έριξαν για μια ακόμα φορά στο τραπέζι το θέμα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Η αλήθεια είναι πως η αβεβαιότητα που νοιώθουμε μας κάνει να ψάχνουμε εξιλαστήρια θύματα. Και αυτά τα βρίσκουμε στο πρόσωπο των μεταναστών. Προσωπικά ανησυχώ πολύ για το πόσο πολύ έχει αυξηθεί η ξενοφοβία ανάμεσα στους Έλληνες. Μέσα από τα διάφορα blog ή του facebook έχουν δημιουργηθεί πολλές ομάδες κατά των μεταναστών. Τα σχόλια και οι απόψεις που καταγράφονται μπορούν να χαρακτηριστούν από ανησυχητικές έως ανατριχιαστικές. Δεν ξέρω, ίσως να είμαι εγώ πολύ αγαθός, αλλά δεν περίμενα να υπάρχει τόσο μεγάλο μίσος στις τάξεις των Ελλήνων για τους ξένους.

Βέβαια αυτό που με τρομοκρατεί ακόμα πιο πολύ δεν είναι ότι απλά ότι αυτές οι απόψεις καταγράφονται μέσα στα  blogs. Ούτε το γεγονός ότι πολλοί ήταν αυτοί που επεφήμησαν τα συνθήματα που ακούστηκαν στη παρέλαση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Νομίζω πως είναι πραγματικά τραγικό ότι τέτοιες απόψεις καλλιεργούνται και μέσα στο Κοινοβούλιο. Δεν μπορώ να διανοηθώ πως φτάσαμε στο σημείο όπου εκπρόσωποι του κοινοβουλίου υποστήριξαν τα ρατσιστικά συνθήματα των που ακούστηκαν στη παρέλαση.

Πότε συνθήματα τέτοιου τύπου, αποτελούσαν τη σημαία του έθνους;

Πότε συνθήματα τέτοιου τύπου, αποτελούσαν τη σημαία του έθνους;

Αναφέρομαι στο κο. Καρατζαφέρη ο οποίος δήλωσε «Αυτοί οι οποίοι διακινδυνεύουν καθημερινά την σωματική τους ακεραιότητα για την τιμή της πατρίδας, διώκονται γιατί χρησιμοποίησαν συνθήματα που μέχρι πρότινος αποτελούσαν τη σημαία του Έθνους». Θα ήθελα να ρωτήσω το πρόεδρο του ΛΑΟΣ, αλλά και όσους πολιτικούς και απλούς πολίτες, τον υποστήριξαν ένα πράγμα. Πότε συνθήματα τέτοιου τύπου, αποτελούσαν τη σημαία του έθνους; («Έλληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι ποτέ, το αίμα σου θα χύσουμε, γουρούνι Αλβανέ», ή «Θα γίνει μακελειό, μετά θα εκδικηθώ, όταν θα προσκυνήσετε σημαία και σταυρό».και «Τους λένε “Σκοπιανούς”, τους λένε Αλβανούς, τα ρούχα μου θα ράψω με δέρματ’ απ’ αυτούς»);

Είμαι εναντίον του ρατσισμού, της ξενοφοβίας αλλά και οποιοσδήποτε άλλης διάκρισης. Τα ρατσιστικά κρούσματα στη κοινωνία μας όμως, δεν είναι προνόμιο μόνων των Ελλήνων. Ακόμα και στις τάξεις των μεταναστών υπάρχουν φυλετικές – θρησκευτικές διακρίσεις. Φυσικά υπάρχουν και τέτοια περιστατικά τα οποία είναι σαφώς κατακριτέα. Όπως είπα και παραπάνω είμαι εναντίον του ρατσισμού. Αυτό όμως δεν σημαίνει θεωρώ όλοι οι μετανάστες είναι «καλοί» και «αδέρφια» μας. Και εκεί υπάρχει ρατσισμός, μίσος κλπ.

Για εμένα ο κάθε άνθρωπος κρίνεται από τις επιλογές, τη στάση ζωής και τα πιστεύω του. Λένε πως ο ρατσισμός δεν έχει πρόσωπο, εγώ όμως διαφωνώ. Ο ρατσισμός έχει πολλά πρόσωπα (κοινωνικός, φυλετικός, θεσμικός). Αν κοιτάξουμε τον εαυτό μας στο καθρέπτη ίσως διαπιστώσουμε πως ο καθένας μας έχει υπάρξει ρατσιστής με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ανάλογα με την περίσταση.

Posted in Unplugged and tagged , , , , .

One Comment

  1. Συγχαρητήρια για τα μηνύματα που προβάλλετε μέσα από τα άρθρα σας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *